Faruk Çakır

Faruk Çakır

Yine alkol, yine yanlış

Yine alkol, yine yanlış

Türkiye’yi ‘idare edenler’ dünyayı kurtarmaya çalışırken, alkollü içkilerin gazetelerdeki reklamları tam sayfa olarak devam ediyor. 18 Nisan 2010 tarihli ‘büyük gazete’lerde de bu reklâmlar yayınlandı. Güya alkollü içkilerin reklâmlarının yayınlanması için yeni yönetmelikler hazırlanıyor, ama değişen bir şey yok. Alkollü içki üreticileri yangından mal kaçırırcasına ‘yasaklanma ihtimali’ne karşı reklâmları arttırmış görünüyorlar.

Gazetelerde yer alan haberlere bakılırsa Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) alkollü içkiler ve tütün mamulleri ile ilgili yeni bir yönetmelik hazırlamış. Farklı gazetelerde farklı bilgi ve değerlendirmeler var, ama ortak nokta alkollü içkilerin gazetelerde reklâmlarının, hazırlanan yeni yönetmelik sonrası da devam edeceği şeklinde anlaşılabilir.

Konuyla ilgili haberde şu bilgi yer almış: “TAPDK yönetmeliği, ‘genç’i 15 ile 24 yaşları arasında bulunan kişi olarak tanımlıyor. Yönetmelik, ‘gazete, dergi, broşür, katalog, ilân ve diğer yazılı medya ve elektronik iletişim araçları vasıtasıyla alkol reklâmı yapılması halinde’ uyulacak şartları şöyle açıklıyor: Çocuk ve gençlere yönelik hazırlanan sayfa, ek, program, bölümler ile spor sayfalarında ve bu yayınların ilk ve son kapak ve sayfalarında alkollü içki reklâmları yer alamaz. Bu noktada, gençliğe yönelik sayfaların nasıl ölçüleceği tartışma konusu.” (Radikal, 17 Nisan 2010)

Anlamakta zorlandığımız nokta şu ki, madem alkollü içkiler ‘aklı iptal’ edip insanları bir nevî ‘deli’ye çeviriyor, o halde bu zararlı maddenin gazetelerde reklâmlarının yapılması niçin kesin olarak engellenmiyor? Bakınız, daha az zararlı olan sigaranın gazetelerde reklâmları yapılamıyor. Ama daha çok zararlı olduğu ilmen ve tıbben belli olan alkollü içkiler için aynı yasak gündeme gelmiyor?

Şunu da anlamak mümkün değil: Televizyonlarda yapılamayan alkollü içkilerin reklâmı, gazetelerde nasıl ve niçin yapılabilir? Gazeteler de en az televizyonlar kadar tesirli değil mi? Çocuklar, gençler ve aileye mensup herkes; gazeteyi eline aldığında gördüğü bu reklâmlardan etkilenmeyecek mi?

Şu an tartışılan ve taraflara gönderildiği ifade edilen yeni yönetmeliğe göre “Çocuk ve gençlere yönelik hazırlanan sayfa, ek, program, bölümler ile spor sayfalarında ve bu yayınların ilk ve son kapak ve sayfalarında alkollü içki reklâmları” yer alamayacakmış! Herhangi bir gazetenin hangi sayfasının gençlere hitap ettiğinin tesbit ve izahının lüzümsuz bir tartışma olması bir yana, böyle bir tedbir gençleri alkol bataklığına düşmekten koruyabilir mi? Bir gazetenin spor sayfasında yayınlanamayan alkollü içki reklâmı ‘kültür-sanat sayfası’nda yayınlanınca ne olacak? Uygulanması imkânsız böyle lüzumsuz maddelerle meşgul olmak yerine, “alkollü içkilerin hiçbir sûrette gazetelerde vs. reklâmları yapılamaz” demek çok mu zor?

Hiç tartışma götürmez bir gerçek varsa, o da alkollü içkilerin gazetelerde yer almasının kökten yanlış olduğudur. Bu kökten yanlış, ancak alkollü içki reklâmlarının kökten yasaklanmasıyla aşılabilir. Bunun yerine kelime oyunlarıyla milleti oyalamakla bir yere varılamaz. İlim, vicdan ve akıl; alkollü içkilerin ne surette olursa olsun teşvik edilmesine karşı olmalıdır vesselâm...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Faruk Çakır Arşivi