Bıyık
İttihadu Terakki döneminde bıyıklar Alman tarzıdır. Mahmut Şevket Paşa, Enver Paşa, Cemal Paşa, Mustafa Kemal Paşa ve daha başka paşalar Alman zabitleri gibi yukarı doğru sipsivri bıyıklıdırlar. Göğüsleri salipli, Osmanlı devlet armalı vs. madalyalarla doludur. Fütühat dönemlerinde böylesi teferruatlara tenezzül edilmezken Tanzimat sonrası nişanlar, madalyalar beratlar çağı başlar.
Cumhuriyetin ilk yıllarında ise bıyıklar sakallar kesilir. Alman unsurunun yerini İngiliz tesiri almıştır. Kafalarda harman yeri misali kocaman fötrler vardır. Napolyon gibi veya mason selamlaşmasıyla ellerden biri yeleğe sokulur, diğerinde asa vardır.
‘40’ların başında Hitler fırtınası eser. Saçları yana doğru taralı bu çılgın adamın bıyıkları da farklıdır. Daha evvel böyle bir bıyık tarzı yoktur. Aynı zamanda çizmeli ve külot pantolonludur. İnönü, Hitler’in sadece bıyıklarını değil, külot pantolon, çizme ve führer/milli şef unvanını da taklit etmiştir.
Bazen taklit çaprazdır. Psikolojide bunun şüphesiz ki bir adı vardır. Kurtuluş savaşında canımıza kastedenlerin tarihleri daha sonra bu milletin evlatlarına ezberletilmiş, onların nesi varsa aynen alınmıştır. İsmet İnönü badem bıyık bırakmış, başvekilden sokaktaki vatandaşa kadar taklit başlamıştır.
1908-18 arası sivri bıyıklar, 1918-23 arası kalpaklar ve sivri bıyıklar, 1923-40 arası fötr şapkalar, 1940-50 arası badem bıyıklar alameti farikadır. 1950-60 arası Amerikan dönemiyle birlikte tekrar bıyıksızlık başlar. 1960 darbesinde darbenin monte lideri Cemal Gürsel de badem bıyıklıdır. Bununla 27 Mayısın asli manevi faili İsmet İnönü’ye örtülü bir bağlılık mesajı vermiş olabilir mi?
1960-80 arası sol gençler Stalin, Mao ve komünist liderlerin bıyıklarını taklit ederler, tepki olarak da eski Türklerdeki gibi Ülkücü bıyıkları bırakılır.
Sünnet bıyıklı gençler de bu dönemde yeni yeni görünmeye başlarlar.
Şimdiye kadar 4 tane bıyıklı Cumhurbaşkanı iş başına gelmiştir. İnönü-Gürsel Badem bıyıklı, Özal-Gül sünnet bıyıklıdır.
Tek parti döneminde belki de faşist Hitler taklit edilerek işgalden kurtulmak istenmiş, ekmekler karneye bağlanmıştı. Kefen bezi bulunmayan zamanlardır.
İnönü’nün paralara kendi resmini koymasına gelince. O konuda doğru olanı yapmıştır. Sağ iktidarlar buna dair İnönü’ye söylediklerinde haklı değillerdir. Zaten koruma kanununu da DP çıkartarak tabulaşmaya yol vermese de sağlamlık kazandırmıştır...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.