Vekil öğretmenlerin çığlığı
Değerli Milli Eğitim Bakanımız Nimet Çubukçu ve sizler aşağıda çığlıklarla dolu bir mektup okuyacaksınız. Mektup sahibi bir asil vatan evladı. O da binlerce vekil öğretmen gibi 28 Şubat’taki Ergenekon zulmünün mağdurlarından. Bu mağduriyetin biz de acilen son bulmasını beklemekteyiz. DSP-ANAP-MHP iktidarındaki bu CHP Tek Parti ideolojisi, bu gençlere hayatı zehir etti. Kadirşinas ahlaktaki sayın Bakanın, bu ezik kalblerin sahiplerini güldüreceğine inanmak istiyoruz. Âdetimiz olmadığı halde o mektubu aynen buraya derc etmekte ve müjdeli haberi beklemekteyiz.
İşte kulak verilecek ses:
- Pedagojik Formasyon veya kısaca formasyon, öğretmen olabilmek için gerekli olan eğitim adı. 1998’e kadar Fen-Edebiyat Fakültesi mezunları, bu eğitimi üniversitede okurken 4 yıllık eğitim içinde 3. sınıftan itibaren alabiliyordu. Fakat daha sonra “tezsiz yüksek lisans” adı altında verilmeye başlandı. Buna göre 4 yıllık fakülte bittikten sonra tekrar okuduğun branşla alakası olmayan bir sınava gireceksin, eğer gerekli puanı tutturursan 1.5 yıl daha okuyup bu eğitimi alabilecektin.
İşte Fen-Edebiyatların mağduriyeti burada başladı. Çünkü bu eğitimi almak için tekrar bir sınava girmek ve belli bir puanı tutturmak zorunda kaldılar ve üstelik de girdikleri, branşlarının dışında bir sınavdı. Bu zamana kadar bu sistem böyle devam etti.
Bu hükümet zamanında tekrar eskiye dönüldü yani tekrar okurken 3. sınıftan itibaren bu eğitim verilecekti. Öyle de oldu. Fakat bu sefer de mezun olan ve eski sistem yüzünden formasyon alamayan ve atama bekleyen on binlerce fen- edebiyatlılar mağdur oldu.
YÖK mezunlara 4 üzerinden 2.5 diploma şartı getirdi. Diploma notu 2.5 olmayan mezun bir fen-edebiyatlı artık bu eğitimi alamayacak ve bütün hayalleri yıkılacak.
Milli Eğitim Bakanlığı, hem formasyon olmadan sizi tayin etmem, öğretmem yapmam diyor, hem de bu insanlara kadrolu öğretmen fiyatının yarısına ücretli-vekil öğretmenlik adı altında öğretmenlik yaptırıyor. Bakan Nimet Çubukçu’nun kendi açıklamasına göre Türkiye’de yaklaşık 55-60 bin ücretli-vekil öğretmen var.
Türkiye genelinde öğretmen sayısının yaklaşık 600 bin olduğu göz önüne alınırsa önemli bir miktar. 10 öğretmenden biri vekil. Öğretmen gitmeyen veya öğretmen açığı olan okullara bu ücretli vekil öğretmenler gönderiliyor.
Yıl boyunca canlarını dişlerine takıp çalışan bu insanlar okul bitti mi “tamam sizin de işimiz bitti” dercesine kapının önüne konulup maaşları ve sigortaları kesiliyor. Yazın kendilerine başka bir iş aramak zorunda kalıp okullar açıldığında tekrar ücretli-vekil öğretmenliğe başvuruyorlar.
Bu yıllardır böyle devam etmekte.
Bu haksız bir şekilde vekil öğretmen kalmaya mahkum edilmiş formasyon mağdurları da aile geçindiriyor. Unutmamak gerekir ki bu eğitim sevdalıları, yıllarca bu işi yapıp mesleğin bütün inceliklerini öğreniyorlar. Yeni mezun kadrolu bir öğretmenden çok daha fazla tecrübeye sahipler. Ama ne yazık ki Milli Eğitim, bu insanlardan hâlâ formasyon istiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.