Wikileaks ile ABD’nin sıkıntısı ve Türkiye
Wikileaks merakla beklenen belgelerin bir bölümünü açıkladı. Amerika’dan New York Times, İngiltere’den The Guardian, Almanya’dan Der Spiegel ve İspanya’dan El Pais, bu belgelerin ilk bölümünü yayınladı.
Tabii tüm dünya gazeteleriyle birlikte...
Guardian’dan Simon Jenkins bu belgeleri neden yayınladıklarını açıklarken bir gerçeğin de altını çizdi:
Belgelerin sansasyon yaratacak yönü çok fazla değil, geneli yerel dedikoduların Washington’a iletilmesinden ibaret.
Yani, Irak ve Afganistan belgeleri gibi bir skandal patlamasını beklemeyin.
Kaddafi’nin özel hemşiresi, Putin-Berlusconi yakınlaşması gibi mevzuularla muhatabız.
Ama yine de Washington’ı zora sokacak 3 konu öne çıkıyor:
1- Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve siyasiler hakkında diplomatlarından casusluk talebi. Liderlerin kredi kartı numaralarından DNA’larına kadar her türlü bilginin Amerikalı diplomatlar tarafından elde edilmesi talimatı.
Bu açıkça uluslararası hukukun çiğnenmesi anlamına geliyor ve bu bilgi ABD’li diplomatları ciddi biçimde sıkıntıya sokacak gibi görünüyor.
2- Kuzey Kore: Amerika’nın Güney Kore ile Kuzey’in ilhakını detaylı biçimde görüştükleri anlaşılıyor. Washington, Kuzey Kore’nin daha fazla direnemeyip çökeceğini ve Güney’le birleşeceğini öngörüyor. Ülkedeki açlık tehdidi bunun bir göstergesi aslında.
Ancak bu belgelere dökülüp sızması hem Kuzey Kore, hem de bölgede gücü artacak bir Amerikan varlığından rahatsız Çin’in politikalarını doğrudan etkileyecektir. Dünyanın bu bölgesini dikkatle izlemek gerekir.
3- İran: Suudi Arabistan başta, müslüman liderlerin İran’a yönelik tavırlarının ortaya çıkması, Ortadoğu’da oyunun gidişatını etkileyecektir. Bunun yankıları da yakın vadede görülebilir.