Noel
Bahtsız bir bostan beygiri gibi mütemâdiyen aynı sığ ve yavan (fâsid!) dâire üzerinde dönüp durmakdan size de gınâ gelmiyor mu?
Öyleyse isterseniz başka ufuklara açılalım biraz.
Bugün Noel Yortusu. Ama sâdece Katolik ve Protestanlar için. Bizim de kullandığımız ve Papa XIII. Gregor tarafından hazırlatılıp 1582’den bu yana kullanılagelen “Gregoryen Takvîm”e göre 24/25 Aralık gecesi bu yortu başlar. Kutsal Gece. 25 Aralık ise Hazret-i Îsâ’nın Doğum Günü îtibâr olunur. 1054 Yılı’nda Roma Katolik Kilisesi’nden ayrılan Ortodokslar M.Ö. 45’de Iulius Caesar (Jül Sezar) tarafından Mısırlılardan alınarak yürürlüğe konulan ve “Jülyen Takvim” diye anılan yıl hesâbını kullanmaya devâm ediyorlar. İkisi arasında, başlangıçda 11 gün olan fark artık 14 güne çıkdığı için Ortodokslar ve Kadîm Şark Kiliseleri için Noel 6 yâhut 7 Ocak günüdür.
Ortodoks Kilisesi’nin başında Konstantinopolis (İstanbul) Patriği I. Bartolomayos Cenabları bulunmakdadır. Hani şu bâzı odun kafalıların “Eyüb Kaymakamı’nın maiyyetindeki bir memur” muâmelesi çekmeğe yeltendikleri zât! Kendisi 300 milyon Ortodoksun mânevî lideridir! Ancak Bizans (Konstantinopolis) Kilisesi, Roma Kilisesi gibi bir “askerî hiyerarşik” düzen içinde bulunmadığı için ona “primus inter pares” yâni “aynılar arasında birinci” lakabı verilmişdir.
Noel Hıristiyan Âlemi’nin ikinci büyük yortusudur. En büyüğü Paskalya, üçüncüsü ise Pentakos
ta’dır. Onlara sömestr tâtilinden sonra geleceğim.
25Aralık’ın neden Hazret_i Îsâ’nın Doğum Günü olduğu bilimsel olarak sâbit değildir. İncil’de (dört versiyonunda da) böyle bir kayıd yokdur. Muhtelif rivâyetler rivâyet olmakdan öteye bir anlam taşımıyorlar. Zâten ancak 336 Yılı’ndan bu yana kutlanmaya başlamış. Mîlâdî 4. Yüzyıl!
Hıristiyanlık öncesi çağlarda da, meselâ Mısır’da Meryem Ana’nın bâkire olarak çocuk doğurması efsânesi var. 25 Aralık ise 21 Aralıkdaki “Kış Gün Dönümü”ne denk geliyor. Biraz ona da bağlıyorlar.
Noel Ağacı ise ilk olarak Almanya’da olmak üzere 15. Asır’dan îtibâren ortaya çıkıyor.
Hele Noel Baba tamâmen 20.Yüzyıl’ın bir âdeti.
Burada bizim kulakdan dolma “tatlısu Batılılar”na da bir uyarı. Bir kulaklarından girip öbüründen çıksa da! Noel Baba’nın “Yılbaşı” ile alâkası YOK! NOEL başka YILBAŞI başka!
Yılbaşı, Papa I. Silvester tarafından yıl sonunun 24 Aralıkdan 31 Aralığa alınması. Zâten kendisi de 31 Aralık 335’de ölmüş. Sonra Aziz bile îlân edilmiş.
Kuzey Amerika’da hindi, Orta Avrupa ülkelerinde kaz kızartması yenmesi âdetinin de yılbaşıyla ilgisi yok. O da Noel geleneği. Bizdeki yarı câhil Batı özentileri herşeyi birbirine karıştırdıkları için onu da yılbaşına kaydırıyorlar.
Ve gülünç oluyorlar.
Hâfızalarımızla berâber hâtıralarımızı da kaybetdik.
Katolik ve Protestan âlemi’nin Noel Yortusu kutlu olsun!