Necip Fazıl Yılı
ANAP iktidarının ilk döneminde şairin Erenköy’de oturduğu köşkün satın alınarak Necip Fazıl Müzesi yapılmasını teklif etmiştik, olmadı. 5 yıl kadar evvel Sakarya Valiliği’nin Sakarya Nehrinin kıyısına veya şehir meydanına bir anıt dikerek üzerine Sakarya Destanı’nı kazıtmasını teklif etmiştik, bu da olmadı. Bir buçuk yıl kadar önce İBB’nin İstanbul’un nerelerine Necip Fazıl şiirlerini mermer anıtlara kazıtarak dikmesi gerektiğini teklif ettik, o da olmadı.
Bunların olması merhuma bir şey kazandırmayacaktı.
Yine de zaman geçmiş değildir.
Muhafazakâr taraf, bu hususta inanç varlığının aksine olarak diğer kitleye göre ihmalkârdır. Şayet Necip Fazıl, yaradılış gayesine dönüş yapmasaydı şimdi Nobel sahibiydi.
Bizde sol, laik, artık adına ne denecekse o kesim, Ahmet Hamdi Tanpınar’ı keşfetti ve bir bakıma sağın elinden aldı. Aynı kesim, Cemil Meriç’i de keşfederek, O’nu da aldı. Peyami Safa’yı aldı. Daha Necip Fazıl’ı keşfedemedi. Ama yeni nesiller, keşfediyor. İnternetten görüyorum, muazzam bir alaka var. Temenni ederim ki şimdilerde Osmanlıya karşı yapıldığı gibi kuru kuruya hayranlık olmaz. Zaten kendisi de bu durumlardan ‘anlaşılmadan benimsenmek’ ve ‘tanınmadan dışlanmak’ sözleriyle şikâyetçi.
26 Mayıs 1904’te dünyaya geldi. Yirmili yaşlarda eser vermeye başladı, ömrünün sonuna kadar yazdı ve anlattı. 25 Mayıs 1983’te vefat etti, fakat bir gün sonra doğum tarihi olan 26 Mayısta toprağa verildi. 6 ay sonra, kasım ayında Turgut Özal Başbakan oldu. Necip Fazıl Fikriyatı’nın iktidara gelişi ANAP’la başlar. Bugünse AK Parti iktidar kadroları, O’nun takipçisidir. Şu günkü müreffeh Türkiye imkânının büyük imzalarından biridir.
Necip Fazıl, bir mazlum ve mağdurdur. Sistem var gücüyle bu ‘Yalnız Dâhi’nin üstüne gitmiştir. Aleyhine kesinleşmiş mahkeme kararıyla mahkum olarak öldü. Vahidüddin Vatan Haini Değil, Büyük Vatan Dostu ismindeki kitabından dolayı ceza aldı. İsmi böyle koymak, Atatürk’e hakaret sayıldı. Temyiz vs. kâr etmedi. Hapse girmesini Dr. Ayhan Songar’ın raporları engelledi.
Necip Fazıl nedir?
En evvel ve en sonra mütefekkir...
Şairliği, hikâye yazarlığı, tiyatro yazarlığı, muharrirliği, hatipliği ve ne varsa hepsi bu ana damardan beslenir. Yüksek fikri gerilim ve coşkun hissiyat terkibi eserlerinin kimyasıdır. Türkçe, dilinde çağlayandır.
Peki diğer kesim Necip Fazıl’ı keşfetsin mi? Mütefekkir ve san’atkâr, bütün insanlığın ortak değeridir. Değerleri kimse kimsenin elinden alamaz. Keşfedildikçe çoğalırlar.
Vefatının 30. yılı Necip Fazıl Yılı ilân edilebilir. Kültür Bakanlığı şimdiden bütün eserlerini basmaya başlamalı. 5 büyük şiirinin yazıldığı yıllarda Necip Fazıl kutlamaları yapılabilir. Çile Yılı, Canım İstanbul Yılı gibi...
> Şayet Necip Fazıl, yaradılış gayesi-ne dönüş yapmasaydı şimdi No-bel sahibiydi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.