Kenize Murad’ın penceresi
Sultan V. Murad’ın torunlarından Selma Sultan’ın kızı Kenize Murad, daha çok gazeteci yönüyle tanınıyor. Ama aynı zamanda bir roman yazarı. Kenize Murad’ın son kitabı ‘Bir Devrin Ruhu Begüm’ adını taşıyor. Gazetelerde yer alan tanıtımlara göre kitap, sömürgeciliğe karşı mücadeleye girişen kadın kahramanı aracılığıyla Müslüman bir ülkede kadın olmayı sorguluyormuş.
Kenize Murad, Türkiye’nin önünde duran meseleleri yorumlarken şöyle demiş: “Osmanlı Devleti dağıldıktan sonra Türkiye çok iyi bir durumda değildi. Şimdi ise oldukça iyi bir statüye sahip. Ama bu iç meseleler diyoruz ya hani, onlar küçümsenecek meseleler değil. Korkutucu olan, Türklerin ve Kürtlerin her geçen gün birbirine daha fazla karşı koyması. Bir tahammülsüzlük var ortada ve bu tahammülsüzlüğün nedeni eğitimsizlik. Eğitimsizlik çok büyük bir problem. Çok güzel özel okullar var, ama bunlar sadece zenginler için. Eğitim, sizin çocuğunuza verdiğiniz hafızadır. Şu anki eğitim sisteminde çocuklarla diyalog kurulmuyor. Halbuki onlara fikir paylaşımını, tartışmayı ve insanlarla diyalog kurmayı öğretmek gerek. Böylece hoşgörülü olmayı öğrenirler. Ve bir şey daha eklemeliyim, bütün kötülükler, cehaletten gelir. Ortak bir yol bulunmazsa ve hoşgörülü yaklaşılmazsa hiçbir konu çözüme ulaşamaz, hem iç hem dış meseleler için söylüyorum bunu. Bu ülkede Kürtlerin yarısı Türklerle evli. Açık fikirlilikle tartışılması gerekiyor her şeyin.” (Radikal, 15 Ağustos 2011)
“Eğitimsizliğin çok büyük bir problem olduğu”nun altının çizilmesi çok mühim. Aynı zamanda “özel okul”ların; eğitim sistemindeki yerinin sorgulanması dikkat çekici. “Eğitim sisteminde çocuklarla diyalog kurulmuyor” tesbitine kim itiraz edebilir?
Fransa’da doğan ve ekseriyetle orada yaşayan Kenize Murad, Fransa’nın “soykırım” iddiaları konusunda tavrını da şöyle özetlemiş: “Fransa’da eğer (Ermenilere) soykırım yapılmadı derseniz, lâfınızı bitirmenize bile izin vermezler. Bitersiniz o an. Ne iş bulabilirsiniz, ne kitap çıkarabilirsiniz.”
Peki, bütün bunlar olurken “Türk lobisi nerede?” sorusunun cevabı da şu olmuş: “Onu ben de merak ediyorum, hakikaten nerede? Fransa’da Türk lobisi diye bir şey yok!” (Agg.)
Başka bir gazetenin, “Toprağımızın Kokusu” adlı eserini hazırlarken bir müddet kaldığı Filistin’de neler hissettiğiyle ilgili soruya da sarsıcı bir cevabı var Kenize Murad’ın: “Kâbus gibiydi. Batı’nın çifte standardını en çok hissettiğim olaylardan biriydi. Ben oradayken dünyanın bir çok yerinden Filistin’de yaşanan gerçeklerin aslında fark edilmediğini gördüm. Dünyanın her yerinde acılar yaşandı. New York’ta İkiz Kulelere girildiğinde de birçok acılar yaşanmıştır. New York’taki insanların dehşete düştüklerini tahmin ediyorum, ama görülmesi gereken şu ki bu olayların yaşanmasının sebebi dengesiz politikaların izleniyor olması ve bu dengesizliğin insanların yaşamlarını ciddî anlamda etkiliyor olması. Şu da bir gerçek ki ABD’nin uyguladığı politikalar dolayısıyla ölen insanların sayısı milyonları buluyor.” (Taraf, 14 Ağustos 2011)
Sorbonne Üniversitesi’nde psikoloji ve sosyoloji okuyan, 15 yıl boyunca Ortadoğu, Hindistan ve Yakındoğu’da muhabirlik yapan Kenize Murad, kendi penceresinden gördüklerini paylaşmış. Hem Türkiye’yi idare edenlerin hem de eğitime yön verenlerin dikkate almaları gereken konular bunlar. Eğitimsizlik en büyük problem, vesselâm.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.