Yunanistan-İtalya
Yunanistan ve İtalya’nın ünlü başbakanları istifa etti. Muhtemelen politik hayatları da sona erdi. Ünleri şuradan geliyor: Yunan Başbakanı Papandreu’nun babası da, büyükbabası da başbakanlık yaptığı için ailenin 3. başbakanı idi.
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin şöhreti ise, daha karmaşık. Büyük medya patronu. Euro milyarderi. Bu tip kişilerin yürütme organlarına gelmemeleri daha iyidir. Ama bu kişi üstelik, hâlen 75 yaşında bulunmasına rağmen seks skandalları ile dünya gündeminden hiç düşmedi. Bu karakter, demokrasiye hiç mi hiç yaramaz. Ama İtalyanlar pek aldırmadı. Zira Rönesans İtalyası’nda Roma’da Papalar’ın sefâhat hayatı, bütün tarih kitaplarında anlatılır. Bizim Cem Sultan bile o hayata şahit olmuştu.
Başka bir ülkede başbakanın ânında istifasını gerektiren bu skandallar, İtalyanların tarihî muâfiyetleri (bağışıklıkları) dolayısıyla gerekli tepkiyi oluşturmadı. Berlusconi, elbette halkını memnun eden epey icraat da yaptı. Ama G-8 üyesi olan ülkesini borç batağında bırakarak çekildi.
İtalya, birkaç yıl dişini sıkarak dış borçlarını mâkule indirecek kapasitededir. Avrupa Birliği’nin euro bölgesinde ekonomik güç olarak Almanya ve Fransa’dan sonra 3.’dür (İngiltere euroya dahil değil). Gerek Berlusconi’nin, gerek Papandreu’nun yerine gelen kişiler, milletvekili değil. Politikacı bile değiller. Önemli sorumluluklar almış 60 küsur yaşlarında kariyerlerinin sonunda maliyeci bürokratlar...
Bu durum, Avrupa Birliği demokrasisine pek yakışmadı. Bu iki başbakan adayı, gerçi millet meclislerinden güvenoyu alacaklar. Almanya ile Fransa, Yunanistan borçlarına ilâveten İtalya borçlarını da ödemekten kurtuldu ama, demokrasi yara aldı. Meclis dışı hükûmetler, Avrupa Birliği’nde bulunmamalı. Başka Avrupa ülkelerine de sirâyeti hâlinde, durum büsbütün vahîmleşir.
Berlusconi gibi Papandreu da, epey direnerek, zorlanarak, başka çare bulamayarak istifa etti. Niyetleri yeni seçimlere kadar kalmak ve yeni seçimleri de kazanmaktı. Yunanistan’daki tablo İtalya’dakinden çok daha vahîm olduktan başka, İtalya’nın ödeme gücüne erişmesi de kabil değil. Onun için komşumuzda sorunlar sürüp gidecek ve Avrupa Birliği’ni zorlayacak. Bu finans krizleri diğer ülkelere de bulaşır mı? Göreceğiz. Zira epey Avrupa ülkesinde aksaklıklar ve yetersizlikler kendini belli ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.