İDSB’nin Hartum’dan verdiği birlik mesaj
Bölünme felâketini yeni yaşamış, iç-dış birbirinden beter birçok çatışma ile yıllardır mücadele eden Sudan’ın başkenti Hartum’da, 22-29 Ocak tarihinde “İslam Dünyasının Birliği’nde Gençliğin Rolü” konulu 7. Gençlik Buluşması’nı gerçekleştiren İslam Dünyası STK’ları Birliği (İDSB), bu organizasyonu ile İslam dünyasına güçlü bir mesaj veriyor. Hem buluşma için seçilen güçlü içerik hem de buluşmanın tüm dünyanın soyutladığı ve bölünmesine destek verdiği Sudan’da yapılıyor olması önemli.
İslam dünyasının her yerinden, yetişkin yüz kadar sivil toplum temsilcisi ve akademisyenin katıldığı buluşmayı, Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısının himaye etmesi, açılışına kabinenin yedi üyesinin gelmesi bile Sudan’ın ‘Birlik’ odaklı çalışmalara ve İslam dünyasının desteğine ihtiyacının şiddetini ve konuya verdiği önemi gösteriyor.
“Ne çıkar ki bu çalışmalardan!” demekte acele etmeyin; yarına değil, on yıl, yirmi yıl sonraya yatırım yapılan faaliyetler bunlar. Meşakkatli ama bir o kadar da İslâm dünyasının en dinamik nüfusunun olgunlaşmasına vesile olan hayırlı, kıymetli ve ümit verici hizmetler bunlar.
Altı yıllık bir birlik olan İDSB’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği buluşmalara katılanların sayısı beş yüzü geçmiş. Katılımcılardan ülkelerinden önemli mevkilere gelenler de var, hâlen sivil toplum sahasında faaliyetlerde bulunanlar da. Hepsinde bu buluşmaların tesiriyle sarsılmaz bir birlik şuuru canlanıyor. Katılımcı gençler, tanımadıkları, yabancılaştıkları hatta kimi zamanlar nefret ettikleri aile fertleriyle tanışıp ilerde birlikte neler yapabileceklerini bizzat görüyorlar. İDSB, bir süredir çalışmalarını sürdürdüğü Genç İDSB kuruluş hazırlıkları ve Ülke Masaları faaliyetleriyle bugüne kadar beş yüzü aşkın seçkin gencin dâhil olduğu bu buluşmaları faal ve etkin bir birlikteliğe dönüştürmeyi hedefliyor.
İstanbul’daki son buluşmaya katılan Suriyeli, Keşmirli, Filistinli ve Yemenli gençler şimdi, ülkelerinin elini kolunu bağlayan zulüm çarkını kırmaya çalışıyorlar. Dirilmenin ancak her türlü işgale karşı direnmek olduğunu fark ediyorlar. Rusya’dan Malezya’ya, Gazze’den Pakistan’a kadar birçok ülkeden Hartum’a gelen genç vakıf ve dernek mensupları, İslam dünyasının birliği için nelerini vakfedebileceklerini, mevzunun tüm boyutlarını gördükleri bu toplantıda daha ciddi idrak edip hesap ediyorlar.
İslam dünyasının birliğinin, hamasi nutuklarla, sonuçsuz toplantılarla, plansız-programsız koşuşturmalarla, tuzu-kuru buluşmalarla değil, bizzat taşın altına elini koyarak, çilesini çekerek, yaşayarak, ihtiyaç hissederek, kavlen ve fiilen kuvvetli dua ederek, gerçekçi planlamalar ve stratejiler yaparak, teoride ve uygulamada ehliyet ve salahiyet sahibi olarak ancak gerçekleşebileceğini görmek için İDSB’nin Gençlik Buluşmaları ve benzeri faaliyetler bulunmaz bir fırsat.
İslam dünyasının Gazze gibi sıcak bölgelerindeki gençlerin yaptıkları faaliyetler ve genç işadamlarının tecrübelerinden, sosyal medyanın etkin kullanılması ve Hz. Yusuf (as) kıssasına kadar onlarca tebliğin sunulduğu 7. İDSB Gençlik Buluşması, Türkiye’den beklentilerin de çokça dile getirildiği bir zemin. Türkiye’den buluşmaya katılan genç sivil toplum temsilcileri en çok da bu beklentileri temin edecek, başta Arapça gibi temel araçlardaki eksikliklerini görerek ülkelerine dönecekler.
İslam dünyasının Türkiye’den beklentileri ve ümidi ile alakalı mevzular ise artık bize şevk veren ve gurumuzu okşayan iltifatlardan, gerçekçi zeminlere, üzerinde çokça kafa yorulmuş, iyi hazırlanmış projelere ve çerçevesi iyi belirlenmiş insan yetiştirme seferberliğine yönelik çalışmalara dönüşmesi şart. Yani “Biz İslam dünyasını adam ederiz!” gibi kibir kokan yaklaşımlardan ecdadın ‘hizmetkârlık’ dediği samimiyet ve tevâzû ile boyanmış bir şuur safhasına geçebilecek bir fazilete sahip olmak gerek.
İDSB, 8. Gençlik Buluşması’nı 2012 yazında Türkiye’de, dokuzuncusunu ise 2013 kışında Balkanlar’da gerçekleştirecek. Hem İDSB çalışanları, hem de Sudan’daki buluşmayı tertip eden Sudanlı gençlik teşkilatları İslam dünyasına güzel bir hizmet daha takdim ettiler. Tebrik ediyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.