Nikâh ile gelen sorumluluklar
Nikâh ile beraber adım atılan evlilik birtakım sorumlulukları beraberinde getirir. Bu her iki tarafı da kapsar. Bunları maddeler halinde sıralarsak:
* Her iki taraf da meşrû dairedeki her türlü lezzet yönüyle birbirinden faydalanır. Böylece fıtraten var olan cinsel ihtiyaçları meşrû ve sağlıklı bir şekilde giderilmiş olur. Bu hem sevginin ebediyet kazanması, hem de neslin devamı için gereklidir.
* Mehir (nikâhı üzerine alan erkeğin, hanımına ödemesi gerekli meblâğ), nafaka, yâni barınma, yiyecek ve giyecek erkeğin üzerine farz olur. Peki, bu durum kadının çalışmasına engel midir? Hayır, kadın uygun şartlarda çalışabilir ve aile bütçesine katkıda bulunabilir.
* Kadın ve erkek birbirine varis olur. Miras paylaşımı söz konusu olduğunda ilk önce karı-koca arasında mal paylaşımı yapılır.
Adalet, her şeyi yerli yerine koymak, haklının hakkını vermektir aynı zamanda. Eşler vazifelerini yerine getirmeli, adaletle hareket etmelidir. Birbirlerine başta Allah rızasını gözeterek sevgi, saygı ve güven içinde yaklaşmalıdırlar.
Burada bir parantez açarak nikâh akdinin geçersiz olmasının bazı durum ve şartlarına değinelim kısaca. Meselâ bazı sözler bu akdin bozulmasına sebep olur:
Aramızdaki nikâhı geçersiz kıldım, benden uzak ol, sen ayrıldın, seni serbest bıraktım, çık, git, işin elindedir, kendine başka koca ara, seni bıraktım, seni terk ettim, benden kurtuldun, haramsın, seni istemiyorum, kimi istersen ona git, hangi yola istersen gitsen... Eğer bu sözler boşanma tartışmaları yapılırken söylenirse akdin düşmesi geçerli olur.
NOT: Mübarek Mirac Gecenizi tebrik eder, İslâm âlemi üzerindeki menhus emellerin, kara bulutların dağılmasına; rahmetin celbine ve bütün insanlık için hayırlara vesile olmasını Cenâb-ı Haktan niyaz ederim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.