Uluslararası Malezya İslam Üniversitesi Mezunları Derneği
Bugün, Uluslararası Malezya İslam Üniversitesinde okumuş; akademik hayatta, iş dünyasında, siyasette, sivil toplum kuruluşlarında ve diğer farklı alanlarda başarılı hizmet sunan mezunlar, uzun bir çabanın sonucunda kurmuş oldukları derneklerinin (IIUM Der) açılış törenini yapmaktalar.
Bu açılış törenine önemli isimler katılıyor. Bu konuda bir fikir verebilmek için IIUM Derin basın davetiden bir alıntıyı sizlerle paylaşmak istiyorum:
125 ülkeden 30 bin öğrenciyi aynı çatı altında buluşturan, dünyanın en saygın akademik kurumlarından Malezya Uluslararası İslam Üniversitesinin Türkiye mezunları, İstanbul Eyüpteki açılış töreninde buluşacak.
Kurucuları arasında Türkiyenin de bulunduğu üniversitenin mezun derneği açılış programına, üniversite rektörü Prof. Dato Seri Dr. Zeliha Kamarruddin, Malezya eski başbakanı Dr. Mahathir Mohammad katılacaktır.
Çok sayıda önemli ismin katılacağı bu açılış programına Dr. Mahathir Muhammedin de iştirak etmesi önemli.
Genç okuyucular için 86 yaşına merdiven dayamış Malezya eski başbakanı Mahathir Muhammed hakkında kısaca bilgi verelim. Kendisi modern Malezyanın kurucu babası kabul ediliyor. 1981den 2003 tarihine kadar tam 22 yıl başbakan olarak ülkesine hizmet etmiş sonra da kendi iradesiyle görevi bırakmış bir lider.
Devlet idaresinde kendine has yöntemleri, hem Doğuyu hem Batıyı eleştiren karekteri, karizması ve aktif hayat tarzıyla hep dikkatleri üzerine çekmiş çok tartışılan bir lider. Tayyip Erdoğan öncesi yıllarda Arap ülkelerinde bir kahraman olarak karşılandı hep.
İlerleyen bu yaşına rağmen Türkiyeye gelmeden önce Japonyaya ve sonrasında Yemene birer ziyaret gerşekleştirdi. İnsanlar onun fikirlerine, tecrübelerine ve gelecek öngörülerine hâlâ önem veriyor. O da sıhhatinin izin verdiği ölçülerde bu toplantılara katılıyor, tecrübelerini geniş kitlelerle paylaşıyor.
Cuma günü Türkiyeye geldi. Kurucuları arasında yer aldığı İslam Üniversitesinin Türkiye Mezunlar Derneğinin açılışına katılmak ve yarın Yıldız Teknik Üniversitesinde Nation Building: Malaysias Experience (Ulus İnşası: Malezya Tecrübesi) konusunda bir konferans vermek üzere.
Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zeliha Kamarruddin hanımefendinin de yoğun programlarına rağmen bir heyetle bu açılışa gelmesi Türkiyeye verdikleri önemi gösterir.
Malezya ve Türkiye arasında diyalogların her alanda artırılması Müslüman dünyanın bu iki önemli ülkesinin öncelikleri arasında yer almalı. Yakinen biliyorum, bu iki önemli ülke arasındaki işbirliği olması gereken düzeyde değil maalesef.
IIUM Der, iki ülke arasında kültürel, ekonomik, akademik ve diğer ilişkilerin geliştirilmesinde bir köprü rolü oynamayı hedeflemektedir. Türkiyenin Malezya, Malezyanın da Türkiye tecrübesinden istifade edeceği birçok yön bulunmaktadır. Bunu sağlayacak aracı kurumlara ihtiyaç hissedildiği bir dönemde IIUM Derin kurulması zamanında atılmış bir adımdır.
Daha önceden hükümeti yıpratmak adına çıkartılmış Türkiye Malezyalaşıyor mu? eksenli sunî tartışmaları geride bıraktık. Ne Türkiye Malezya, ne Malezya Türkiye olabilir. Her bir ülkenin tarih tecrübesi, sosyal realitesi, kültürel yapısı ve etnik bileşkesi farklıdır. Bu sunî tartışmaların geride kaldığı bir dönemde iki ülke ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi için ivedi adımlar atmalıdır. Malezyanın bu bağlamda Başbakan Tayyip Erdoğanın resmi ziyaretini beklediğini de not edelim.
Şimdilik şu kadarını söyleyelim; Arap Baharı süreciyle yeniden yapılanmaya giren Ortadoğuda, bu iki ülkenin işbirliği bölgede istikrarın sağlanmasına önemli katkılar sağlayacaktır.
En içten duygularımla IIUM Derin hayırlara vesile olmasını diliyor, emeği geçen tüm dostları tebrik ediyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.