Ersoy Dede

Ersoy Dede

Kart borcumuzu kim ödüyor?

Kart borcumuzu kim ödüyor?

Sokaklarda el ilanları dağıtıyorlar; “kredi kartı borcunuzu ödüyoruz” diye.. Nasıl ödediklerini hiç düşündünüz mü? Sizin borcunuzu, herhangi biri, nasıl oluyor da bankanın size sunduğu imkan ve fırsatlar dışında bir sistemle ödeyebiliyor?.. Öyle ya, bütün bankaların batık kredi kartları için yasalar çerçevesinde belirlediği bir yapılandırma modeli var zaten.. Hesabınızı donduruyor, kartınızı durduruyor ve o zamana kadar olan borcunuzu belli oranlarda taksitlendiriyor.. Fakat bir başkası çıkıp karşınıza, size bundan daha avantajlı bir taksitlendirme sistemi sunuyor.. İyi de bunu nasıl yapıyor..


MODERN TEFECİ


Hem uygulanışına hem de sonucuna bakarak söyleyebiliriz ki bunun tefecilikten bir farkı yok.. Bir tür modern tefecilik... Anlatalım.. Misal 10 Bin TL borcunuz var bankaya.. Kredi kartı borcu olarak.. Ve de kartınız kullanıma kapalı.. Asgari ödemesi, artık “asgari”yi geçmiş “azami”yi zorluyor.. Öyle düşünün.. Derken biri çıkıyor karşınıza ve diyor ki size, “bu borcu makul taksitlere dönüştürebiliriz”.. Bankanın bugüne kadar yapmadığı bir şeyi teklif ediyor yani.. “Peki kime borçlanıyoruz?” diye soruyorsunuz.. “Yine bankanıza” diye cevap veriyor.. “Kefil, teminat, senet-sepet?” peki.. Onlar da yok.. Ne yapıyor? Eğer kabul ederseniz, önce “küt” diye sizin bankaya olan borcunuzun tamamını nakit olarak ödüyor ve kartınızı temize çıkarıyor. Böylece sizin bankaya ilk etapta bir kuruş borcunuz kalmadığı gibi kartınız da kullanıma açılmış oluyor.. Peşinden ise 10 Bin TL için örneğin 12 Bin TL’lik alış-veriş yapıyor kartınızla.. Bunu da 12 taksite böldürüyor.. Şanslıysanız ve de kartınızdan 12 bin tl çekilebiliyorsa.. Eğer kart limiti buna müsait değilse, üstünü nakit istiyor sizden mecburen.. Eğer 10 Bin TL’lik borcunuzu bankanın inisiyatifine bıraksaydınız, %5’lik faiz oranı ile ortalama % 70 faiz yükünü kabul edecek ve 10 Bin TL’lik borcunuzu 17 Bin TL olarak ödeyecektiniz.. Dolayısıyla modern tefecinin sizin adınıza kartınızdan çektiği 12 Bin TL ile bankaya ödeceğiniz para otomatik olarak 5 Bin TL birden düşmüş oldu.. Bu alışverişi sizin için yapan firma ise bu bedeli, kontör satışı karşılığında gerçekleştirmiş gibi gösterdi.. O saatten sonra isterse “satılmış gibi gösterdiği” kontörleri de ayrıca satarak kârına kâr katabilir..


PEKİ AMA NEDEN KONTÖR?


Aslında sadece kontör satmıyorlar. Ama bu işi yaparken en fazla kontör satışı yapıyor gibi göstermelerinin ana nedeni, kontör satışlarından doğrudan KDV alınmaması.. Dolayısıyla sattığı için herhangi bir vergi borcu ile karşılaşmayacakları başlıca ürün kontör.. Buzdolabı-çamaşır makinesi falan da satmış gibi gösteriyor bu modern tefeciler.. Orada da maliyenin takibinden kurtulmak için sattıkları ürünü iade edilmiş gibi geçiyorlar kayıtlara..


BANKALAR BİLİYOR MU?


Duruma el koyan BDDK, bazı bankaların bunu bildiği halde bu firmalara pos cihazı verdiği yönündeki iddialar üzerine harekete geçti.. Zira bazı internet sitelerinde, modern tefecilerin; “bu sistem bankaların işine geliyor. Her batık kredi kartını avukata vereceklerine bu yolla tahsilini mümkün kılıyorlar” sözleri, bazı bankaların bilerek bu sisteme girdiklerini hatta menfaat temin ettikleri iddialarını bile kuvvetlendiriyor.. Hesaplar incelendiğinde, bir kişinin bir gün içinde 12 Bin TL’lik kontör satıp satmadığı ise çok rahat ortaya çıkabilir. İşte bu ortaya çıkışlar başladığında, tedbirini almayan bankaları, ağır yaptırımlar bekliyor.. Kalın sağlıcakla..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi