Başbakan Saraybosna yolcusu
Balkanların önemli şehirlerinden birçoğu, Osmanlıların bölgeyi fethinden sonra gerçekleştirilen imar ve ihya sebebiyle, bu öneme sahip olmuştur. Çünkü Osmanlılar, bir yandan toplumsal düzeni, diğer yandan bilim, kültür ve sanatın altyapısını inşa ediyorlardı. Bosna-Hersekin başkenti Saraybosna, bu yaklaşımın hayat bulduğu örneklerden bir tanesidir.
Bosna Sancakbeyi ve Saraybosnanın kurucusu olarak kabul edilen İsa Bey İsakoviç (İsakoğlu İsa Bey), şehrin bugünkü cazibesine kavuşmasını sağlayan önemli liderlerdendi.
Saraybosnayı ikiye ayıran Milyatska Nehrinin doğu tarafında bulunan ve Fatih Sultan Mehmet Camii ya da Hünkâr Camii olarak da adlandırılan Careva (Sultan) Camii, 1457 yılında, İsa Bey tarafından yaptırılan eserlerden sadece bir tanesidir.
Şehri ziyarete gelen Fatih Sultan Mehmetin 1461 yılında şehri ziyareti esnasında, camiyi beğenmesi üzerine, Hünkâr Camii olarak anılmaya başlamıştı.
Vefatından sonra nereye defnedildiği kesin olarak bilinmeyen İsa Bey İsakoviçin, Saraybosnanın tarihi Careva Camisinin bahçesinde yer alan mezarlardan birine defnedildiği düşünülüyor.
Aradan yüzyıllar geçmesine rağmen Bosna-Hersek halkı, İsa Bey İsakoviçin bu şehre kattıklarını unutmadı. İsa beyin Saraybosnaya gelişinin ve ilk yapıyı inşa etmesinin 550. yıl dönümü münasebetiyle 2012 yılı Bosna-Hersekte İsa Bey İsakoviç Yılı olarak ilan edildi.
İsa Bey İsakoviç Derneği, İsa Bey İsakoviç Yılı etkinlikleri kapsamında çeşitli alanlarda ödüller verdi.
Goran Bregoviçe sanat, Sevdalinka sanatçısı Emina Zeçaya Sevdalinka, David Kamhiye kültürel mirasın korunması, boksör Adnan Çatiçe spor, Dr. Franyo Topiçe vatanseverlik kategorisinde ödül verildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Saraybosnanın kültürel mirasının korunması kategorisinde, İsa Bey İsakoviç Ödülü verilecek isimler arasında yer alıyor.
Başbakan Erdoğan, İsa Bey İsakoviç Derneği tarafından verilen bu ödülü, 15 Eylülde Saraybosnada düzenlenecek bir törenle alacak.
Çeşitli araştırmalar yapmak için 1996 yılında kurulan İsa Bey İsakoviç Derneği, önde gelen devlet adamları ve bilim insanlarına bu ödülü takdim ediyor.
2007 yılından bu yana dağıtılan İsa Bey İsakoviç Ödülleri, daha önce Hırvatistan eski Cumhurbaşkanı Styepan Mesiç ve Avusturya eski Dışişleri Bakanı Alois Mockun da aralarında bulunduğu devlet adamlarına verilmişti.
İsa Bey İsakoviç Ödüllerinin ilginç bir hikâyesi var. Bu ödül, İsa Bey İsakoviçin bundan 550 yıl önce Saraybosnanın Bentbaşı Mahallesindeki tekkede yazdırdığı Burası iyi insanların mekânıdır yazısından ilhamla verilmeye başlanmış.
İsa Bey İsakoviç Derneğinin Başbakan Erdoğana vereceği bu ödül, iki ülke ilişkilerinin ne kadar iyi olduğunu işaret etme anlamında oldukça önemli. Ancak iki ülke ilişkileri karşılıklı taltiflerden ibaret kalmamalı. Ekonomik ve kültürel işbirliğine ağırlık verilmeli.
***
Son birkaç yıldır, her 11 Temmuz Srebrenitsa Soykırımı yıl dönümünde Başbakan Erdoğanın, rahmetli Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviçe olan yakınlığına dair haberler yapılıyor. Rahmetli Aliyanın, Bosna-Herseki Başbakan Erdoğana emanet ettiğinin altı özenle çiziliyor.
Bu sene de benzer şeyler yaşandı. Başbakan Erdoğanın, rahmetli Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviçe olan yakınlığına dair haberler yapıldı. Ancak bu sene, Rahmetli Aliyanın, Bosna-Herseki Başbakan Erdoğana emanet ettiğini doğrudan Başbakanın ağzından duyduk.
Gelin görün ki, Başbakan Erdoğan, rahmetli Aliyanın kurucuları arasında bulunduğu Genç Müslümanlar Derneğini hiç ziyaret etmedi.
Hatırlayacağınız üzere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz nisan ayı sonunda gerçekleştirdiği Saraybosna seyahati esnasında, Genç Müslümanlar Derneği Genel Başkanı Edhem Bakşiçi makamında ziyaret etmişti.
Bu sebeple Başbakan Erdoğanın, 15 Eylülde gerçekleştireceği Saraybosna seyahati esnasında, rahmetli Aliya İzzetbegoviçin kurucuları arasında bulunduğu Genç Müslümanlar Derneğini ziyaret edip etmeyeceğini çok merak ediyorum.
Bakalım, çok geç kalmış bu ziyaret, bu sefer gerçekleşecek mi?
Başbakan Erdoğanın Saraybosna seyahatine dair, merak ettiğim bir husus daha var. Bakalım Başbakanlık uçağında hangi Balkan ve Bosna uzmanları yer alacak. Hep birlikte göreceğiz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.