Yunanistanda neler oluyor?
Son birkaç yıldır ismi yalnızca ekonomik kriz haberleriyle gündeme gelen Yunanistan, 6 Mayıs ve 17 Haziran 2012 tarihlerinde sandık başına gitti. Yunanistan halkı, her iki seçimde de, hiçbir partiye tek başına yönetim yetkisi vermedi.
Partiler arası görüşmeler sonrasında, AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankasından oluşan Troyka Heyeti ile yapılan memorandumu destekleyen Yeni Demokrasi Partisi-ND ve PASOK ile Euroda kalıp, memorandum şartlarını yeniden müzakere etmek isteyen Demokratik Sol-DİMARdan oluşan koalisyon hükümeti kuruldu. Memorandumu destekleyen koalisyon hükümetinin kurulmasının ardından troyka heyeti de Atinaya geldi.
ND-PASOK-DİMAR Koalisyon Hükümeti, ilk iş olarak bütçedeki 11,5 Milyar Euroluk açığı kapatmak amacıyla, bir dizi tedbir kararı aldı. Alınan kararlar arasında; emekli ve yardımcı emekli maaşlarının sınırlanması, Kamu İstifade Teşekküllerinde ortak maaş cetveline geçilmesi, ilaç ve muayene harcamalarının kısıtlanması, sözleşmeli ve yedek öğretmenlerin sayısının azaltılması, işsizlik ve EKAS primleri dışında tüm sosyal primlerin iptali, kamu kurumlarının birleştirilmesi ya da kapatılması, hastane ve üniversitelerin kapatılması ya da birleştirilmesi, kamu personeli alımının azaltılması yer aldı.
Yunanistana yönelik kredinin 31,5 milyar Euroluk diliminin serbest bırakılması için troykanın talep ettiği 13,5 milyar Euroluk yeni tasarruf paketinde ise; bir çok kamu personelinin işten çıkartılması, dayanışma vergisinin 2018 yılına kadar alınması, vergi muafiyetlerinin kaldırılması, çiftçilere yönelik vergilerin arttırılması, emekli ve kamu çalışanlarına verilen ikramiyelerinin kesilmesi, özel maaş bordrolarında kesintilere gidilmesi, kamu İstifade Teşekkülleri çalışanlarının aylık maaşlarına tavan sınır getirilmesi, yedek öğretmen sayısın düşürülmesi ve emeklilik yaş sınırının iki yıl arttırılması gibi kararlar var.
2012 yılının Şubat ayında dönemin Başbakanı Loukas Papadimos Hükümeti tarafından imzalanan memorandum anlaşmasına göre, 2015 yılına kadar, 16 Milyar Euro tutarında özelleştirme yapılması gerekiyor. Ancak Hükümet için ilk kritik sınav olarak nitelendirilen özelleştirmelerle ilgili oylamada, iktidar ortaklarından DİMAR milletvekilleri çekimser oy kullanırken, diğer hükümet ortağı PASOKun birçok milletvekili hayır oyu kullandı.
Özelleştirme oylamasının ardından iktidar ortaklarından ardı ardına istifa ve ihraç haberleri geldi. PASOK milletvekileri Mihalis Kassis ve Mariliza Ksenoyannakopoulou, partilerinden istifa ettiler. Yeni Demokrasi Partisi Fthiotida milletvekili Nikos Stavroyannis de, Real News gazetesine verdiği, vicdanının zayıf durumda bulunan vatandaşları sefalete sürükleyecek önlemlere evet demeye izin vermiyor demecinin ardından, Parlamento Grubundan ihraç edildi. Ayrıca DİMAR, Troykanın çalışma ve işçi haklarıyla ilgili taleplerini kabul edilemez olarak ifade ediyor.
Yunan Parlamentosunda hal böyleyken, Atina Ticaret ve Sanayi Odası verilerine göre, Yunanistandaki her 10 vatandaştan 8i ülke ekonomisinin gidişatından umutsuz.
Yunanistan İstatistik Kurumu ELSTATın açıkladığı ekonomik veriler, Yunan halknın neden gidişattan umutsuz olduğunu açıkça gösteriyor. ELSTATa göre, 2011 yılındaki daralma yüzde 7,1 ve 2012 yılındaki daralma ise yüzde 6,6. 2012 yılında Yunanistanın borcunun 340,6 milyar Euroyu, bütçe açığının ise 13,4 milyar Euroyu bulacağı belirtiliyor.
Yunanistan Esnaf Sanatkar ve Tüccarlar Konfederasyonunun verilerine göre son üç yılda, kapanan işletmelerin sayısı 100 bine ulaştı. Avrupa İstatistik Kurumu Eurostata göre de, AB ülkeleri arasında son sırada yer alan Yunanistandaki maaşlar, dört yıl öncesiyle aynı seviyede seyrediyor.
Yine Yunanistan İstatistik Kurumu ELSTATın verilerine göre, geçen yıl Temmuz ayında yüzde 17,8 ve bu yıl Haziran ayında yüzde 24,8 olarak belirlenen işsizlik oranı, 2012 yılı Temmuz ayında yüzde 25,1e tırmandı. İşsizlerin sayısı, geçen yıla kıyasla yüzde 43 artarak, 1 milyon 260 bini buldu. Yunanistan İşçi Konfederasyonu GSEE Çalışma Enstitüsü Başkanı Savvas Rombolisin, 2013 yılına dair yüzde 29luk işsizlik oranı beklentisi ise oldukça ürkütücü.
Tüm bu sıkıntılara rağmen ülkenin ana muhalefet partisi konumundaki SYRIZA Partiside alternatif olmayı başaramıyor. SYRIZA Partisi Parlamento Grubu Sözcüsü ve Pire İkinci Bölgesi Milletvekili Panayotis Lafazanis katıldığı televizyon programında Halkı aldatamam, ülkeyi yönetecek durumda değiliz ifadeleri bu durumun en açık göstergesi.
Netice itibariyle, her ne kadar Euro Bölgesi liderleri reformlardan duydukları memnuniyeti dile getirseler de, Yunanistanın daha alınması gereken çok yolu var.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.