Evet, F klavye
Başbakanlık yayımladığı bir genelge ile kamu kurum ve kuruluşlarında “F klavye” kullanılması talimatını verdi. Bununla kamu kurum ve kuruluşlarında 2017 yılı sonuna kadar F klavyeye dönüştürülmesinin sağlanması hedeflenmektedir.
Başbakan’a bundan da eleştiri malzemesi çıkartılacağını tahmin ediyorum. “Başka işin mi kalmadı? İnsanların hangi klavyeyi kullanmasından sana ne?” türü lakırdılar edecekler. Aynen Başbakan’ın ailelerin daha fazla çocuk sahibi olmasını tavsiye eden konuşmalarına yaptıkları târizler gibi. Zira bazılarının derdi, denilenin muhtevası ve önemi değil, onu kimin söylediğidir.
Ben F klavye projesini destekliyorum. Neden desteklediğimi ise izah edeceğim. Ama önce şunu ifade etmek isterim; insanların alışkanlıklarından vazgeçmesi kolay değil, bunun farkındayım. Bu alışkanlıklar onlara zorluklar çıkarsa, zaman israfına ve hız kaybına sebep olsa da durum değişmiyor.
Ben bu bu kararı destekliyorum zira şahsi tecrübem bu kararın doğru olduğunu söylüyor. Türkçe’yi F klavye ile on parmak yazıyorum. F klavye ile hem Türkçe hem de İngilizce yazıyorum. Arapça’yı da Arap dilinin hassasiyetlerine göre hazırlanmış klavye ile on parmak yazıyorum. Yazmak hayatımın bir parçası olduğu için de klavyenin önemini iyi bildiğimi söyleyebilirim.
Türkçe hazırlanmış F klavyelerin temel yerleşim düzeni, Türkçe’de en çok kullanılan harflerin en çok kullanılan parmakların altına gelecek tarzda tasarlanmış olmasına dayanıyor. Bu dizim daha az kullanılan harfleri daha az, en az kullanılan harfleri de en az kullanılan parmakların altına dizerek dilimize en uygun klavyeyi meydana getirmiştir. Bu yüzden Türkçe’yi F klavye ile yazdığımda son derece hızlı ve rahat yazıyorum.
Q klavye ise dilimiz için aynı kolaylığa sahip değil. Zira bu klavyenin harf dizim sistemi İngilizce’de en çok ve en az kullanılan harflere göre hazırlanmıştır. Bu yüzden Q klavye insanı İngilizce yazarken hızlandırıyor ama Türkçe yazarken yapısı gereği ağırlaştırıyor. Tersi de doğru. F klavye ile İngilizce yazdığımda hızım ister istemez düşüyor.
Yazmak, internet kullanmak hayatımızın bir parçası olacaksa eğer, ömür boyu Q klavyeye mahkum olmak kanaatime göre doğru bir tercih değil.
Oysa F klavye ile on parmak yazmayı öğrenmek sanıldığı gibi zor değil. Ortalama bir insan bu klavyeyi öğreten bir programla kendi kendine günde 1 saat çalışmayla 20 günde on parmak yazmayı öğrenir. Pratik yaparak da kısa sürede hızlanır. Ondan sonra ömür boyu hem hızlı yazmayı becerir, hem de klavyeye bakarak yazma zorunluluğundan kurtulur.
Başbakanlığın yayımladığı genelgede; “Ülkemizde bilgisayar ve internet kullanım oranlarında son yıllarda önemli artışlar kaydedilmiştir. Bilgisayar giriş birimlerinden biri olan klavyeyi etkin kullanma ve hızlı yazma becerisi, bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde bilgi üreten bireylerin gelişimine katkı sağlayan unsurlardan biridir.
Günümüzde birçok ülke tarafından kendi dillerinin özelliklerine uygun çeşitli harf ve sembol yerleşim düzenine sahip klavyeler geliştirilmiş, ülkemizde de Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde başlatılan çalışmalar sonucunda, Türk dili ve alfabesinin özelliklerine uygun ve hızlı yazmaya elverişli bir tasarıma sahip bulunan F klavye düzeni oluşturulmuştur” denilmiş.
Aynen katılıyorum. Hükümetin halkın maslahatına olacak kararlar alması ve bu kararı teşvik edip yaygınlaştırması takdiri şâyandır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.