Altın hakkında lüzumsuz bilgiler
Bakmayın lüzumsuz dediğime, hepsi olmasa da bir kısmı önemli bilgiler aslında. Geneli aslında teferruat bilgiler olduğu için ‘lüzumsuz’ başlığı altında, notlarımdan derlediğim bazı bilgiler..
Şimdiye kadar yer altından çıkarılıp işlenen altın miktarının 174 bin ton olduğu tahmin ediliyor. Bu miktarın üçte ikisinin 1950’den sonra çıkarıldığı hesaplanıyor.
Yer altında kalan altın miktarı ise 51 bin ton olarak tahmin ediliyor.
Dünyadaki mevcut altınlar eritilip bir kalıba dökülmek istense 21 metrelik bir küp’ün içine sığabiliyor. Olimpik bir havuza denk geliyor bu miktar.
Altın 1064 derecede erir, 2808 derecede kaynar.
Altındaki maksimum ayar 24’tür, saf altın ayarıdır. Hangi ayardaki altının ne kadar saf altın içerdiğini bulmak için ayar, 24’e bölünür. Örnek; 18 ayarı 24’e bölerseniz 0,75 bulursunuz. Bu da demektir ki 18 ayar altının içindeki saf altın miktarı yüzde 75’tir (geri kalan yüzde 25’i genelde gümüş veya bakırdır)
Piyasadaki altın takıların hiçbiri saf altın değildir. Çok yumuşak bir metal olduğu için yüzde yüz saf altından, 24 ayardan takı yapılamaz.
Dünyada en yüksek ayardan takı yapılan ülkeler Türkiye ve Hindistan’dır; 22 ayar. Ortadoğu’da kullanılan yaygın ayar 21, dünyada standart takı ayarı 18, ABD’de yaygın ayar ise 14’tür.
Türkiye’de altın üretimi 2001 öncesi yoktu. 2011 yılında ise 25 ton üretim yaparak Avrupa bölgesinde en çok altın üretimi yapan ülke oldu Türkiye. Hedef, yıllık en az 30 ton üretim.
Türkiye’de yastık altında olduğu tahmin edilen altın miktarı 5 bin ton.
Türkiye’nin resmi altın rezervi 503 ton, en çok altın rezervi olan 11. ülke
Ülkemizdeki bankalardaki altın hesaplarda 255 ton altın var. 21 milyar TL değeri aşan bu miktar, bankalardaki toplam mevduatın yüzde 2,5’ine yaklaştı.
Bankaların altın toplama projesi ve altın için tasarlanmış özel bir cihazdan değil de klasik bir ATM’den altın verme işi dünyada bir ilk olarak ülkemizde yapıldı.
Londra’daki altın fiksleme işi 1919’da başladı. Altın piyasalarının merkezi Londra’dır.
Londra Külçe Piyasaları Birliği (LBMA) dünyada altın piyasasının en itibarlı kuruluşudur.
Buraya akredite olabilmiş altın üretimi yapan 26 ülkeden 67 rafineri vardır, bunlardan üçü ülkemizdedir.
(Bilgilerin kaynağı: Dünya Altın Konseyi , LBMA, BDDK, US Geological Society)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.