Diz Ağrısı ve Kireçlenmesi İhmale Gelmez
Rabbim hiçbirimizi duasız ve dostsuz bırakmasın.
Herkese kucak dolusu sevgiler.
Yeni hafta hepinize umutlar getirsin. Dertlerinize derman, sıkıntılarınıza ferahlık, zorluklarınıza kolaylık, darlıklarınıza bolluk ve bereket nasib etsin.
Bu hafta da, geçen hafta olduğu gibi ilginizi çekeceğini düşündüğüm bir konuyla karşınızdayım. Bu haftaki konumuz; ‘gece uyutmayacak kadar sürekli diz ağrıları’. Unutmayalım ki her ağrının bir nedeni vardır. Önemli olan zamanında müdahale edilmesidir.
DİZ AĞRISI VE KİREÇLENMESİNİ İHMAL ETMEYİN
Diz kireçlenmesi, tıp dilinde "Gonartroz" eklem kıkırdağının parlak ve pürüzsüz yapısının yıpranmasına bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıktır. Dizde kireçlenme başka bir hastalığa bağlı olmadan, en sık yaşlanmayla görülür. Çeşitli romatizmal hastalıklar, kaza sonrası, aşırı kullanma, çocuklukta geçirilen hastalıklar sonucunda da oluşabilmektedir.
Hastalığı nasıl hissederiz?
Eklemlerde ağrı ve tutukluluk bu hastalığın ilk belirtisidir. Hastalık ilerledikçe eklem hareketleri kısıtlanır, sertlik ve şişme görülebilir. Dizin bükülmesinde ,açılmasında zorluk olur .Yürümek, merdiven inmek, çıkmak zorlaşır. Topallama olabilir, gıcırtı sesi gelebilir. Bacaklarda içe doğru eğilmeler olur.
Diz kireçlenmesinde kilo çok önemlidir. Diz kireçlenmesi olan kişi kilo almaya devam ederse girdiği kilo alma-kireçlenme-yürüme azlığı-kilo alma kısır döngüsünden çıkması mümkün olmaz. Bu nedenle gerekirse profesyonel yardım alıp mutlaka kilo kontrolü sağlanmalıdır.
Bazı mesleklerde, şoförlük, çiftçilik, profesyonel sporculukta, ayakta çok duranlarda kireçlenme daha sık görülür. Ülkemizde bu meslek gruplarına ev hanımlığını da eklememiz gerekir . Ev hanımları yer silerken, temizlik yaparken dizleri üzerinde çalışmayı alışkanlık haline getirmişlerdir. Bir de bağdaş kurarak ya da dizi devamlı kalça altına alarak oturma alışkanlığı da dize zarar verebilmektedir.
Peki kireçlenme ortaya çıktığında neler yapılmalıdır?
Tedavide erken evrede hastalarımıza kilo vermesini, egzersiz ve yürüyüş yapmasını, gerekirse baston ve değnek kullanmasını önermekteyiz Ağrınız olmuyorsa, her gün yürümenizde hiçbir sakınca yoktur. Ancak yürüyüş yapamayacak kadar ağrınız oluyorsa, salon bisikletleri etkili egzersiz aletleridir. Ayrıca egzersiz yaparken çömelmemeye ve merdiven kullanmamaya dikkat etmek gerekir.
Kireçlenme nasıl tedavi edilir?
İlaç olarak ağrı kesiciler verilir. Diz içine halk dilinde bilinen adıyla horoz ibiği iğnesi yapılabilir. Bu şekilde diz eklemi yağlanmış olur. İlaç dışı besin takviyeleri son dönemde oldukça moda olup erken evrede kullanılabilir. Fizik tedavi yapılması kireçlenmenin başlangıç döneminde çok etkilidir.
Eğer hastalar bunların hiçbirinden fayda sağlamazsa cerrahi tedaviye geçilir. Günümüzde artroskopi ameliyatı, hafif ve orta düzeydeki diz kireçlenmelerinde başarılı bir yöntemdir. İleri dönem kireçlenmesi olan hastalarda ise protez ameliyatı yapılabilir . Protez ameliyatı sanılanın aksine ,insanın yürümesini ve dizini bükmesini kolaylaştıran bir ameliyattır. Ameliyat süresi yaklaşık 45 dakikadır. Hasta ertesi gün kalkar ve yürür. Normal yaşantısına bir ay sonra döner. Başarısı oranı oldukça yüksektir.
Haftaya görüşmek üzere sağlıkta kalın…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.