Op. Dr. Tamer Sazak

Op. Dr. Tamer Sazak

Domuz Gribinden Korkmayın

Domuz Gribinden Korkmayın

Domuz gribi nedir?

Domuz gribi, A(H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Bu virüse " domuz gribi" denmesinin sebebi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediğinin gösterilmiş olmasıdır. Bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır.

Domuz gribi virüsü bulaşıcıdır ve insandan insana geçmektedir. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Öksürük ve hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi yüzeylere bulaşabilir. Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir.

Kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar.

s-7090d8044841ccda732c62dee3c052fde7537f0d-001.jpg

Domuz gribinin belirtileri nelerdir?

Domuz gribinin bulguları aynı mevsimsel grip gibidir.

Ateş,

Öksürük,

Boğaz ağrısı,

Yaygın vücut ağrısı,

Baş ağrısı,

Üşüme ve

Yorgunluk

Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir.

 

Kimler Risk Altındadır?

Gebeler, 2 yaş  altı bebekler, 65 yas üstü yaslılar,

Kronik bronko-pulmoner  ve kardiyovasküler hastalığı olanlar,

Kronik nörolojik hastalık, diyabet, kronik akciğer hastalığı,

Karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği olanlar,

Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler risk altındadır.

Hangi Durumlarda Acil  Müdahale Gerekir?

Erişkinlerde, zor nefes alma veya nefes darlığı , bilinç bulanıklığı, sık ve uzun süreli kusma varsa acil müdahale yapılmalıdır.

Çocuklarda, hızlı veya zor nefes alma, vücutta solgunluk ya da morarma, beslenememe, uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil, huzursuzluk, ateşle beraber döküntü görülmesi durumlarında acil müdahale yapılmalıdır.

Tanı Nasıl Konur?

Tanı PCR yöntemi ile konulmaktadır

Tedavi

Tedavi için ilk önce tanı konur ve bu tanı da PCR yöntemi (polimeraz zincir tepkimesi) ile yapılır. Laboratuvar  ortamında yapılan testler doğrultusunda tedavi yapılmaktadır. Doktor izin vermeden  ilaç kullanmak kesinlikle doğru değildir. İlaçlar hastalık başlangıcından itibaren ilk 48 saatte verilmedir. Koruyucu olarak da on gün boyunca alınmalıdır.

Halen var olan grip aşısı yeterli midir? Domuz gribi aşısı farklı mıdır?

İnfluenzaya karşı inaktive virüs aşısı geliştirilmiştir. Aşı hastalığın ağır geçmesini ve komplikasyonlarını önler. Aşı bir sezon önce dolaşan virüsler temel alınarak hazırlanır. Aşının etkinliği, virüsün yapısını hızlı değiştirmesi nedeniyle ancak %70-90 düzeyindedir.

Aşı olmalı mıyız?

 Aşının faydası olası yan etkinin yaratacağı zarardan çok daha büyüktür. Bu nedenle yan etki olabileceği endişesiyle aşı yaptırmamak büyük hata olur. Çünkü aşının alternatifi hastalığa yakalanmaktır. Bunun sonuçları ise daha kötü olabilir.

 

 

Kimler aşı olmalı?

65 yaş altı tüm nüfusun belli bir öncelik sırasına göre aşılanması gerekmektedir. Sıranın başında hastalığa en açık kesim olarak nitelenen 6 ay - 24 yaş arasındaki kişiler, hamileler, altta yatan kronik hastalığı olanlar, hastalıkla öncelikli karşılaşabilecek hizmet grupları; sağlık çalışanları, itfaiye, güvenlik görevlileri vs. yer alıyor.

Virüsün Yayılmasını Önlemek İçin Neler Yapmalıyız?

Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncaklar vb) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterlidir. Günlük kullandığımız temizlik maddeleri dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler de etkilidir.

Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve kap kacağın ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur. Ancak, bu eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır. Bu çarşaflar mümkün olduğunca elle temas edilmeden taşınmalı ve yıkanmalıdır. Hastanın çarşafları, çamaşırları değiştirildikten sonra eller mutlaka sabunlu suyla yıkanmalıdır. Hastaya ait kap kacak ya bulaşık makinesinde ya da elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır.

Nasıl korunuruz?

Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız.

Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir.

Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız.

Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz.

Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz.

Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız.

Haftaya buluşmak üzere sağlıkta kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Op. Dr. Tamer Sazak Arşivi