‘Hocalı Soykırımı’nı unutmuyoruz, unutturmayacağız!
Hocalı soykırımı 23. yılını doldurdu…Dört saat içinde; 106’sı kadın, 83’ü çocuk olmak üzere 613 sivil öldürülmüştü.
Hocalı soykırımı 23. yılını doldurdu…Dört saat içinde; 106’sı kadın, 83’ü çocuk olmak üzere 613 sivil öldürülmüştü. 56 hamile kadın karnı yarılmış olarak bulunmuştu. 8 aile ise tümüyle yok edilmişti. 25 çocuk her iki ebeveynini, 130’u ise bir ebeveynini yitirmişti. 76’sı ergenlik çağında olan 476 kişi ömür boyu sakat kalmıştı. 1275 kişi tutsak alınmıştı… Hala bu bölgelerden göçe zorlanmış 1.200.000 insan çadır kentlerde ve vagon evlerde dayanılmaz şartlarda hayat mücadelesi veriyor…
Aslında Azerbaycan Türkleri, sadece Hocalı’da maruz kalmadı bu vahşete… Ruslar ve kuklası Ermeniler tarafından değişik zamanlarda, planlı olarak katliamlara ve tecavüzlere uğradılar. 1905-1907, 1918-1920, 1948-1953, 1988-1993 tarihleri arasında dört büyük katliama maruz kalıp; toprak değişimi ve zorunlu kitlevi göçlerle savrulup durdular. Lakin “tüm bunları yapan insansa bizler neyiz?” sorusunu sordurtan katliamların en vahşisi ve göz önünde gerçekleşeni 26 Şubat 1992’de Hocalı’da yaşandı!
Türkiye’ye ve dünya başkentlerine sözde ermeni soykırımını dayatan Avrupalı ve Amerikalılar, ne hikmetse 1992 yılında tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşmiş bu katliama, daha doğrusu soykırıma burun kıvırıp görmezden gelebiliyorlar. Dünyanın 23 yıldır süren vurdumduymaz tavrı, Batı’nın şampiyonluğunu yaptığı değerler sisteminin bir kez daha iflas ettiğini alenen ortaya çıkmıştır.
Vahşet ve soykırımın, medeniyetin en zirve noktalarında dahi uyanabileceğini gösterdiği için Hocalı’yı unutmuyoruz. Hocalı Soykırımı’nın dünyada tanınması ve sorumlularının cezalandırılması için yapılabilecek çok fazla iş var. Ama önce çuvaldızı kendimize batıralım! Ermenilerin iddia ettikleri ermeni soykırımı, asılsız belgelere ve çarpıtmalara rağmen sürekli gündemde kalırken; videolarla, fotoğraflarla, bağımsız kurumların raporlarıyla soykırım olduğu ortada olan Hocalı Soykırımı; dünya kamuoyunu geçtik, nasıl olur da Türkiye’de sadece belli bir vefalı zümre tarafından hatırlanır ve anılır?
“Türkiye Hocalı’ya sahip çıkmalıdır. Hocalı Soykırımı’nın kabul edilmesi için uluslararası örgütler ve ülkeler nezdinde, elinde imkân olduğu halde neleri yapmıyor sorusunun cevabını verip, gerekenleri acilen yapmalıdır.”diyeceğiz lakin nerede o irade? Maalesef; Azerbaycan, Meksika, Pakistan, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Bosna-Hersek, Peru, Honduras, Sudan kadar olamadık! BM’nin kabul ettiği soykırım tanımına ve kıstaslarına uyan Hocalı vahşeti, hâlâ ülkemizde “soykırım” olarak “resmen” tanınmıyor..! En son Hocalı vahşetinin iki yıl önce 21. yıldönümü çerçevesinde MHP milletvekili Sinan Oğan’ın ‘soykırım’ olarak kabul edilmesi önergesi TBMM’de oylanmış, teklif MHP ve CHP milletvekillerinin kabul oylarına rağmen Ak Parti’nin oylarıyla “dengeler” adına reddedilmişti!
Ermenistan ve onları destekleyen ülkeler, 2015 yılında, 1915 olaylarının 100. yılı için büyük organizasyonlara hazırlandığı şu günlerde, Azerbaycan ve Türkiye, devlet ve sivil organizasyon imkânlarıyla birlikte, topyekûn sistemli ve koordineli bir faaliyet yürütmek için tüm gayretlerini seferber etmelidirler. İşe; “Azerbaycanlılar Ermenilerin sivil halka karşı katliam yapmayacağını düşünmekteydiler. Biz bunu Azerbaycanlılara ibret olsun diye yaptık” diyen ve Hocalı Soykırımı’nı “bizzat yöneten” Ermenistan’ın bu günkü Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’ın “savaş suçlusu” olarak yargılanmasına yönelik çabalarla başlayalım. Türkiye’yi yönetenlerin, sürekli bize soykırım iddiaları isnad eden bu “zalimler” ve yerli-yabancı türevleri kadar cesur olduklarını göstermesinin vakti geldi de geçiyor! Hem Sarkisyan’ın; karşı politika, propaganda ve lobi faaliyetleriyle sürekli gündemde tuttuğumuz Esed’den ne farkı var ki?
Hülasa, Dünyanın her yanında yanan mazlum yürekler hangi milletten hangi dinden olursa olsun bizimdir. Bizler ‘Hocalı Soykırımı’nı unutmuyoruz; unutturmayacağız!
Bizler biliyoruz ki unutmamak inancımızın ve insanlığımızın gereğidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.