Tayyip Bey’den ince ayar..
Başbakan Tayyip Erdoğan kabinede beklenen revizyonu gerçekleştirdi.. Bazı bakanlara teşekkür edildi.. Bazılarının yerleri değiştirildi.. Bazıları ise bakanlık koltuğuna yeni oturdu..
Koltuğuna yeni oturanlara biz de hayırlı olsun dileklerimizi gönderiyoruz.. Yalnız acizane bir de uyarımız olacak.. Koltuk ilanihaye değildir.. Zamanı geldiğinde bırakılmalı da.. Bırakılmazsa eğer alışkanlık yapar.. Sonra da kişi her şeyin kendisinden menkul olduğuna hükmeder ve yanlışlar da ardı ardına gelir.. Kısacası; Allah insanları koltuk şehvetinden korusun.. Sırası gelmişken şu önemli sözü de hatırlatmakta yarar var.. Bakın diyen ne güzel söylemiş; “Para ve makam hiçbir insanı değiştirmez.. Sadece yüzdeki maskeyi düşürür!..” 0 itibarla hangi makamda olursa olsun herkesin her an dikkatli, ölçülü ve şevkatli olması gerekir..
Gelelim kabine operasyonuna..
Değerli okuyucularım, bu bir seçim kabinesi.. Bir başka ifadeyle, Başbakan önümüzdeki seçimleri kazanmak için ne yapacaksa bu kabineyle yapacak.. Bu sebeptendir ki, gönderilen bakanların yerine getirilen isimler oldukça kafa yorularak, ince hesaplar yapılarak tesbit edilmiş…
Tayyip Bey, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı kabine dışı bırakır diye kuvvetli bir beklenti vardı.. Ama Günay yerinde kaldı.. Günay’ın bir müddetten beri bazı hassas konularda AK Parti seçmeniyle ters düşündüğü açık seçik görünüyordu.. Herhalde Başbakan; “İstesem seni görevden alırım, ama şimdilik almıyorum.. Sen de düşünce eksenini biraz daha gözden geçir” diye düşündü ve Günay’a bir miktar daha avans verdi.. Meselenin özü bana göre bu..
Kemal Unakıtan’ın yüzü eskidi.. Yaptığı lüzumlu lüzumsuz polemiklerle, sulu şakalarla, gündemi işgal etti.. Doğru olup olmadığını bilmiyoruz, ama oğlu için yapılan ticari spekülasyonlar, en önemlisi de sağlık problemleri, Unakıtan’ın koltuğunun kaymasına sebep oldu..
Hüseyin Çelik de son zamanlarda yorgun düşen Bakanlardandı.. Aslında Hüseyin Çelik başarısız sayılmaz.. Ancak 6,5 yıl da oldukça uzun bir süre.. Kan değişimi normal.. Yerinde bir karar..
Koltuğu kaybedenlerden birisi de Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Prof. Dr. Nazım Ekren.. Bakan olana kadar tanımıyordum Prof. Ekren’i.. Bakan olduktan sonra da tanışmadım.. İnsanlarla fazla diyalog kurmayan bir kişiliği olduğu söyleniyordu Esenlerli Bakanın!.. Bunu da bizzat Esenler halkı söylüyordu.. Neticede Bakanlığı 20 küsur ayda sona erdi..
Değişime uğrayanlardan biri de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler.. Bence başarılı bakanlardandı.. Değişimi sürpriz oldu..
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen.. Kabinenin kılık kıyafet noktasında en janti bakanıydı.. Mersin’in kaybedilmesi Tüzmen’i götüren sebeplerden başlıcası olmalı..
Kastamonulu Murat Başesgioğlu ANAP döneminden kalma yılların siyasetçisi.. Başbakan Türk sporunu kendisine teslim etmişti.. Kastamonu’da 3 dönemdir Belediye Başkanlığını MHP’nin kazanıyor olması, özellikle olimpiyatlarda yakalanamayan başarı, Başesgioğlu’nun koltuğunun kaymasına sebep oldu diyebiliriz..
M. Ali Şahin politikaya gözünü Fatihimizde açan bir kişi.. RP Fatih İlçe Başkanı olduğu günü hatırlıyorum.. Tayyip Bey de o zaman İl Başkanıydı.. İyi bir görev adamıdır Şahin!.. Vefalıdır.. Dostlarını unutmaz.. Koltuğa oturunca selamı sabahı kesenlerden değildir.. Görevden alınması bana göre hiç önemli değil.. Tayyip Beyin inandığı güvendiği kişilerin başında gelir.. Bence partinin derlenip toparlanması için yeni bir görev bekliyor Şahin’i..
Prof. Dr. Said Yazıcıoğlu Hoca için bir şey söyleyemiyorum.. Değerli bir kişiliği olduğu muhakkak ancak önemli bir aktivitesini görmedim..
Gelen yeni üyeler için de birkaç kelime edelim..
TBMM eski Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı oldu.. Koltuğa en çok yakışanlardan biri Bülent Arınç!.. Özü, sözü, bir.. Dik duruşlu ve de centilmen bir kişiliğe sahip olan Bülent Arınç yeni kabinenin en doğru tercihlerinden..
Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz’ı milletvekili olmadan Aralık 2005’te MÜSİAD’da bir panelde tanımıştım ve de sohbetimiz olmuştu..
Cevdet Yılmaz o tarihte Devlet Planlama Teşkilatı AB İlişkileri Genel Müdürüydü.. Birikimli, mütevazı, özellikle yabancı dili iyi olan birisiydi.. Bu özellikleri muhtemelen Cevdet Yılmaz’ı Bakan yaptı.. Kutluyorum..
AK Parti eski Kadın Kolları Başkanı Selma Aliye Kavaf da Devlet Bakanı oldu.. Kendisini tanımıyorum.. Kabinede “hanımların adedi artsın” şeklinde düşünülmüş olabilir..
Bayındırlık ve İskan Bakanlığına Samsun Milletvekili Mustafa Demir getirildi.. Mustafa Beyin Samsun-MÜSİAD’ın kurucularından ve ilk yöneticilerinden olduğunu biliyorum.. Hayırlı olsun..
Grup Başkanvekili ve Hatay milletvekili Sadullah Ergin Adalet Bakanı oldu.. Hukukçu.. Yıldızı parlayanlardan.. Seçim öncesi Hatay’ı ziyaretimizde bizim de içinde bulunduğumuz MÜSİAD heyetini ağırlamıştı ve bir de yemek vermişti.. Bakanlığı hayırlı olsun.. Zor bir görev.. Ancak tesbitime göre pratik bir kişiliği var Sadullah Beyin.. Başarılı olacağına inanıyorum..
Başbakanlık eski Müsteşarı ve İstanbul Milletvekili Ömer Dinçer yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı..
İstanbul Büyükşehir Belediyesi zamanından beri Başbakanla dirsek temasında.. Teorisyenlerinden birisi, belki de başlarında denilebilir.. Yerinde bir atama..
Bir diğer Grup Başkanvekili Nihat Ergün ise Sanayi ve Ticaret Bakanı oldu.. Nihat Beyle tanışmadım, ancak yerinde ve zamanında verdiği doğru demeçlerini takip ediyorum.. Önemli bir bakanlığın başına getirildi, ülkemize hayırlı olsun..
Başbakan Erdoğan’ın Enerji Danışmanı ve Kayseri Milletvekili Taner Yıldız ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevine geldi..
Yozgatlı ancak Kayseri Milletvekili.. Taner Bey’i de şu ana kadar tanımadım.. Başbakana danışman olacak kadar yakın olduğuna göre “vardır bir hikmeti” diyelim..
Ve Prof. Dr. Ahmed Davutoğlu Hoca.. 0rtadoğu mütehassısı.. Sadece Ortadoğu da değil, dünya siyaseti uzmanı.. Bir başka unvanı ise Başbakanlık Başdanışmanı.. Parlamento dışından kabineye Dışişleri Bakanı olarak girdi.. Hayırlar getireceğini ümit ediyorum..
Son olarak da Devlet Bakanlığından Milli Eğitim Bakanlığı’na kaydırılan Nimet Çubukçu’yu da değerlendirelim..
Nimet Çubukçu bildiğim kadarıyla avukat!.. Milli Eğitim ise uzmanlık isteyen bir bakanlık.. Bu sebeptendir ki pek çok kişi Milli Eğitimin başına Prof. Dr. Mehmet Sağlam Hocanın getirileceğini düşünüyordu.. Gerçekleşmedi.. Başbakanın vardır herhalde bir bildiği.. Aynı zamanda tercih meselesi..
Netice-i kelam; yeni kabinenin aziz milletimize hayırlar getirmesini Yüce Allah’tan niyaz ediyorum..