İkinci Fethin Şifresi
YUFESTA ile ŞİBENZA
Bu sene, mukaddes fethin 556. sene-i devriyesi. Fetih heyecanını bir defa daha yaşıyoruz. Çünkü ay olarak “Fetih ayı” içindeyiz. 53 gün devam eden mukaddes fethin en heyecanlı ve neticeye götüren son günleri, işte bu ayın son günleriydi. Bendeniz, geçtiğimiz günlerde fetih heyecanını iki ayrı şekilde tekrar yaşadım.
Birincisini -mecburen- İstanbullu okuyucularımız için, ikincisini ise bütün okuyucularımız için anlatmış olacağım. Mecburen İstanbullular için dediğim şu:
Bilmem İstanbul’da, Topkapı Surdışı’ndaki “Panorama 1453”den bütün İstanbullu okuyucularımızın haberi oldu mu? “Panorama” Fransızca bir kelime. Keşke yerli bir kelime bulup onu kullansaydık. Ama kelimeler üzerinde hassasiyetim olmasına rağmen, “Panorama 1453” hatırına bu noktada durmayacağım. Panorama, “Yüksek bir yerden görülen geniş manzara, genel görünüm, zihinde canlandırılan geçmiş olaylar” demek. “Panorama 1453” de İstanbul’un fethinin genel görüntüsü. Ama ne görüntü! Öyle güzel resmedilmiş ki; yazıyla anlatılır gibi değil; görmek lazım…
Ama maalesef sadece İstanbulluların ve İstanbul’a gelme imkânı olanların tadabileceği bir haz…
•
Fetih heyecanı yaşamama sebep olanın ikincisi bir kitap. Adı, YUFESTA ile ŞİBENZA İkinci Fethin Şifresi. Yazarı Furkan Semih…
Kitabın o kadar tesiri altında kaldım ki; nasıl tanıtacağımı bilemiyorum. Sansasyonel bir roman gibi ama roman desem romanı aşmış. Edebî bir eser desem, o da değil. Edebiyat döktürülmüş ama dahası da var. Târihî gerçekler var ama sadece tarih de değil. Bilgi-kurgu desem, kitapta hat safhada…
Kitabı okumaya başlıyorsunuz, sahifeleri çevirdikçe siz farkında olmadan kitap sizi esir alıyor…
Saklı gündem konularını ilginç ve enteresan bir üslup ve kurguyla işleyen roman, adını fantastik iki kahramandan alıyor: Yufesta ile Şibenza.
“Bir yazar ne kadar cesur olabilir? Bir okur ne kadar açık fikirli olabilir?” diyerek yola çıkan yazar, pek çok soruya ışık tutuyor romanında. Onlardan bazıları:
Fatih’in Konstantinopolis için düşündüğü yeni isim “İslâmbol” aslında ne demekti?..
Bazı Osmanlı âlimleri, hangi dinî sebeple İstanbul kuşatmasına karşı çıkmışlardı?
Fetihten yüzlerce sene önce Ayasofya’da ilk namazı kim kıldı?
Fatih Sultan Mehmet’in kabri, bilinen yer mi? Değilse, gerçek kabri nerede?
Kaşıkçı elması dünya dışından mı geldi?
Piri Reis haritası bir dünyalıya ait değil mi?
Gamalı haçın gizli bir anlamı mı var?
Ayasofya tekrar cami mi olacak?
İstanbul, doğunun ve batının merkezi haline gelebilecek mi?
Kıyamet alâmetleri arasında İstanbul’un yeri nedir?
İstanbul ikinci defa fethedilecek mi? Fethedilecekse nasıl?..
Bilinen üslubun dışında bir kurguyla okuyucunun karşısına çıkan romanda, tarihle fantastik unsurlar ustaca bir araya getirilmiş ve eser dinî motiflerle; fakat gerçek bilgilerle zenginleştirilmiş. Bunların yanı sıra, politik-kurguya da gayrimeşrû ve gayri ahlâkî ifadelere tenezzül edilmeden, azıcık aşka da yer verilmiş…
Bu durumda, “YUFESTA ile ŞİBENZA İkinci Fethin Şifresi” isimli bu eseri, “Bu bir romandır” diyerek tek bir kategoriye sığdırmak, değerini düşürmek olur…
Roman görüntüsünde olduğu için haydi biz de öyle diyelim; doğru kabul ettiklerimizin yanlış olduğunu söyleyen, hayâl ürünü sandıklarımızın gerçek olabileceğini düşündüren romanın, tanıtım yazısı bazı ipuçları veriyor:
“Gerçeğin peşinde olan Yufesta ile Şibenza, Konstantinopolis'ten çok uzaklarda yaşamaktadır. Prens kardeşler, bir bilgeden, fetih gününün gelip çattığını ve “Fâtih” olacak kişinin kıyamete yakın ortaya çıkacak “Beklenen Kurtarıcı” olduğunu öğrenirler. İki kardeş, Konstantinopolis'in İslâmopolis (İslâmbol) oluşuna şahitlik ederler. Akıllarında ise “ikinci fetih” vardır. 1453'ten 2028'e uzanan olaylar, tarihin öngörüldüğü gibi yaşanacağının ispatıdır.
Geçmişe ve geleceğe Ayasofya'nın minarelerinden bakmaya var mısınız?
Kabullenilmesi en güç olanı, yani gerçeği, kabullenebilecek misiniz?
Büyük fetih gününe hazır mısınız? İkinci fethin şifresi artık elinizde!”
230 sahifelik cep kitabı olarak basılan eserin kapağındaki iki ayrı kırık haç sizi aldatmasın.
Dikkat! Kitabın kapağındaki haç işareti, bilinen haç değil, haçın kırılmış hali. İkinci haçın kırık dört kolunun uçlarındaki iki “Kaf” ile iki “Mim”in işaret ettiği ince mânânın kitapta enteresan bir izahı var…
Kitap, Truva Yayınları’ndan çıkmış.
Tel: (0216) 537 70 20 (3 hat)
Fax: (0216) 537 70 23
Kitabın bir de internet sitesi var: www.yufestailesibenza.com