ABD-Rusya iş birliği
Başkan Obama’nın Moskova’yı resmen ziyareti önemli ve olumlu gelişmeler için ümit uyandırdı. Dünyaya yön vermek iddiasında, dünyanın kesinlikle 1. ve 2. stratejik nükleer askerî güçleri olan Amerika ve Rusya’nın barış ve anlaşma içinde bulunmaları, insanlığın selâmeti için pozitif bir göstergedir.
Rusya, Amerika’nın Afganistan’daki kuvvetlerinin ikmali için Rusya hava yolunu serbest bıraktı. Üstelik Kırgızistan’daki ABD üssünün devamını da kabûl etti. Afganistan’da Tâlibân ve el-Kaaide terör örgütlerinin bastırılmalarından yana bulunduğunu açıkça söyledi. Acaba Amerika’nın Afganistan’da bir vakit önce işini bitirip Orta Asya’dan çekilmesini sağlamak için mi?
ABD başkan yardımcısı Biden ise, İsrail İran’a karşı harekete geçerse Amerika’nın durdurmayacağını şimdiden dünyaya ilân etti. İsrail, İran’a yalnız hava harekâtı yapabileceğine göre, Körfez’deki cehennemî ABD deniz-hava-kara kuvvetlerinin de desteğini alması tabiidir. Arap âlemi silme İran’a karşı olduğu için, bu duruma sevinmiştir.
Yeniden dünyanın ABD ile Rusya Federasyonu arasında iki nüfuz bölgesine ayrılması asla temenni edilmez. Şimdilik konu, enerji kaynaklarının paylaşımıdır. Buna, Amerika gibi Rusya’yı da tehdid eden İslâmî iddialı terör örgütlerinden kurtulmak isteğini eklemek gerekir. İsrail meselesine gelince, bu devlet, önemli oranda Rusya kökenli Yahudileri de içeriyor. Rusya, bunlara eski vatanlarını hatırlatmak, İsrail’i bütünüyle Amerika’ya bağlı bulunmaktan çıkarmak isteyebilir.
Nükleer silâhları karşılıklı azaltma süresi de uzatıldı. Bu aynı zamanda İran’a (sen de atom bombasından vazgeç!) manasına gelebilir. Dünya nükleer silâhlarının yüzde 95’i Amerika+Rusya’nın elindedir. Geri kalan toplam yüzde 5’i Çin, İngiltere, Fransa, İsrail, Hindistan, Pakistan aralarında paylaşmış durumdalar.
Türkiye, dış politikasını aynı yönlerde geliştirecektir. Bununla beraber enerjide Rusya’ya daha fazla bağımlılık kabûl edilemez.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.