Mehmet Talu

Mehmet Talu

"Tedavinin başı perhizdir"

"Tedavinin başı perhizdir"

Biz ahir zaman Müslümanları olarak ResûlullahEfendimiz, ilk Müslümanlar gibi, zâhid ve perhizkâr olamayız. Ancak yine de haddi aşmamamız gerekir. İftar ve sahurlarda tıka basa yemek yiyenler, açlık ve oruç ayı olan Ramazanda kilo alıyorlar. Onların haline şaşmamak kabil midir? "Tedavinin başı perhizdir" buyrulmuştur. Ağır, yorucu, meşakkatli, çok enerji gerektiren işler yapanların dışındaki Müslümanlar bilhassa Ramazanda aşırı kalori almaktan kaçınmalıdır. Haddinden fazla et, hamur tatlısı, tereyağı ve kaymak tüketen kimseler sağlıklarını yitirirler. Gut gibi vahim hastalıklara yakalanırlar. Damarları tıkanır, ağır kalp rahatsızlıklarına tutulurlar.

Ramazan'dan ve oruçtan nasibini almak isteyenler, bu kutsal ayda haddinden fazla yiyip içip semirmemelidir. Bayramdan sonra "Mübarek ay bana çok yaradı, beş kilo almışım..." diye öğünenler görülmektedir. Böyleleri öğünüp böbürleneceklerine utanıp ağlasalar dahi iyi ederler.Çünkü Ramazan, açlık ayıdır. Tokluk ayı değil. "Mübarek ayda birkaç kilo almışım..." Böyle konuşanlar utanmıyor mu? Ramazanın başında tartıl, sonunda tartıl. Biraz zayıflamış, süzülmüşsen ne âlâ. Kilo alıp semirmişsen ne fena.

Ramazanı fırsat bilelim ve fazla kilolarımızı eritelim. Oruç elbette kilo vermek maksadıyla tutulmaz. Oruç bir ibadettir. Fayda ve hikmetlerinden biri de sağlığı korumaktır. Bu Ramazan'da İslâm için, kurtuluş için, kendimizi islah için çalışabilecek miyiz? Ramazan yiyip içme, tıkınma, lüks iftar ziyafetleri ayı değildir. Ramazan, Direklerarası eğlenceleri değildir.

Az yiyilecek, az uyunulacak, az konuşulacak. İradesi güçlü olanlar bulundukları yerde de içlerine kapanarak sakin ve huzurlu bir Ramazan geçirebilir. İnzivaya çekilerek değil, içine kapanarak. Karıncalar gibi koşuşan sağa sola çılgınlar gibi seğirten insan yığınları içinde, kendi iç dünyanın kapısını açarsın, içine girersin, kilidi anahtarla iki defa kilitlersin ve yalnız kalırsın. Bu, herkesin kârı değildir.

Derecesi yüksek olan kişilerin çok uyuması iyi olmaz. Aşağı rütbelerdekiler uyuyabilir. Çünkü onlar uyurken kötülük yapamazlar. Bu da, dolaylı bir hayırdır. Sultanların biri âlim ve fâzıl bir zata sormuş:

-Günün çeşitli saatlerinde uyunabiliyor. Bunların hangisi en hayırlısıdır?

-Sultanım, sizin için günün her saatinde bol bol uyumakta hayır vardır...

-Niçin?

-Çünkü uykuda iken zulm edemezsiniz...

İslâm dini sohbet üzerine kuruludur. Sohbetsiz Ramazan olmaz. Sohbet demek, bir kişi, veya birkaç kişi konuşur, diğerleri dinler demektir. Her kafadan ayrı bir ses çıkıyor, karılar hamamı gibi bir gürültü. Bu, sohbet değildir.

Ramazan hikmet ayıdır. Elden geldiği kadar hikmetlenmeliyiz. Zalim olmaktansa mazlum ol... Şükrünü eda edebileceğin az mal, şükrünü eda edemeyeceğin ve seni azdıracak çok maldan hayırlıdır. Ya hayırlı ve faydalı konuş, yahut sus... Veren el, alan elden hayırlıdır...Ramazanda böyle otuz hikmet öğrensek ve bunları hayatımıza uygulasak kendimizi kurtarabiliriz.

10- Orucu fırsat bilin, sigarayı bırakın. Kalp damar hastalıkları konusunda sigara içiminin Türkiye'deki en yaygın risk faktörüdür. Günde 4 sigara içmenin, hatta pasif olarak, yani bulunulan ortamda başkasının sigara içmesinin bile kalp damar hastalığı riskini artırdığı kanıtlanırken, sigara tiryakileri için Ramazan ayı büyük fırsat.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi