İran gazı ve 'gazı kaçanlar'!
Yabancı ve yerli basın, Türkiye'nin son dönemde bölgede oynadığı rolü tartışmaya devam ediyor.
Batı yanlıları ve de Batılılar, Türkiye'nin bölgesinde barış havzası oluşturma çabasını ve Batı'nın dümen suyundan çıkma girişimlerini eksen kayması olarak değerlendiriyor, Ankara'nın dış politika eksenini "Doğu'ya çevirdiği" endişesi taşıdıklarını belirtiyorlar.
Rahatsızlıklarını gizlemiyorlar...
Dahası sert eleştirilerde bulunmaktan geri durmuyorlar.
Ülkemizdeki Batı yanlıları diyor ki;
"*Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun şekillendirdiği Türk dış politikası geleneksel çizgisini zorluyor.
*İsrail'e karşı bilinçli bir sertleşme politikası izleniyor.
* Batı'nın eleştirilerine karşın İran'ın yanında saf tutuluyor.
* Doğu ile Batı arasında enerji koridoruna dönüşen Türkiye, Batı'nın hem siyasi hem de ekonomik çıkarları açısından son derece vazgeçilmez olduğuna inanmış durumda. Türkiye, bu durumun kendisine dış politikada sınırsız manevra alanı tanıdığına inanıyor.
*Türkiye attığı adımların, Batı'nın görüşlerine, çıkarlarına ters düşse de Batı'nın bu adımları sineye çekmek dışında başka bir seçeneği bulunmadığını düşünüyor.
*Dolayısıyla İsrail'i azarlayabiliyor, İran'la "kan kardeşi" görünmekte bir beis görmüyor...
*İslam dünyasına yanaşarak tarihi hatalar yapıyor."
Batı medyası öfkeden çılgına dönmüşçesine tepkisini iyice sertleştiriyor.
Şöyle diyorlar:
Los Angeles Times: İran'la flörtleşen Türkiye Batı'ya ihanet ediyor. Batı'nın İran'ı nükleer silahtan uzak tutma çabası, Ankara'nın Tahran ile yakınlaşma çabası dolayısıyla sonuçsuz kalabilir. "NATO'nun tek Müslüman üyesi, Iran ile ticari bağları geliştirerek Batı'nın çabalarını baltalıyor.
Christian Science Monitor: Ankara dikkatli olmalı, sıfır sorun politikasını uygularken yeni sorunlar çıkarıp eski dostlarını yabancılaştırmamalı.
Amerika'nın Sesi Radyosu(VOA): ABD, Türkiye'nin Batı ile ilişkilerini sorguluyor. Türkiye'nin İran'a yaklaşımı, Türkiye-İsrail ilişkilerinin bozulması, "Ankara yüzünü Doğu'ya mı çeviriyor?" sorusunu yeniden gündeme getirdi.
The Economist: Türkler artık Ortadoğu'ya döndü. Avrupa'nın kararsızlığından bıkan Türkiye, Arap komşularıyla yıllardır süren husumetini değiştiriyor.
Wall Street Journal: Türkiye'nin önceliği değişti. Türk dış politikasında ve bu politikaya eşlik eden değerlerde yaşananlar, ülkenin stratejik önceliklerinde köklü bir değişimi yansıtıyor. Türkiye, Batı'dan uzaklaşıyor.
Hayırlı olsun...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.