İSMEK Güzel Sanatlar Üniversitesi
Böyle bir üniversite var mı? Hayır yok.
Fakat olmalı.
İSMEK bunu hak etti.
İSMEK tabandan gelen bir hareket. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ev hanımlarıyla meslek sahibi olmak isteyen genç kızlara mütevazı şartlarda başlattığı faaliyet bugün milletlerarası çapa ulaşmış vaziyette. İSMEK şimdi el emeği göz nurunun sahasına giren klasik ve modern bütün alanlarda isteyen herkese ücretsiz olarak meslek öğretiyor. Hat, ebru, nakış, dikiş, İngilizce, Osmanlıca, bilgisayar, porselen, giyim vs. vs...
Bir meslek edindirme kursu şunu gösterdi ki bu toprakların çocuklarına imkân verildiğinde gıpta edilecek eserler ortaya koyabilmekteler... İSMEK’in Airport AVM’de 20 Kasıma kadar devam edecek bir sergisi var. Bu güzellik görülmeli. Kursiyerlerin son iki yıldır yarışmalarda derece alan eserleri sergileniyor.
Türkiye büyüyor.
Bu büyüme tek kanatla olamaz. Türkiye, maddesi ve mânâsı ile büyümeli.
Şu teklif de bizim bir hizmetimiz olsun:
İBB, İSMEK’i vakıf haline getirip İsmek Güzel Sanatlar Üniversitesi’ni kurmalıdır. Fakülte değil, üniversite. Yakın dallar bir araya toplanarak fakülteler, fakültelerden üniversite meydana gelir. Hat, ebru, tezhib, cildcilik gibiler bir fakülte, giyim, kuşam, kumaşçılık ve benzerleri bir fakülte, ahşap işçiliği, ince marangozluk, döşemecilik, bir fakülte, cam işçiliği, porselen, seramik vs. bir fakülte olabilir, fotoğrafçılık bilişim fakültesinde düşünülebilir.
Yıldız Porselen fabrikası, Beykoz Cam Atölyeleri, Divan Edebiyatı, Aynalıkavak Ihlamur Kasrı, Belediye Kütüphanesi gibi yerler bu üniversiteye bağlanabilir.
Ayrıca çocuk yetiştirme, çocuk eğitimi, pedagojis bir fakülte olur.
Divan şiiri ağırlıklı bir edebiyat fakültesi açılabilir.
Tasavvuf Kürsüsü ismiyle bir fakülte kurulabilir.
Osmanlı Kaynakları adında bir fakülte kurulabilir. Osmanlıca okuma yazma, araştırma ağırlıklı olur. Başbakanlık Devlet Arşivleri araştırma bölümü bu fakülteye bağlanabilir.
Bu üniversite, bir güzel sanatlar, edebiyat, kültür ve sosyal ilimler üniversitesidir. Buraya kabulde kabiliyet, maharet ve meleke esastır. Tahsil müddeti 5 yıldır. İlk yıl ağırlıklı olarak Türkçe, Osmanlıca, İngilizce, okutulacaktır. Halka açık kurslar daha da donanımlı olarak üniversite bünyesinde devam edecek, kursu bitirenlere üniversite tarafından mezuniyet belgesi verilecektir.
Hayırlı olsun.
İBB’nin en büyük eseri bu olur.
İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.