Rahim Er

Rahim Er

Alibaba’nın hukuku

Alibaba’nın hukuku

28 Şubatın bu milletin öz evlatlarına reva gördüğü katsayı engellemesiyle nice bin gencin hayatı karardı. Mağdur oldular. Kırıldılar. Bu muameleyi kendilerine izah edemediler. Eşitler arası haksızlığın en çarpıcı örneği bu katsayı kararıdır.
Haksızlık 10 sene devam ettikten sonra nihayet YÖK tarafından kaldırıldı.
Zira YÖK de daha birçok kurum gibi yerlileşiyordu.
Ne var ki Danıştay çok tartışılacak bir kararla Yüksek Öğretim Kurumu’nun haksızlığı telafi eden bu tasarrufunu iptal etti. İptal gerekçesine göre YÖK bu mevzuda yetkili değilmiş. Oysa aynı mahkeme daha evvel aksine hüküm vermişti, YÖK tek yetkili diyordu.
Aynı kürsüden bir yıl içinde zıt istikametlerde iki karar çıktı, ister inanılsın isterse inanılmasın.
Kat sayı barikatı güya meslek liseleri için konmuş.
Düpedüz hilafı hakikat..
Hedef İHL.
Halbuki bugün Başbakan İHL’li. Birçok bakan, birçok milletvekili, birçok üst bürokrat İHL’li. Ne yaptı bu adamlar, başka bir ülke için mi çalıştılar, çalışıyorlar? Öyle olsa tekrar seçilmeleri mümkün olur muydu? Yeni bir seçim olsa kim kazanır?
Sosyal huzura bir kere daha çomak sokuldu.
Hayaller, idealler bir kere daha yıkılmakta.
Sivil toplumlar bir kere daha yollarda.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Eyüp Sultan Camiînde bayram namazını eda edip çıktıktan sonra bir soru üzerine Encümen-i Danîş iptali için “bu karar tamamen ideolojik” tefsirini yaptı. Bir millet için bir mahkeme kararının ideolojik olmasından daha fena hiçbir şey olamaz.
Bir memleket ki mahkemesiyle hükümeti çatışıyor.
Halbuki devlet, ahenkle çalışmak zorundadır.
Devlet, doğru gösteren saat gibi olur.
Devlet, bozuk saat gibi işlerse bir gün durur.
YÖK şimdi karara itiraz edecek.
Usul yerini bulsun, etsin ama...
Nafile itiraz.
Derhal...
Hiç vakit kaybetmeden...iktidar, kanuni düzenlemeye gitmeli. Kimse millet iradesinden daha yüksek olamaz. Vatandaşın vicdanen reddettiği bir kararın kabulü mümkün değildir.. Hukuk, evvela insan vicdanında yansımasını bulmalı. Şeriatin kestiği parmak acımaz deyimi bundan çıkmıştır. İdama giden mahkum bile hakimi eli öpülecek değerde bir hukuk adamı olarak bilmeli. İsyan ettiren adalet adalet olamaz. Şu sokakları dolduran insanlar, mahkeme jürisidir. Onlar, Danıştay kararını tek dereceli olmaktan çıkartıp temyiz ediyorlar. Danıştay, bari YÖK’ün itirazı üzerine olsun hatadan rücû etse, kendisiyle çelişmese kamu vicdanına ters düşmese.
Hukuku gerektiğinde ideolojinin emrine giren bir yapı hukuk devleti olabilir mi?
Onun için herkes, kanun önünde gerçekten eşit olmalı.
Kanuni düzenleme, şart. Şart üstü şart olansa sivil ve yerli bir anayasa yapmaktır.
AK Parti’nin en büyük hizmeti yol açmak, adliye binası yapmaktan öte hukuku kaidesine oturtmaktır. Alibaba Çiftliği’nde olmadığımız isbatlanmalı.
Memleket isterim. Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun/Kuşların çiçeklerin diyarı olsun/Memleket isterim. Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun/Kardeş kavgasına bir nihayet olsun./Memleket isterim. Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun/Kış günü herkesin evi barkı olsun. Memleket isterim. Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun/Olursa bir şikâyet ölümden olsun.
Cahit Sıtkı Tarancı


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi