Aman Başbakan duymasın
Biz Gümülcine diyoruz, Yunanlılar Komotini. Kastettiğimiz aynı yer. Bugün Yunanistan sınırları içinde bulunan serhat şehri...
İstanbul'dan yaklaşık yüz sene önce Gazi Evrenos Bey tarafından fethedilen Gümülcine, 500 yıldan fazla Osmanlı hâkimiyetinde kalmış.
Balkanlar'daki karışıklıklar sırasında 1913'te orada yaşayan Türkler, Batı Trakya adıyla bağımsız bir devlet kurdular.
Başkent Gümülcine idi.
* * *
Yeni kurulan devleti Yunanistan da destekledi.
Çünkü Bulgaristan'la arasında tampon olarak görüyordu.
Türkiye Cumhuriyeti'nden on yıl önce kurulan bu Türk devletinin bayrağı beyaz, yeşil, siyah renkli zemin üzerinde ay-yıldızdan oluşmaktaydı.
Batı Trakya altı yıl sonra Yunan hâkimiyetine geçti.
* * *
Başbakan Erdoğan'ın geçen hafta yaptığı Yunanistan ziyaretinin ardından, biz de İstanbul Ticaret Odası mensuplarıyla birlikte Gümülcine ve İskeçe'ye gittik.
İTO, altı ayda bir yapılan Meclis Çalıştayı için bu defa orasını seçmişti.
250 kişilik ekiple gittiğimiz Gümülcine'de, ekonomik krizin etkilerini azaltmak için neler yapılabileceği tartışıldı.
* * *
Başkan Murat Yalçıntaş, her krizin aynı zamanda bir fırsat olduğuna vurgu yaptı.
"Türkiye'de büyük deprem olduğunda ilk yardımımıza koşan Yunanlılardı. Yunanistan depremi sırasında da biz yaraları sarmak için hemen harekete geçmiştik. Şimdi bütün dünyayı sarsan ekonomik krizden etkilenen Yunanistan'da ortak yatırımlar yaparak, bu krizin zararlarını azaltmayı hedefliyoruz" diyen Yalçıntaş, hem Yunanlı işadamlarının hem de oradaki soydaşlarımızın ümitlerini arttırdı.
Kozlukebir'de, Gümülcine'de ve İskeçe'de yaptığı konuşmalar sırasında, yaklaşık 600 yıldan bu yana orada bulunan Türklerin yaşadığı zorlukların son yıllarda azalmış olmasından duyduğu memnuniyeti de ifade etti.
* * *
Gümülcine Türk Gençler Birliği ile İskeçe Türk Birliği'ni de ziyaret ettik. Oradaki sergileri gezdik ve bol bol fotoğraf çektik.
Akraba ziyaretlerinin keyfi ise bambaşkaydı. Onu anlatmak birkaç satırla olacak iş değil.
* * *
İskeçe'nin Şahin Köyü'ne gittiğimizde, yüzlerce kişilik kalabalığa hitap eden Yalçıntaş, ekonomik işbirliğinden başka eğitim konusuna da dikkat çekti.
Gençlerin tahsil görmesine yardımcı olacaklarını, İstanbul Ticaret Odası olarak karşılıksız burs vereceklerini belirtti.
* * *
Konuşması sırasında "Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan" dediği anda, daha cümlesi bitmeden kalabalıktan büyük bir alkış kopuyordu.
Rodop Dağları'nın tepesindeki bu köyde bile Başbakan Erdoğan'ın ismi yetiyordu.
Sözün gerisinde neler söyleneceği, pek de mühim görünmüyor gibiydi.
Belki o tepkiyi tekrar görmek isteyen konuşmacılar da sıkça "Başbakan Erdoğan" demek ihtiyacı duydular ve her seferinde alkışlar arttı.
* * *
Şahin'de okuldan dağılan çocuklarla konuştuk.
O sohbetler sırasında farkettik ki ailelerde çocuk sayısı çoğunlukla bir tane.
Aman dedik, Başbakan Erdoğan bunu duymasın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.