Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Erbakan politikada

Erbakan politikada

Sayın Erbakan’ı kutluyoruz. 84 yaşındaki Prof. Dr. yk. müh. Necmeddin Erbakan, 4 ayrı partiden 5. defa genel başkan seçildi. 1980 darbesi sonucu Merkez Sağ, Doğru Yol ve Anavatan olarak ikiye bölünmüştü. Bu bölünmeden faydalanan Erbakan’ın partisi, seçimlerden 1. parti çıktı. Ve kendisine başbakanlık yolu açıldı.
Büyük şair ve fikir adamı Necip Fazıl Kısakürek’in İdeolocya Örgüsü’nün politikaya uygulanması olan sistemi Millî Görüş adını takarak iktidara getirmenin güvenliği içinde Erbakan, koalisyonu yürütemedi. Askerin tam müdahalesini Cumhurbaşkanı Demirel önledi. Ancak Erbakan istifa durumunda kaldı.
Askerin memnuniyetsizliği için neoklasik laiklik ve süperklasik irtica kavramları ileri sürüldü ise de, benim kanaatim, ikili ve kapalı geçen Rafsancani-Erbakan mülâkatının, derin devleti telâşa düşürmesidir. Muhayyel İslâm Ordusu’nda daha üst rütbeli bir general olduğu söylenen Kaddafi ile sakat görüşme zaten zemini hazırlamıştı.
Erdoğan-Gül ekibi, Merkez’e yaklaşmak ve tahakkümden kurtulmak için Erbakan’ın aşırı sağ partisinden ayrıldılar. Zira Merkez Sağ’dan oy almaksızın Aşırı Sağ’ın tek başına iktidarı mümkün değildir. Şimdi Erbakan, partilerinin en şahsîsini kurdu. Geçtiğimiz pazar günü kongrede 687 oyun 684’ünü aldı. Herhalde haddini bilmez 3 delegenin hakkından da gelecektir.
3 askerî darbe (1960, 1971, 1980), Türkiye’yi demokrasiden uzaklaştırıp yoksullaştırmakla kalmadı, gelenekli Merkez Sağ ve Merkez Sol partilerinin de gelişmelerini önledi. Türk milletinin demokrasi yürüyüşünde adımlarını şaşırttı, türlü çeşitli yollara sevk etti. Erbakan’ın siyasî tarihimizde üzerinde durulmadan pas geçilen başarısı, 1973’te Ecevit’le koalisyon kurabilmesidir ki geniş ölçüde Baykal-Asiltürk mutabakatına dayanır. Bu koalisyon yerine Merkez Sağ’la hükûmet kursa idi, işe asker karışırdı. Ecevit’in irtica ile ilgisi ileri sürülemeyeceği için asker, sesini çıkarmadı.
1973 koalisyonu başarılı oldu mu? Hayır! Ama Türk politika tarihinde, yerinden oynatılamaz iddiası taşıyan bazı inkılâp ve ilkelere açıkça aykırı partilerin de iktidarlarının mümkün bulunduğu açığa çıktı, fazlaca sınırlandırılmış demokrasimizin bir nisbette açılımı ve bazı fikr-i sâbitlerin kırılması mümkün oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi