Krizin etkileri
Mısır’da ağır kargaşa, Orta Doğu’yu aşan, dünyayı birinci derecede ilgilendiren bir sorun hâlinde devam ediyor. Bozulan istikrarın yeniden sağlanması, zaman meselesidir. Washington ve Tel Aviv, endişelidir. Mısır’ın ABD ittifakından kopması, İsrail’i büyük savunma masraflarına zorlayacaktır. Belki, inşaya başladığı Utanç Duvarı için bile para sıkıntısı çekecektir.
Mısır’da hele Müslüman Kardeşler’in katılımı ile kurulacak bir hükûmet, şüphesiz Gazze sınırını açacaktır. Bir milyon zavallıyı daracık bir araziye tıkmak da ne demek? Yer altı derinliklerinde tünel kazmaya muhtaç bırakmak ne biçim davranıştır? İsrail, korsanlığın bozduğu dostluğa dönmek isteyecektir. Özür dileyip tazminat vermekte aşağılık duygusuna kapılacak bir şey yoktur.
Bir kargaşada Süveyş Kanalı -kısa müddet için bile olsa- geçişe kapatılırsa ne olur?
Bu dehşetli ihtimale, Venezuela’nın komünizan diktatörü Chavez’in dışişleri bakanı hemen cevap verdi: Petrolün varili 200 dolara yükselir dedi (şimdiden 100 dolara yükseldi). Petrol zenginliği içinde yoksulluğun cirit attığı, Caracas’ta kanlı bir asayişsizliğin hüküm sürdüğü Venezuela’nın durumu 200 dolarla düzelir mi? İran’ın gücü, bu çok uzak müttefikine yardıma yeter mi?
Sayın Cumhurbaşkanımız’ın İran ziyaretine az kaldı. İran ambargosunun başladığı bugünlerde, biz de ekonomimizin ambargo karşısındaki durumunu gözden geçireceğiz. Daha önemlisi, Mısır krizinden sonra İran’ın Türkiye’ye nasıl baktığını öğreneceğiz.
Mısır’da demokrasi demiyorum. Demokrasiyi gerçek manasında değil de insan haklarını ihlâl etmemek anlamında kullananların bu temennisi çok yaygın. Batı kriterlerinde demokrasi, bu coğrafyada oluşmaz. Hiç değilse bugün için böyledir. Bize gelince, her hâl-ü kârda istikrar ve demokrasimiz ne derecede güç kazanırsa, Türkiye o kadar önemli hâle gelecek, örnek olarak gösterilecektir.
Mübârek direndikçe, kabûl edilebilir bir hükûmet icraya başlayıp ilk iş olarak erken seçim kararı almadıkça, Mısır’da anarşi sürecektir. Mübârek’in kitlelerin yorgunluğunu bekleyip dağılmalarını umduğu anlaşıldı. Böyle olsa bile, artık Mısır, patlamaya hazır bir kazan durumundadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.