Rıhle Dergisi: İmaj ve Teşebbüh/ Benzeşme
Rıhle Dergisi, 11. sayısında okurlarının karşısına “İmaj ve Teşebbüh” kapak dosyasıyla çıktı. Derginin kapak spotu: “Yabancılaşmanın ayartıcı iğvası: İmaj ve Teşebbüh.” Bu dosya konusu, içinde bulunduğumuz dönemde masaya yatırılması gereken önemli bir meseleydi.
Bendeniz de “İmaj, Yabancılaşma Krizi ve Teşebbüh Hadisi” başlıklı bir yazıyla konuyu irdelemeye çalıştım. Yazının girişinde şunları söyledik:
İmaj ve taklit kavramları, imaj peşinde koşma ve teşebbüh/benzeşme olgusu bugünün dünyasında iç içe geçmiş meselelerdir. Birisini ele aldığınızda diğerine de değinmeden geçmek pek mümkün değildir. İmaj; görünen şey, görme ya da algılama fenomeni, onun zihinde bıraktığı etki, bir hissin bireyin şuurunda oluş biçimi gibi anlamlara gelmektedir. Bunun taklitle ilgisi de takdir edilen bir imajın dış ve iç dünyada adapte edilmesi, o şeye benzeme arzusu ve pratiğidir.
Çağdaş dönemin Müslüman hayatını tehdit eden unsurlardan bir tanesi de Müslümanların Batı kültür havzasında, farklı bir tarihsel tecrübede ve öznel bir dünya görüşüne mebnî olarak vücut bulmuş Batılı yaşam tarzını içselleştirmede yüksünmemesi, dinin bu hususta uyaran tavsiyelerini önemsememesi oluşturmaktadır. Müslüman dünya telakkisiyle temelde doku uyuşmazlığı olan Batı modeli bizi ne tam “biz” ve ne de tam “öteki” kılan bir eşiğe taşımaktadır. Bunun sonucu olarak zihin parçalanması krizine birey ve toplum olarak maruz kalmaktayız.
Modernleşme bütün unsurlarıyla bir yanılsamanın sonucu olarak evrensel bir süreç olarak görüldüğünden, Batı medeniyetine ait medeniyet-içi önermeler; yaşam tarzı, tüketim alışkanlıkları, özel gün kutlamaları vs. daha rahat kabullenilmektedir. Hem de Batı ve Doğu’dan bağımsız olarak evrensel insan doğasının üzerine kurulduğu sanısıyla.
Hâlbuki farklı din ve medeniyet havzalarının kendi dünya görüşlerine has yaşam tarzları, tüketim alışkanlıkları, güzellik anlayışları ve bunların en ince anlatımını yansıtan kendilerine özgü sanat faaliyetleri vardır. Meselâ “güzel nedir” sorusuna farklı kültürler farklı perspektiflerden cevap vereceğinden bunun sanatsal izdüşümleri de verilen cevaba paralel düşecektir.
Yazı bu minvalde devam etmekte. Konuyla ilgilenenlerin kaynağına müracaat etmeleri gerekiyor..
Rıhle’nin bu sayında derginin Genel Yayın Yönetmeni Ebubekir Sifil Hoca’nın “Ötekine Bezeyerek Ötekileşme” başlıklı makalesi önemli tesbitler içeriyor. Sifil Hoca bu makalede, günümüz dünyasında Müslümanların gayr-i Müslimlerle ilişkilerini ve hâkim paradigmanın rengiyle boyanmaya başlamış olan değerlerimizi irdeleyerek yapıyor bunu.
Talha Hakan Alp Hoca, “Kafirlere Teşebbühün Fıkhî Boyutu” başlıklı makalesinde kafirlere benzeme sorununu bir fakih perspektifiyle ele alıyor ve konuyu dünüyle bugünüyle değerlendiriyor.
“Âhir Zamanda Tesettürü Konuşmak veya Bediüzzaman’ın Tesettür Risalesi Üzerine Birkaç Mülâhaza” başlıklı makalesinde Burak Ertürk, Üstad Said Nursî’nin tesettür yaklaşımından hareketle modern zamanların Müslümanlarının tesettür telakkisini mercek altına alıyor. “İmaj ya da Küresel Benzeşim İçerisinde Müslüman Birey” başlıklı makalesinde Mehmet Özay imaj konusunu sosyolojik kavramsallaştırmalar bağlamında ele alıyor ve imajın Müslümanlara taalluk eden boyutunu sorguluyor.
“Bir İletişim Felsefesine Doğru: Laik İkonoloji ve Yeni-Paganizmin Hem Vasatı, Hem de Vasıtası Olarak Medya” başlıklı makalesinde Yusuf Kaplan, kapsamlı bir iletişim felsefesi geliştirme çalışması yaparken okuyucuya ufuk açıcı bir perspektif sunuyor. Zahit Yıldız “Gayri Müslimlere Benzeme Konusundaki Hadisler Ve Sübut Durumları” başlıklı yazısında mevzuya dair rivayetleri sübut ve sıhhat açısından ele alıyor.
Daha bir çok değerli çalışmanın yer aldığı Rıhle’nin bu sayısı hatırlamak istemediğimiz İslâmî bir hükmü Türkiye Müslümanlarının gündemine sokmayı hedefliyor.
İrtibat: Tel: +(9)0 212 631 24 43 Fax: +(9)0 212 532 11 34
E-posta: [email protected]
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.