Huzur ikliminde irşad umresi
* Umrenin fazileti
Gücü yetenlerin yapacakları bu umre ibadetinin fazileti gerçekten büyüktür. Müslümanın dünya ve ahiret hayatı bakımından büyük bir dönüm noktası olan umre, samimi ve ihlaslı bir şekilde yerine getirilirse, kendisinden önceki günahları yok edip Müslümanı günahlarından arındırır, kalpteki pasları giderir. Çünkü umre boyunca devamlı maddi ve manevi kirlerden temizlik yapılır. Bedenî kirlerden tam bir temizlik yapıldığı gibi, günah kirlerinden de bütünüyle bir temizliğe girişilir. Umrenin günahların affına vesile olacağını Ebû Hureyre (R.A.)'den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:
"Bir umre, kendisiyle öbür umre arasında işlenmiş günahlar için kefarettir." (Buhari, Umre:2, No:1683, 2/629; Müslim, Hac:437, No:1349, 2/983; Nesei, Hac:5, No:2629, 5/115; Tirmizî, Hac:90, No:933; İbn-i Mâce, Menâsik:3, No:2887) buyurarak haber vermektedir.
Bu hadis-i şerif, umrenin ne derece faziletli bir ibadet olduğunu anlatmaya yeter.
Umre, umre yapan kimsenin ALLAH Teâlâ katındaki değerini, derecesini yükseltir, cenneti kazanmasına vesile olur ve onu ahlâken olgunlaştırır. Çünkü umre yapanlar, "Duyûfur-Rahmân" yani "Rahman'ın misafirleri"dir. Evet, gerçekten de umre yapanlar ALLAH Teâlâ'nın birkaç günlük veya haftalık en kıymetli misafirleridir. Hiç şüphesiz bundan daha şerefli bir misafirlik olur mu? Böyle bir misafirliğe kabul edilmek, büyük bir nasiptir. Umre yapanlar, bu misafirliğe kabul edilmekle büyük bir nimete kavuşmuş bulunuyorlar. Dolayısıyla umreci, bu kıymetli zamanını, önce kendisinin bir misafir olduğunu, hem de Rabbisine misafir olduğunun bilinci içerisinde geçirmelidir. Ayrıca gerek hâne sahibine karşı, gerekse O'nun diğer misafirlerine karşı saygı ve hürmette kusur etmemelidir. ALLAH Teâlâ, misafirlerinin içtenlikle yapacakları duaları asla geri çevirmez. Ebû Hureyre (R.A.)'den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:
"Hacılar ve umre yapanlar, Müslümanların ALLAH Teâlâ'ya gönderilmiş temsilcileri, ALLAH Teâlâ'nın misafirleri, ALLAH Teâlâ'nın evinin ziyaretçileridir. Kendisine dua ederlerse, dualarını kabul eder, O'ndan afv ü mağfiret, bağışlanma dilerlerse, onları bağışlar, affeder." (İbn-i Mâce, Menasik:5, No:2892, 2/966; Nesâî, Hac:4) buyurmuşlardır.
Görüldüğü üzere umrede yapılan dualar ve tevbeler kabul görür. Böylece bu ibadeti îfa edenler, işlemiş oldukları hata ve günahlarından arınarak hayata yeni bir canlılık ve şuurla dönerler.
Umre: "Hacc-ı asgar" yani küçük hac'dır. Çünkü Amr b. Hazm (R.A.)'den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:
"Umre, küçük hacdır." (Hakim, Müstedrek, 1/552, No:1447) buyurmuştur. Yani hacdaki bereketler, semerler ve faziletler sayı bakımından az olmakla birlikte aynısı umrede de vardır.
Makbul umre, en faziletli amellerdendir. Çünkü Ebû Kılabe (R.A.)'den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) efendimiz:
"En faziletli amellerdendir... Mebrur yani makbul umre." (Beyhekî, Şuabül-İman, No:22, 1/56) buyurmuşlardır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.