Ramazan ayını iyi değerlendirelim
Orucun kısımları
Orucun kısımları şunlardır: 1- Tutulması farz olan oruçlar. Ramazan orucunun edası da kazası da farzdır. Keffaret oruçları da farzdır.
2- Tutulması vacib olan oruç. Nezir, adak oruçları ile, başlanıp da bozulan bir nafile orucu kaza etmek vacibtir.
3- Tutulması sünnet olan oruç. Muharrem ayının dokuz ve onuncu yani aşûre günü veya onuncu ve on birinci günü oruç tutmak.
4- Tutulması mendup olan oruçlar. Kamerî ayların on üç, on dört ve on beşinci günleri, haftanın pazartesi-perşembe günleri, Şevval ayında peş peşe veya ayrı ayrı altı gün oruç tutmak, Hz. Davud (A.S.)ın yaptığı gibi gün aşırı oruç tutmak da mendubtur.
5- Tutulması nafile olan oruç. Farz veya vacib olmayarak sırf ALLAH Teâlâ'nın rızası için tutulan oruçlardır.
6- Tutulması haram olan oruçlar. Ramazan bayramının birinci günü ile Kurban bayramının dört gününde oruç tutmak haram kılınmıştır. Bu günler, ALLAH Teâlâ'nın kullarına birer ziyafet günleridir. Oruç tutarak ALLAH Teâlâ'nın ziyafetinden kaçmak doğru değildir.
7- Tutulması mekrûh olan oruçlar. Sadece aşûre günü oruç tutmak tenzihen mekruhtur. Nevruz günü, yalnız Cuma veya Cumartesi gününü tayin ederek oruç tutmak mekruhtur. Ancak adetine denk gelirse mekruh olmaz. Bütün seneyi oruçlu geçirmek de mekruhtur. Çünkü bu tür oruç, sahibini ya zayıflatır, ya da adet haline gelmiş olur, ibadet manası kalmamış olur. Kocasının izni yokken, bir kadının nafile oruç tutması mekruhtur.
Orucu bozmayan şeyler
1- Hatırlayınca bırakmak şartıyla, oruçlu olduğunu unutarak yemek, içmek, cinsi münasebette bulunmak.
2- Uyurken ihtilam olmak, yani uyurken cünüplük hali meydana gelmek.
3- Hanımını sadece öpmek.
4- Cünüp olarak sabahlamak ve sabahleyin yıkanmak.
5- Ağzına gelen balgamı veya kafasından burun içine inen akıntıyı içine çekip akıntıyı yutmak. Ağzındaki tükrüğü yutmak. Ağzından dışarı çıkıp tamamen ayrılan tükrüğü tekrar yutmak orucu bozar.
6- Yıkanırken kulağına su kaçırmak. Çünkü kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmakta ve kulak zarı bu kanalı tıkadığından, su veya ilaç boğaza ulaşmaz. Bu nedenle kulağa damlatılan ilaç veya kulağın yıkattırılması orucu bozmaz. Fakat kulak zarının delik olması durumunda, kulak yıkattırılırken suyun veya kulağa damlatılan ilacın mideye ulaşması mümkündür. Bu itibarla, orucu bozacak kadar suyun veya kulağa damlatılan ilacın mideye ulaşması halinde oruç bozulur.
7- Kendi isteğiyle olmayarak boğazına duman kaçırmak.
8- Boğazına toz girmek veya sinek kaçmak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.