Hacca hazırlık ve haccın adabı 5
Muhterem Hacı Adayları! Maddi-manevi birçok zorlukları yenerek hac farizasını eda edeceksiniz. Unutmamak gerekir ki, hac çok önemli bir imtihandır. Bu imtihanda ancak kendisini maddî ve manevî açıdan iyi hazırlayan hacı adayı başarılı olabilir.
Hac yolculuğu bir Müslümanın manevî dünyası açısından belki de hayatındaki en önemli olaydır. Muhtemelen ömrü boyunca bir defa gerçekleştirebileceği bu kutsal yolculuğu Rabbimiz, hayırla ve "mebrûr bir hac"la tamamlamayı, o kutsal toprakların manevî ikliminden en iyi şekilde istifade etmeyi ve hac dönüşü hacı olmanın anlam ve önemine uygun bir hayat sürmeyi nasip etsin. Amin. Bu duygu ve düşünceler ışığında hacca gidecek kardeşlerimize "mebrûr hac" diliyor, yapacakları ibadet ve dualarının kabulünü ALLAH Teâlâ'dan niyaz ediyoruz.
HACCA HAZIRLIK, HACCIN ADABI
Hac yolcuları, büyük bir sevinç ve heyecan içinde hac hazırlığı yapmaktadır. Hacca ilk defa gidecekler, o mübarek beldeyi görebilmenin, hac ibadetini yapabilmenin heyecanını yaşarlarken, ikinci ve üçüncü defa gidecekler de o muhteşem Mü'minler seline bir kere daha katılmanın sevinci içindeler.
Hac mevsimi yaklaşınca zengin ve fakir her Müslümanın gönlüne bir ateş düşer. Her Müslüman, hacca gitmeyi, o mukaddes beldeyi görmeyi ve bu farzı yerine getirmeyi can ü gönülden ister. Fakirliğinden dolayı hacca gidemeyen ve fakat:
- Ah imkânım olsaydı da hacca ben de gidebilseydim, diye içten yalvarmaları, imanlarının kuvvetli olmasına delil olurken, bütün imkânlara sahip olduğu halde, haccetmeyi aklına bile getirmeyen kimselerin halleri ise; ALLAH Teâlâ korusun, imanlarının zayıflığına bir işarettir.
ALLAH Teâlâ'ya ve Resûlüne inanan her mü'min, bu şerefli vazifeyi samimi olarak ister. Başta Kâbe'yi ziyaret etmekten, insanlığın medarı iftiharı Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizin doğup büyüdüğü, ALLAH Teâlâ yolunda mücadelelerle dolu hayatını geçirdiği, her köşesinde O'na ve diğer peygamberlere ait binbir hatırayı yaşatan Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvereyi ziyaret etmekten, orada dünyanın dört bucağından gelen din kardeşlerimizle bir kaç önemli gün geçirmekten elbette pekçok şeyler kazanır.
Çünkü Hac ibadetinin insan hayatı üzerinde özel bir yeri vardır. Bu nedenle kişi kutsal beldelere karşı daima bir arzu, özlem, aşk ve ümit içinde yaşamaktadır. İslam dini; öncelik sırasına göre nerede olursa olsun Kâbe'ye doğru yönelerek günde beş vakit namaz kılınmasını emretmiştir. Sonra hali vakti yerinde olanların, ömründe bir defa Beytullah'ı ziyaret etmeleri istenmiştir. Böylece mümin, günde birkaç kez kıblenin merkezi olan Kâbe'ye yönelerek namazını kılmaktadır. Bu hasret ve arayış, onu hac ibadetine karşı daha duyarlı bir duruma getirmiştir. Böylece hacca gitme imkânına kavuşanlar, kutsal yolculuk için özel hazırlıklar yapmaktadırlar. Bu hazırlıklar insanların bulunduğu bölge ve iklime göre farklılık arz edebilir. Takdir edileceği üzere harem bölgesinden hac yapanlarla dünyanın diğer değişik yerlerinden gelenlerin hazırlıkları aynı olmaz. Doğal olarak uzaktan gelenlerin ulaşım, ikamet, yemek, içmek, sağlık, giyim ve kuşam gibi çeşitli maddi ihtiyaçları söz konusudur. Diğer taraftan bunların ibadet, irşat, rehberlik ve ruh dünyalarına yönelik beklentileri de göz ardı edilemez. Bu itibarla kişi; bu kutsal göreve çıkmadan önce bazı konularda daha tedbirli ve dikkatli olmak zorundadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.