Keffaretler 4
5- Traş Keffareti: Hac için ihrama girip hastalık gibi bir özre binaen saçlarını vaktinden ev vel traş ettiren veya soğuk, hastalık gibi bir özür sebebiyle dikilmiş elbise giyen kimseye gerekli olan keffarettir. Bu hususta Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor:
"İçinizden her kim hastalanır veya başından rahatsız olur da tıraş olmak zorunda kalırsa fidye olarak ya oruç tutması, ya sadaka vermesi, ya da kurban kesmesi gerekir."74
Ka'b b. Ucre (R.A.) şöyle demiştir: Hudeybiye musalahası esnasında Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz yanımda durdu. Başım bit kaynıyordu. Bana:
- Başındaki haşereler seni rahatsız ediyor mu? diye sordu. Ben:
- Evet, deyince:
- Başını tıraş et veya tıraş ol, buyurdu. İşte bu, Bakara sûresi:196 ayet-i kerimesi indi. Sonra Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:
"Üç gün oruç tut veya altı fakire sadaka ver, yahut mümkün olan bir kurbanı kes"75 buyurdu.
Ayet-i Kerime ve hadis-i şerifin ifadesiyle, traş keffareti şu üç şeyden biri ile olmaktadır. Keffareti ifa edecek olan hacı muhayyerdir:
a- İsterse bir koyun keser. Harem dahilinde kesilmesi gerekir.
b- Dilerse altı fakire birer fitre miktarı sadaka verir. Mekke-i Mükerremenin fakirlerine verilmesi efdaldir.
c- İsterse üç gün oruç tutar. Bu orucun ardarda tutulması şart değildir ve istenen yerde tutulabilir.76
Dinimizce meşru kılınan ve ifa edilmesi ALLAH Teâlâ'nın kulları üzerinde bir hakkı olan bu keffaretler, görüldüğü üzere fakirleri, köleleri ne kadar korumaktadır, sosyal adaleti ne kadar sağlamakta ve toplum yapısındaki boşlukları ne kadar doldurmaktadır!..
Koca, farz oruca mani olamaz.
Ebû Hureyre (R.A.) den rivayete göre Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:
"Kadın, kocası yanında iken onun izni olmadan Ramazanın dışında oruç tutamaz, tutmasın ve kocası yanında iken onun izni olmadan hiç kimsenin evine girmesine müsade edemez, etmesin, buyurmuşlardır."77
Kendisine Ramazan orucu farz olan bir kadına, kocası bu orucu tutmasına mani olamaz. Mani olmaya kalkışırsa, ona itaat edilmez. Çünkü ALLAH Teâlâ'ya isyan olan yerde, kim olursa olsun, mevki ve makamı ne olursa olsun, kula itaat edilmez.78 ALLAH Teâlâ'nın emrini yerine getirmek, her şeyden evveldir.
Ancak bir kadının, kocasının izni olmaksızın nafile oruç tutması mekruhtur. Bunun sebebi: Kocasının kendisinden her an faydalanma hakkına sahip olmasıdır. Kocanın bu hakkı, nafile ibadet ile zayi edilemez. Kocası, bu nafile orucu bozdurabilir. Kadın da daha sonra kocası izin verince veya kocasından ayrı düşünce bu orucu kaza eder.79
Hamile kadın, oruç tutmayabilir
Ramazan-ı şerif ayında hamile bulunan veya çocuk emziren kadınlar, kendilerine veya çocuklarına bir zararın gelmesinden korkarlarsa, oruçlarını açabilirler. Sonradan münasib bir zamanda gününe gün kaza ederler. Ayrıca fidye vermeleri gerekmez.80 Enes b. Malik (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:
"ALLAH Teâla, seferî kimseden namazın yarısını ve orucu hemen tutma mecburiyetini kaldırdı. Hamile olan veya çocuk emziren kadından da orucu hemen tutma mecburiyetini kaldırdı."81 Buyurdu.
Enes b. Malik (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz: Kendisine zarar gelmesinden korkan hamile kadın ve çocuğuna zarar gelmesinden korkan emzikli kadın için Ramazan orucunu tutmama ruhsatını vermiştir.82
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.