Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Avrupa krizi

Avrupa krizi

Avrupa Birliği’nin birçok ülkesinde oluşan ekonomik kriz, eninde sonunda çözülür. Ama daha çözülmedi. Krizin en derinini Yunanistan yaşadı ve yaşıyor. 1980 değeriyle 40 milyar dolar hibe alıp ispanya ve Avusturya’dan önce ve Türkiye’yi dışlayarak Avrupa Birliği üyesi olmuştu. Avrupalıların şımarık çocuğu muamelesine alıştığı için, har vurup harman savurdu.
Zaten Akdeniz halklarının kültür ve tabiatı, bu yaşayış tarzına eğimlidir. Batı, Kuzey ve Orta Avrupa’nın katı maddeciliğinden ayrılır. Tatlı bir iklimin rehâvetine karşı koymak zordur. Yunanistan, Avrupa medeniyetinin temelini oluşturduğu için, Avrupa’nın kendisini koruyup kollamaktan sorumlu bulunduğu anlayışındadır.Avrupa krizi

Yunanistan 19. asırda İngiltere, Fransa, Rusya’dan büyük destek görerek serpildi, anormal çapta genişledi. AB öncesinde Yunanistan’ın Almanya, Avusturya, İtalya ile ilişkileri ise dalgalı geçti. Nitekim en güçlü Avrupa devleti Almanya, iflâsın eşiğinde ve belki ortasında bulunan Yunanistan’a imdada koşmakta ağır aksak davrandı.
Şansölye Angela Merkel, Yunanistan’ı kurtarabilecek meblağın ikinci yarısını vermeye ancak geçtiğimiz hafta razı oldu. Yunanistan, uzun vâdede toplam 1 trilyon dolara yaklaşabilecek bir himayeye erişecek. Avrupa Birliği bu karara varmasa idi, Yunanistan üyelikten düşebilecek ve euro da sallanacaktı. Bununla beraber, yardımın iki kata çıkarılması kararı bile Avrupa borsalarında umulan gelişmeyi gerçekleştiremedi.
Merkel, giderayak Yunanistan’ı kurtararak, Avrupa Birliği’nin yaralanmasını önledi. Sarkozy hemen onu izleyip kesenin ağzını açarak “ben de varım” demesin mi? Fransa şüphesiz, birlikte temelini attığı Avrupa Birliği’nde Almanya’dan geri kalmak istemedi. Merkel’in önümüzdeki yıl 3. iktidar dönemini kazanamayacağı görülüyor. Sarkozy ise, 2. defa cumhurbaşkanı seçilmek için, hiçbir atraksiyonu ihmal etmiyor. Tekrar seçilmek şansı var. Zira Sosyalistler, bir aday üzerinde henüz birleşemedi.
Yunanistan’ın, Avrupa’nın başını belaya sokmasına ramak kalmıştı. Kurtarıldı. Beklenmedik bir sakarlık yapmadığı takdirde bir müddet sonra düzelebilir. Makedonya, Arnavutluk, Bulgaristan gibi kuzeyinde sınırdaş bulunduğu devletlerle problemleri var. Türkiye ile ise iyi ilişkiler içindedir. Tabiatıyla bu son cümlem eleştiriye açıktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi