Hacca hazırlık ve haccın adabı 9
3- Hacca gidecek kimse, günahlarına bir daha işlememek azmi ve kararıyla tevbe etmeli ve halis bir niyyet beslemelidir: Hacca gidecek bir kimse, yaşantısındaki İslâm'a aykırı unsurlardan kurtulmaya ve bunlara hayatında asla yer vermemeye içtenlikle azmetmelidir. İşlenen bütün günahlar tevbe ile affedilebilir. Yeterki yapılan tevbe ile işlenilen günahlar kesinlikle terk edilsin, tamamen vazgeçilsin; onlardan pişmanlık, üzüntü duyulsun ve bir daha o günahları işlememeye kesin bir karar verilsin, bir daha yapmaktan korkup çekinilsin. Öyleki sağılmış sütün hayvanın memesine dönmesi nasıl mümkün değilse, öylece o günaha bir daha dönülmesin! Tevbe Müslümanın yenilenme ve temizlenme imkânıdır. İnsanı, annesinden doğduğu günkü gibi günahlardan arındıran bir ibadetle haramlardan sıyrılamayan bir müslümanın başka türlü bunlardan kurtulması çok zordur. Bu itibarla hacca gidecek kimse, yaşamına çeki-düzen vermeli, İslâm'a aykırı unsurlardan arınma gayreti içine girmelidir. Böyle bir gayret içine girene ALLAH Teâlâ mutlaka yardım edecektir.
4- Hacca gidecek kimse, borçları varsa, yola çıkmadan önce onları mutlaka ödemelidir. Borçlu olunan şahıs bilinmiyorsa, borcu kadar olan meblağ, her hangi bir hayır kurumuna veya bir fakire, alacaklı şahıs adına verilir. Ayrıca bilinmeyen borçların karşılığı olarak hayır kurumlarına veya fakirlere yardımda bulunulur.
Hac için yola çıkacak kimsenin, alacağını-vereceğini, elinde emanetler varsa onları şahitlerin huzurunda yazması gerekir.
5- Çoluk-çocuğun ihtiyaçlarını iyi bir şekilde karşılamak üzere tedbir almak ve imkân hazırlamak. Hac süresi boyunca ihtiyaç duyacağı malzemelerin yanında, ihram, terlik, havlu ve iç çamaşır, gibi ihtiyaçları da temin etmelidir.
6- Hacca gidecek kimse, borcu varsa, yola çıkmadan ödemek ve hak sahipleri ile helallaşmak. Bir kimsenin henüz vadesi gelmemiş borçlarını ödemeden hacca gitmesinde bir sakınca yoktur. Elde emanetler varsa, onlar sahiplerine teslim edilir. Borçlu olunan şahıs bilinmiyorsa, borc kadar olan meblağ her hangi bir hayra alacaklı şahıs namına verilir. Ayrıca bilinmeyen borçların karşılığı olarak hayra veya fakirlere yardımda bulunulur. Kul borcu ile hacca gitmemeğe gayret etmek gerekir.
7- Hacca gidecek kimse, üzerinde kul hakkı varsa, yola çıkmadan önce bunları mutlaka ödemeli, hak sahipleri ile mutlaka helallaşmalı, kul hakkı ile hacca gitmemeye gayret etmelidir. Başkasının malına el uzatılmış ise, mümkünse o mal geri verilir, değilse kıymeti ödenir. Bu da mümkün olmazsa, yola çıkılmadan önce helâllaşmak gerekir. Başkasının şahsiyet ve namusuna veya canına el uzatılmış ise, yola çıkılmadan önce bir şekilde helâllaşılır. Ebu Hureyre (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyurdu:
"Kıyamet gününde hak sahiplerine haklarını mutlaka vereceksiniz..." (Müslim, Birr:60, No:2582, 4/1997; Tirmizî, Kıyamet:2)
Ebu Hureyre (R.A.)'den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyurdu:
"Kimin üzerinde bir kimseye karşı ırz veya başka bir şey sebebiyle hak varsa, altın ve gümüşün geçmediği kıyamet ve hesaplaşmanın olacağı gün gelmeden önce daha burada iken helallaşsın. Aksi takdirde o gün salih bir ameli varsa, o zulmü nisbetinde kendinden alınır. Eğer hasenatı yoksa, arkadaşının günahından alınır, kendisine yüklenir."(Buhârî, Mezalim:11, No:2317, 2/865; Tirmizî, Kıyamet:2)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.