Hacca hazırlık ve haccın adabı 13
Ancak hemen belirtelim ki, sefere çıkmalarda perşembenin tercihi, değişmez bir prensip değildir. Nitekim Veda Haccı için Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz cumartesi günü yola çıkmıştır. Öyle ise, perşembe günü çıkacak bir mâni sebebiyle yolculuğun bir hafta tehîri diye bir prensip konulmamıştır. Çünkü haftanın belli günlerinde yapılacak işlerden bahseden bu vb. rivayetler kesin bir hüküm ifade etmez. Bilakis hayatını daha verimli kılmak isteyen kimselere irşâdî bir prensip verir. Belli başlı işler, önceden programa bağlanarak haftanın ve hatta ayın belli muayyen günlerine dağıtılabilir. Böylesi bir kararlılık sünnete aykırı değildir, bilakis örneği bile mevcuttur. Bunu, ömrümüzü daha verimli kılmanın bir yolu olarak değerlendirmemize bir mâni yoktur.
14- Hacca gidecek kimse, yola çıkarken ve hacdan evine döndüğünde iki rekât namaz kılmalıdır. Bu namazların ilk rekâtlarında "Kâfirûn, ikinci rekâtlarında ise "İhlâs" sûresinin okunması müstehaptır. (Buhari; Megazi:74; No:4156; 4/1603, Müslim; Tevbe:9 No:53; 4/2120, Ebû Davud; Cihad:173; No:2773; 2/97, Nesai; Mesacid:38; No:731; 2/53) Bunların okunmasının müstehab olmasının hikmeti, bu iki sûrenin tevhidden bahsetmesidir.
Hacca gidecek kimse, evinin kapısından çıkarken: Ümmü Seleme (R.Anhâ) validemiz ve Enes b. Malik (R.A.)'den rivayete göre:
"Bismillahirrahmanirrahim. Tevekkeltü alellahi Rabbi'l-arşil- azim la havle vela kuvvete illa billâhil-aliyyil-azîm. Estağfirullahe ve etûbü ileyh. Allâhümme innî eûzü bike en edılle ev udalle ev ezille ev üzelle ev azlime ev uzleme ev echele ev yüchele aleyye.
Rahman ve Rahim olan ALLAH Teâlâ'nın adı ile yola çıkıyorum. Ben, büyük Arş'ın rabbi olan ALLAH Teâlâ'ya tevekkül ettim. Bütün kuvvet ve kudret, sâdece şanı yüce olan ALLAH Teâlâ'nın lütuf ve ihsânıyladır. ALLAH Teâlâ'dan mağfiret diler ve O'na tevbe ederim. ALLAH'ım! Muhakkakki ben, bu yolculukta sapıklığa düşmekten ve düşürmekten, hata yapmaktan ve yaptırmaktan, zulmetmekten ve zulme uğramaktan, cahillik etmekten ve cahilce davranışlarla karşılaşmaktan sana sığınıyorum." diye dua eder. Çünkü Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz evinden çıkarken böyle duâ ederdi ve her kim evinden çıktığında bu duayı okursa:
"Kendisine bir melek tarafından: Sen bu duanın bereketiyle ihtiyaçlarının karşılandı, şerlere karşı koymakta yeterli hale getirildin ve onlardan korundun, diye karşılık verilir. Bunun üzerine şeytanlar ondan uzaklaşır." buyurdu."(Tirmizî, Deavât:34, 35, No:3426, 3427, 5/490; Ebû Dâvud, Edeb:102; Nesâî, İstiâze:30; İbn-i Mâce, Dua:18) Daha sonra da:
"Rabbena âtina fi'd-dünya haseneten ve fil âhireti haseneten ve kınâ azabe'n-nâr. Vahşurnâ fî zümreti's-sâlihînel-ebrâr. Rabbena tekabbel minnâ inneke ente's-semiu'l-alim. Ve tüb aleyna inneke ente't-tevvâbü'r-rahim. = Ey Rabbimiz! Bize dünyada iyilik, âhirette de iyilik ver. Bizi Cehennem azabından koru! Bizi salih kimselerle beraber haşreyle! Ey Rabbimiz! Bizden ibadetlerimizii kabul buyur. Şüphesiz hakkıyla işiten, kemaliyle bilen sensin, sen.Tevbemizi kabul eyle!Hiç şüphe yok ki sen, tevbeleri kabul edici ve çok merhamet edensin!"
Sonra da Âyetel-Kürsî', Kadr, İhlâs, Felak ve Nâs sûrelerini okur, ALLAH Teâlâ'ya hamd ve Resûlullah (S.A.V.) efendimize salat ü selamdan sonra şu dua okunabilir:
"Rabbi edhılni müdhale sıdkın ve ahricni muhrace sıdkın vec'al li milledünke sultanen nasîra. ALLAHümme bike esteînü ve aleyke etevekkelü. ALLAHümme zellil lî suubete emri ve sehhil aleyye meşekkate seferi verzukni minel hayri eksera mimma etlubü vasrif anni külle şerrin. Rabbişrah li sadri ve yessir li emri. ALLAHümme inni estahfizuke ve estevdiuke nefsi ve dini ve ehli ve ekaribi ve külle ma en'amte aleyye ve aleyhim bihi min ahiretin ve dünya. Fahfazna ecmeîne min külli sûin ya Kerîm. = Rabbim! Gireceğim yere doğruluk ve esenlik içinde girmemi sağla. Çıkacağım yerden de beni doğruluk ve esenlik içinde çıkar. Bana yardımcı bir kuvvet ver.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.