Afganistan yahut Türkiye!
Afganistanda ne işimiz vardı? korosunun sesi şimdilik kısıldı.
Cevabını aldıklarından mı? Hayır! Laftan sözden anlayacakları yok. Bir gün yine bu koroyu karşımızda görebiliriz. Gelin bu konudaki bilgilerimizi diri tutalım.
Haritaya şöyle bir bakalım: Afganistanla Türkiyenin coğrafi benzerliğini fark etmekte hiç güçlük çekmeyiz. Her iki ülke de orta kuşakta yer alıyor. Kıtaların, ülkelerin, kültürlerin, medeniyetlerin kavşak noktasında bulunuyor. Coğrafi benzerliklerin yanında başka benzerlikler de arkası sıra gelir elbette...
İpek Yolunun düğüm noktası Afganistan. İpek Yolunun her biri bir medeniyet merkezi olan mahzun şehirlerinin bazılarının artık haritada bile isimlerine rastlayamıyoruz... Belh, Bedahşan, Herat, Kandahar ve Kabil. Afganistanın Ahmet Hamdi Tanpınarı olsa idi, bu beş şehri yazardı. Ankara, Konya, Erzurum, Bursa ve İstanbul gibi... Gerçekten bu kültür ve medeniyet merkezi şehirler olmasa idi, bizim beş şehrimiz de olmazdı veya böylesine bizim olmazdı!
Bugün Afganistan olarak adlandırılan ülke, Türkistan, Çin, Hind ve İran arasındaki düğüm noktası olan coğrafyadır. Burada bütün yollar kıtalara çıkar. Kimi Hinde, kimi Çine, kimi Türkistana ve İrana... Bu kıtalara hükmetmek isteyen hiç bir güç bu ülkeyi ihmal edemez. Nitekim tarih boyunca öyle olmuştur, bugün de öyle olmaktadır! Gerisi bahanedir!
Bedahşan Türkistan, Hindistan, Çin arasındaki memlekettir. Yüsek, dağlık, suyu bol, havası güzel ve mutedil bir yer olarak tarif ediliyor bizim eski kaynaklarımızda bu memleket. Lâl-i bedahşan denilen bir nevi yakutuyla ve sair kıymetli taşlarıyla meşhurdur. Divan edebiyatında adı en çok geçen şehirler arasındadır. Bakın Osmanlının Sultanüşşuarası Bâkî ne diyor:
Jale kıldı her kenarı sahil-i Bahr-ı Aden
Lâle hâk-i gülşeni kânı Bedahşan eyledi
(Çiğ her tarafı Aden Denizine çevirdi, lâle de gül bahçesini Bedahşan madenine döndürdü, yani kıpkırmızı etti.)
Belh Afganistanın kuzeyinde. Alparslan Belhi Kuzey Afganistanın zaptı için üs olarak kullanmış. 1221de Cengiz orduları tarafından yerle bir edilmiş ve yüz yıl harabe olarak kalmış. Kâğıdın ilk defa Belhde icad edildiği söylenmektedir. Bir zamanlar Kubbetül İslam olarak bilinen Belh, Cengiz barbarları tarafından yıkılmadan Mevlananın babası Sultanül-ulema Bahaeddin Veled burayı terk ediyor. Bir anlamda Mevlana da Belhli.
Herat, Afganistanın batısında. 15. Yüzyılda Timurilerin zamanında en parlak devrini yaşamış. Herat mektebi-ekolü bir çok sanata damga vurmuş. Bağlar, bahçeler, saraylar, camiler ve medreseler... Hüseyin Baykaranın şiir meclisleri burada kurulmuş... Onun veziri Ali Şir Nevaî Türkçenin doğudaki varlığı için bayrak yükseltmiş. Bizim mûsıkîmizde, mimarimizde, tasvir sanatımızda, hattımızda Herat mektebinin derin izleri var. Gelmiş geçmiş en büyük nakkaş/minyatürcü Behzad Heratda yaşamış. Bir çok umran eserleri, 1885te Rus saldırısına karşı müdafaayı güçleştirir korkusuyla yıktırılmış...
Kandahar, Afganistanın güney doğusunda başka bir medeniyet merkezi. Kand şeker demektir. Şairlerimiz bu benzerlikten istifade etmişler.
Ederse kand-ı lebin hatır-ı mezaka hutur
Diyar-ı Mısra değil, Kandehara dek gideriz
Dudağının şekerinin tadı hatırımıza gelirse, Mısır diyarına değil, çok daha ötelerdeki Kandehara kadar da gideriz, diyor Nailî...
Kabil, Timurlu başkentlerinden. Hindistanda büyük bir devlet kuran Babürün mezarı da burada...
İki asırdır nasıl Türkiye Rusyanın sıcak denizlere açılma tehdidinin öznesi ise, Afganistan da öyle. Bu tehdit, Türkiyenin olduğu kadar Afganistanın şekillenmesinde mühim rol oynuyor.
Şimdi, komünizmi Talibanlıkla durduran güçler, Afgan coğrafyasını Cengiz gibi tarumar ettiler. Yerine ne koyacakları önemli değil, neyi yok ettikleri önemli.
Türkiye işgalci güçlerin safında mı? Görünüşte öyle. Fakat hakikatte Türkiye Afgan halkının yanında. Onlara her hususta yardımcı oluyor, destek veriyor. Bu biraz Mevlananın Moğollar karşısındaki tavrını andırıyor.
Afganistandan bu raddede uzak durmak mı doğrudur, elinden geldiğince kardeşlerimizin acısını dindirmek mi?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.