Haccın adabı 6
Görüldüğü üzere Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz, Hz.Ömer (R.A.)ya izin verdikten sonra, O'ndan umre yaparken kendisine de dua etmesini istemiştir. Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizin, Hz.Ömer (R.A.) de olsa herhangi bir sahâbîden dua istemeye ihtiyacı olmadığını unutmamak gerekir. Ancak Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz, hayır ve fazilet sahibi olduğu bilinen insanlardan, özellikle mübarek yer ve makamlarda bulunacak kimselerden dua istemenin gerektiğini ümmetine bizzat öğretmektedir. Öte yandan Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizin "Bizi de duana ortak et" buyurması Hz.Ömer (R.A.) için son derece büyük bir iltifat ve duasının makbul olacağı yönünde büyük bir müjdedir. O da zaten bunu anlamakta hiç geçikmemiş ve "Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimizin bu sözünün kendisini mutlu ettiği kadar hiç bir şeyin mutlu etmeyeceğini, bu sözün kendisi için dünyalara bedel olduğunu" söylemiştir.
Hacca gidecek kimse vasıtaya binerken:
"ALLAHü Ekber, ALLAHü Ekber, ALLAHü Ekber! Bismillahi mecrâha ve mürsâhâ. İnne rabbî leğafûrur-rahîm.
Sübhânellezî sehhara lenâ hâzâ ve mâ künnâ lehû mukrinîn. Ve innâ ilâ Rabbinâ lemünkalibûn.
ALLAHümme inna nes'elüke fi seferina haza. El-birra vet-takva ve minel-ameli ma terda.
ALLAHümme hevvin aleyna seferena haza. Vatvi anna bü'deh.
ALLAHümme entes-sahibü fis-seferi vel-halifetü fil-ehl.
ALLAHümme innî eûzü bike min ve'sais-seferi ve keâbetil-menzari ve süil-münkalebi fil-mali vel-ehl.
Fellahü hayrun hafiza. Ve hüve erhamur-rahimîn. Aleyke tevekkelna, fehfazna ya rabbel-alemîn ve ya erhamer-rahimîn.
ALLAHümme inni urîdul-hacce feyessirhü lî ve takabbelhü minnî ve etlubu minkel-avne vel-inayeh." Duasını okur.
12- Yolculukta ve hac esnasında daima taharet üzere bulunmaya; malayani, boş işlerle vakit kaybetmeyip vakitlerini ibadet, zikir, tesbih, salavât, dua ve Kur'ân-ı Kerîm tilaveti ile değerlendirmeye gayret etmelidir. Yollarda tepelere çıkış ve inişlerde şu duayı okur:
Abdullah b. Ömer (R.A.)den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz: Gazve, hac veya umre seferinden dönerken, uğradığı her tümsekte üç kere tekbir getirir, arkasından da:
"Lâ ilâhe illALLAHü vahdehü lâ şerike leh. Lehul-mülkü ve le hül-hamdü ve huve ala külli şey'in kadîr. Âibüne tâibüne âbidüne sâcidüne lirabbina hâmidûn. SadekALLAHü va'dehü ve nasara abdehü ve hezemel-ahzâbe vahdeh."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.