Hacda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar
a- İbadetler hakkında
1- Hangi konuda olursa olsun bilmediğiniz, karmaşık ve zor gelen meseleleri bilerek yapabilmeniz için mutlaka ilim ehline, konunun uzmanı, ilmiyle amil alimlere sorunuz. Çünkü Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor:
"...Eğer bilmiyorsanız, ehl-i zikir yani bilenlere sorunuz."
Âyet-i kerimede geçen "ehl-i zikir"den maksat âlimlerdir. Bu âyet-i kerimeden anlaşılmaktadır ki: Mü'minler, bilmediklerini bilenlere sormakla mükelleftirler.
2- Hacılarımızın Mescid-i Haram'da ve Mescid-i Nebevî'de, maalesef kendi aralarında çok konuştukları görülmektedir. Halbuki hacı, daima sükûnet ve huşu içerisinde tavâf, kaza ve nafile namaz, Kur'an-ı Kerim tilaveti, dua, tevbe ve istiğfar, zikir, tesbih, tehlil ve tekbir, tefekkür gibi amellerle meşgul olmalı ve zamanını çok iyi değerlendirmelidir. Malayani ile vaktini zayi ve boş konuşmalarla da başkalarını rahatsız etmemelidir.
3- Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevî'ye her gidişte abdestli bulunmalı; kadın olsun, erkek olsun, Mescid-i Haram'ın giriş veya geçiş yerlerinde oturarak veya namaz kılarak izdihama sebep olmamalı, insanlara eziyet vermemelidir.
4- Mescid-i Haram'a ve Mescid-i Nebevî'ye girdiğinde, kerahet vakti değilse, iki rekât "Tehiyyetül-mescid" namazını kılar.
Tehiyyetül-mescid: Müstehab bir namazdır. Şöyle ki, bir mescid-i şerife sadece ziyaret veya bir şey öğretmek ve öğrenmek gibi bir maksat için giren bir Müslüman, orada nafile olarak iki rekât namaz kılar. Bununla mescidin sahibi olan ALLAH Teâlâ hakkında lâzım gelen tahiyye, yani tazim yerine getirilmiş olur. Tehiyyetül-mescid, bir mescide, bir cami-i şerife girilince daha oturmadan kılınmalıdır, daha faziletli olan budur. Oturulduktan sonra da kılınabilir. Bir mescide girip de meşguliyetinden veya mekrûh vakit olması gibi bir sebepten dolayı Tehiyyetül-mescid namazını kılamayacak bir Müslümanın:
"Sübhânellâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vellâhü ekber. Velâ havle velâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azîm." Veya kısaca:
"Sübhânellâhi ve bi hamdihi sübhânellâhil-azîm." demesi de müstehab görülmüştür. Bir mescitte herhangi bir namazı kılmak veya bir mescide farzı eda ve imama uyma niyetiyle girmek de Tehiyyetül-mescid namazı yerine geçer.
5- Namaz için saflar arasına girmek isteyenlere yardımcı olunmalı, yer verilmelidir. Bu hususta Kur'an-ı Kerim'de:
"Ey iman edenler! Size, meclislerde yer açın! Denildiği zaman yer açın ki, ALLAH Teâlâ da size genişlik versin" buyrulmaktadır. Önünden geçenlere, safı aralayıp geçmek isteyenlere müdahale etmemelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.