Feyzullah Birışık

Feyzullah Birışık

Kime soracağız?

Kime soracağız?

“Ey iman edenler! Allah'a itaat edin. Peygamber'e ve sizden olan ululemre (idarecilere) de itaat edin. Eğer bir hususta anlaşmazlığa düşerseniz Allah'a ve ahirete gerçekten inanıyorsanız onu Allah'a ve Resul’e götürün (onların talimatına göre halledin); bu hem hayırlı, hem de netice bakımından daha güzeldir.”

Demek ki herhangi bir hususta anlaşmazlığa düşersek kimi ya da kimleri hakem yapmamız gerekeceğini de Allah’tan öğrenmemiz gerekiyormuş… Allah’u Teâlâ da bu ayeti Kerime’de anlaşmazlığa düştüğümüz bir meselede Allah ve resulüne götürmemizi söylüyor…

Demek ki o adreste mutlak manada cevabımızı alacakmışız demektir…

Bu ayeti okurken dikkatimi çeken şeyi sizlerle paylaşayım;

“Dikkatli bir okuma yaparsak bu ayette anlaşmazlığa düşeceğimiz konuların ne adları ne de listesi var… Yani, sadece şu,şu konularda anlaşmazlığa düşerseniz demiyor Allah’u Teâlâ…

Akla hemen sorular gelmeye başlıyor;

1-    Bu ayet nazil olduğunda sahabelerin ihtilaf ettiği konular nelerdi?

2-    Ve bu ihtilaf ettiği konularda resulullah aleyhisselam’ın cevabı neydi ve bu cevapla amel etmeleri gerekecekti… Bu kez amel etmeleri için alacakları cevabın kendileri için bağlayıcı olması gerekirdi… Bağlayıcı olması için de bir ayet gibi vahiy olması gerekirdi.

3-    Allah resulü aleyhisselam’ın peygamberlik öncesi mesleklerine baktığımızda karşımıza çobanlık ve biraz da ticaret ettiğini görüyoruz… O zaman ihtilaf edilen konularda çözüm bulabilmesi için uzmanlık alanına giren çobanlık ve ticari konuların olması gerekirdi. Fakat ayeti kerimede ihtilaf mevzusu için, ‘Eğer bir hususta anlaşmazlığa düşerseniz…” diyerek bütün konuları kapsadığını görüyoruz…

Peki, ‘savaş, barış, boşanmalar, tarım, vakıflar, aile içi kavgalar, eşler arası anlaşmazlıklar, tartışmalar, komşular arası anlaşmazlıklar…’ Gibi konularda anlaşmayı çözecek bilgiye nasıl sahip olacaktı?

4-    Peygamber efendimizin ağzından çıkacak ihtilafı giderme sözleri daha şimdiden hayırlı diye onaylanması demek, gelecekle alakalı bir durum olduğu için o kararın Allah’ın onayladığı anlamı çıkar ortaya… Bu da demektir ki o an Allah resulünün verdiği kararla amel eden kişi Allah’ın tavsiyesine uyduğu için Allah’a itaat etmiş olacak.

5-    Eğer ihtilafa düştüğünüz zaman Allah ve resulüne götürmek istemiyorsanız- Ve bu uyarıyı da öğrenmişseniz, buna rağmen götürmüyorsanız- niyetinizin bozuk olduğu ortaya çıkar…

Evet…

İnsanoğlu birbirlerinden farklı mizaç ve karakterde yaratıldığından dolayı bazen anlaşmazlıklara düşecektir… Bu ister dini bir konuda olsun, ister sosyal hayatın herhangi bir karesinde olsun fark etmeyecektir…

Gereksiz tartışmaların yapılıp kalplerin kırılmaması için karşımıza insan fıtratını çok iyi biler bir yaratıcımız ve harika bir tavsiyesi var… Eğer bugün tartışmalar sonucunda can ve mal kayıpları yaşanıyorsa işte bu ilahi uyarıların dikkate alınmama sebebidir…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Feyzullah Birışık Arşivi