Vücudun 4 Bölgesini Etkileyen Hastalık!
Düz Tabanlık (Pes Planus) Nedir?
Günümüzde ailelerin çocuklarını doktora götürmelerindeki en önemli sebeplerden biri düz tabanlıktır. Ayağında düz tabanlık sorunu bulunan kişiler, hem günlük hareketlerini gerçekleştirmede skıntı yaşar hem de bu sorun nedeniyle vücutları yıpranır. Düz tabanlık sorunundan vücudun en çok etkilenen yerleri ; ayak, diz.kalça ve bel bölgesidir.
Ayağın en temel görevlerinden birisi vücudun yükünü taşımak yürüme görevini yerine getirmektir. Normal ayak yere basarken ayağın iç kenarı yere temas etmez. Düz taban olunması halinde ise bu iç kenar yere temas eder. Bu kişilerde ayaklar yere bastığında, ayak iç kavsi, vücudun ağırlığını taşıyamayarak çöker ve ayağın düz bir hale gelmesine neden olur.
Düz taban çeşitleri nelerdir?
Esnek düz tabanlık
En sık görülen düz tabanlıktır. Genellikle çocukluk çağında tanısı konulan esnek düz tabanlıkta herhangi bir kemik sorunu yoktur. Sadece bağlar ve kaslarda gevşeklik ve aşırı esneklik vardır. Hasta parmak uçlarında yükseldiği zaman ayak kavisi görülür, ayak yere basınca taban düzleşir çöker.
Sert Düz Tabanlık
Bu tipte hastanın ayağı gerek yere basma sırasında gerekse de yere temas etmediği zamanlarda sert ve düz bir şekilde durur. Ayak kavisi ayak yere basarken ve yerden kaldırınca değişmez. Ayak hareketliliği kaybolmuş, kireçlenmiş, ağrılı bir hasta söz konusudur. Düz tabanlığın en sıkıntılı tipi budur.
Düz Taban Ayak Kimlerde Görülür?
Düz tabanlık sadece doğuştan olmaz.
Geçirilmiş ve iyi tedavi edilmemiş ayak ve topuk kırıklarında
Uygun olmayan ayakkabı kullanımı, aşırı zorlamalar, travmalardan sonra
Romatizmal hastalıklarda
Şeker hastalığı olanlarda
Aşırı şişman veya zayıflarda
Uzun süre ayakta durmayı gerektiren işlerde çalışanlarda
Ayak kemerlerini destekleyen, kaslarda oluşabiecek zayıflama sonucu düz tabanlık oluşabilir.
Düz tabanlıkta şikayetler nelerdir?
Yeni yürümeye başlayan bir çocuğun ayağındaki yağlı dokular henüz kaybolmamıştır ve pek çok aile yürümeyen veya henüz yürümeye başlayan çocuklarında düz tabanlık olduğunu düşünerek telaşlanırlar. Bebeklerin düz taban olması tamamen normal bir durumdur.
Bütün bebekler görünüş olarak düz taban doğarlar. Bunun en önemli nedeni ayak tabanında bulunan ve 3 yaşına kadar devam eden yağ yastıkçığının olmasıdır. 3 yaşından sonra yağ yastığının kaybolması ve ayak bağlarının güçlenmeye başlaması ile 8 yaşına kadar genellikle çocuklarda ayak kavsi normal şeklini alır.
Düz tabanlığa eşlik eden en sık bulgu içe basmadır. Ayağın yük taşıma yeteneğinin bozulması ayak yapısında iç tarafa yük binmesine ve bu sebeple ayakta içe basma sorunun oluşmasına yol açar. Düztabanlıkta kişinin ayak, diz, kalça ve belin alt kısmındaki bölgede devamlı ağrı meydana gelir. Bu durumda yürüme ile artan ağrı, akşamsaatlerinde oluşan kaval kemiği ağrısı,var olan bel problemlerinin tetiklenmesi, erken yorulma, spor performansında azalma görülebilir.
Teşhis
Genellikle fiziki inceleme ile konur
Çocuk ayak ucunda ve topukta yürütülür
Ayakta basarak ayak röntgeni çekilir.
Islak ayak testi yapılır.
Tomogrofi çekilir.
Düz Tabanlık Tedavi Edilebilir mi?
Esnek düz tabanlığı bulunan hastaların büyük çoğunluğunda hayatlarını olumsuz etkileyecek bir sorunla karşılaşmazlar. Ağrısız düz tabanlık da tedavi gerekmez. Ancak bazı formları ağrılı olabilir.
Ağrı durumunda;
-Egzersiz yapmak (çocuklar için parmak ucunda balerin gibi yürümek, merdane ile ayak tabanını yuvarlamak ,ayak parmaklarıyla cisimleri kavrama kaldırma egzersizleri yapmak)
-Ayakkabı değiştirme
-Ayak kavsini destekleyen tabanlık veya ortez kullanımı.
Çocuklarda ortopedik bot veya ortopedik tabanlık, çocuğun ayağının gelişmine yada düz tabanlığın düzelmesine katkı sağlamaz. Bir başka deyişle siz çocuğunuzun ayak şeklini bir kalıba sokarak değiştiremezsiniz ancak çocukta aktivite ile baldırlarda ağrı, çabuk yorulma şikayetleri varsa destek amaçlı olarak kullanılabilir.
-Ağrıyı hafifleten ağrı kesici ilaçlar kullanımı,
Ağrıyı azaltmak için eklem içersine kortikosteroid enjekte etmek,
-İstirahat ve buz uygulaması,
-Fizik tedavi seçenekleri vardır.
Bazı vakalarda ise cerrahi tedavi gerekebilir.
Haftaya buluşmak üzere sağlıkta kalın...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.