Canlı Bombadan Kahraman Olur mu?
Geçtiğimiz hafta Türk basınında sadece Vahdet’te çıkan önemli bir haber vardı. PKK’nın sol görünümlü illegal oluşumlarından Devrimci Genç Kadın Yurtsever Öğrenci Meclisi (DGK-YÖM) Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin ortasında panolar kurmuş, sinevizyonlarla, sözde bayraklarla terör propagandası yapılıyordu. Hem de yönetimin gözleri önünde, tek bir müdahale yok. Olayda “Zeynep Kınacı” isimli bir PKK’lıya da özel alan ayırmışlardı.
Peki, PKK’nın unutturmak istemediği ve üniversitedeki gençlere zorla propagandasını yaptırdığı Zeynep Kınacı kimdi?
1996 yılında, PKK’nın sözde IV. Konferans’ında alınan kararlardan 15 gün sonra, Türkiye ‘canlı bomba’ terörüyle sarsılıyordu. 30 Haziran tarihinde, Tunceli kent merkezindeki Atatürk Heykeli önünde bayrak töreni için bir grup asker toplanmıştı. Bu sırada, yanlarına yaklaşan kendisine hamile süsü veren kadın terörist, vücuduna gizlediği bomba ile askerlerin arasına girdi ve fünyeyi çekerek üzerindeki bombayı patlattı. Patlamanın etkisiyle 8 asker yerinde şehit olmuş, 35 asker de yaralanmıştı.
Bombalı saldırıyı yapan teröristin adı ise Zeynep Kınacı’ydı. 1990-94 yılları arasında üniversitedeyken PKK ile tanışmış, kandırılmıştı. Kınacı eylemi gerçekleştirmeden önce örgüt dergisinde yayınlanmak üzere bıraktığı notta, örgüt ile üniversitede tanıştığı şu sözlerle dile getiriyordu:
“Üniversite yıllarında sol düşünceler arasında bir netleşme ve özellikle PKK’ya bir sempatim gelişti.” 1
1994 yılında Malatya İnönü Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun oldu. Kınacı aynı zamanda evliydi. Kocasının da PKK’nın Adana bölgesi sorumlularından olduğu için cezaevinde olduğu ve çiftin üniversitede tanıştığı öğreniliyordu. 2
Zeynep Kınacı örgüt tarafından seçilmişti. Psikolojik olarak buna uygun bir yapısı olmakla birlikte, üzerindeki TNT bombalarının yurtdışından temin edilmişti. Örgüt tarafından çevresinden soyutlanarak, bu saldırı için eğitilmişti.
Örgütün resmi yayın organı olan Serxwebun dergisi de 1996 yılının Temmuz ayında yayınlanan sayısını3 bu eyleme ayırdı. Dergide, canlı bomba için ‘kahramanlık’ içeren ifadeler kullanılıyor ve Kınacı’nın diğer tüm PKK’lılara örnek olduğu söyleniyordu.
PKK, bu eylemi o denli propaganda aracı haline getirmişti ki adeta şehirlerdeki tüm mensuplarına mesaj gönderiyordu. Canlı bomba eylemlerinim Türkiye’nin her yanına yayılması talimatı verildi. Sonraki yıllarda da canlı bombalı eylemlerle onlarca insanımız şehit edildi.
Zeynep Kınacı’ya, örgüt içerisinde özel bir önem verilmiş ve bu kapsamda adına anma törenleri, kampanyalar düzenlenmiştir. 2011 yılında ise Kınacı’nın “ölümünün 15.yılı” adıyla bir anma töreni düzenlenip, örgüt propagandası yapılmıştı. Özgür Yurttaş Derneği4’nin düzenlediği organizasyonda, 8 askeri şehit eden, 35 askeri yaralayan Kınacı ‘kahraman’ gibi gösteriliyordu. Törende konuşma yapan, Sebahat Tuncel ise şunları söylüyordu:
“Zilan yoldaş özgürlük hareketi açısından önemli bir isimdir. Zilan yoldaş sadece sisteme karşı kendi bedeninde bomba patlatmamış, aynı zamanda erkek egemen sisteme karşı kadın mücadelesine önemli bir çıkış yapmıştır. Sadece Zilan değil, Kürt özgürlük tarihine baktığımızda binlerce şehidimiz var.” 5
1. Serxwebun, Sayı: 175, Köln, Temmuz, 1996
2. Bilgiler, Temmuz 1996 yılının ilk haftasında, olayla ilgili çıkan basındaki haberlerden ve diğer kaynaklardan sağlanmıştır.
3. Bkz. Serxwebun, Sayı: 175, Köln, Temmuz, 1996
4. PKK’nın ‘sivil toplum örgütü’ kılıfındaki yan kuruluşlarından…
5.http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1054754&CategoryID=77 Erişim Tarihi: 3 Temmuz 2011
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.