Nevruz’un Gerçek Sahipleri Nerede
Bugün, 21 Mart…
Baharın gelişi kutlanıyor…
Orta Asya Türklerinden bize kalan kültürel bir miras…
Ancak, Nevruz uzun yıllardır bir mücadeleye daha doğrusu “senin-benim” kavgasına dönüşmüş durumda.
Sebebi malum…
Etnik ırkçılık yapanlar Nevruz’u kendilerinin sanıyor, şiddet merkezli eylemleriyle durumu farklı bir boyuta taşıyorlar.
Durumun bu noktaya gelmesinde siyasilerin ve medyanın da olumsuz katkıları var.
Nevruz için yıllardır Diyarbakır’ı merkez görenler, canlı yayın araçlarını bölgeye gönderdi, tüm yayın akışlarını kesip, Öcalan’ın mesajını canlı yayınlayacaklar.
Sanki Türkiye’nin tek sorunu Öcalan’dan gelecek açıklamaymış gibi aylardır “Nevruz’da verilecek mesaj çok önemli”, “Öcalan görüntülü de konuşabilir” gibi ifadelerle kitlelere mesajlar gönderildi, saatlerce canlı yayınlar yapıldı.
“Nevruz PKK’nındır” algısının yerleştirilmek isteniyor.
Hepsinden acısı ise koskoca bir ülkenin, yüzlerce sorunu tartışılmayı beklerken, sokaktaki vatandaş bile “Öcalan ne diyecek” kaygısını yaşıyor.
Duruma küçük bir eleştiri getirdiğinizde ise “Türkiye’deki Kürt gerçeğini görmek istemeyen 1990’ların kafası” diyerek yaftalanıyorsunuz.
Oysa üniversitelerimizde, sokaklarımızda giderek artan bir terör sorunu var.
PKK Ne Zaman Nevruz’u Sahiplenmeye Başladı?
Nevruz’un Türkiye’deki Kürtçü yapılanmaların elindeki ilk örneklerini üniversitelerde ortaya çıkıyor.
1989 yılındaki Nevruz kutlamalarında, birkaç üniversitenin kampüs alanlarında yaşananlar, ileride doğacak provokasyonların adeta habercisi niteliğindeydi.
İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Diyarbakır Dicle ve Adana Çukurova Üniversiteleri’nde 21 Mart 1989 tarihinde Nevruz adı altında bir takım provokasyonlar geliştirildi.
21 Mart 1989, Yer: Yıldız Teknik Üniversitesi, Nevruz Kutlamalarında Yüzlerini Gizlemiş 10 kadar öğrenci (ön sıra orta kısım) ve Kürtçe afiş (sağ üst köşe)(1)
19 Mart 2015, Yer: İstanbul Üniversitesi, arkada Öcalan posterleri ve öğrenci görünümlü PKK’lılar.
İki fotoğraf arasında 26 yıl var…
***
1989’dan günümüze çok şey değişti. Artık; Türkiye’nin en iyi üniversitelerinde Öcalan posterleri açılıp, kutlamalar yapılıyor,
Kutlamalara katılmayanlar, Öcalan sloganı atmayanlar “bu faşist galiba” diyerek saldırıya uğruyor,
Doğu Türkistan bayrağı açan öğrenciler “bu bayrağı kaldırın” uyarısıyla karşılaşırken, PKK posterleri açanlar akademisyenlerin de desteği şarklı-türkülü eğlenceler tertip ediliyorsa ve bu durum olağan karşılanıyorsa sorgulanması gereken bir dönemden geçiyoruz demektir.
(1) 22 Mart 1989 Milliyet Gazetesi, Fotoğraf: Murat Demirel
1990 öncesi dönemde gazetelerde yer tutmayan Nevruz kutlamaları, 1990 sonrası süreçte örgüt eliyle çıkarılan olaylar neticesinde ana gündem maddesi haline gelmiş, yazılı basında doğrudan manşetlerde yer almaya başlamıştı. Ayrıca bakınız: 1990 sonrası dönemdeki tirajı yüksek ulusal gazetelerin 22 Mart tarihli birinci sayfaları (Hürriyet, Milliyet)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.