Faruk Köse

Faruk Köse

Demokrasi nasıl bir şey?

Demokrasi nasıl bir şey?

Milletvekili adayları belirlendi, siyasi propaganda sürecinin başlamasına az kaldı. Bu süreçte siyasiler “Demokrasinin nimetleri”nden, “milli irade”den çokça söz edecekler. Biz de denilenleri, vaad edilenleri analiz eden yazılar yazacağız.

Bu yazıda, seçim süreci boyunca “Demokrasi” ve “milli irade” temalı yazılarımızı oturtacağımız temele dair altyapı olsun diye, siyaset bilimcilerin “demokrasi”yi tanımlayan görüşlerinden örnekler vermek istiyorum. Vakti geldiğinde bu yazıya atıflar yapacağım.

“İlâhlardan müteşekkil bir halk olsaydı, onlar kendilerini demokrasi ile idare ederlerdi.” “İnsanlar kendi kendilerine kanun yapamazlar. Bize kanunlar verecek ilahlar lazım.” “Gerçek demokrasi hiçbir zaman var olmamıştır ve olmayacaktır da.” (Jean Jacques Rousseau)

“Demokrasinin kötü olan yönü, çoğunluğun tiranlığına dönüşmesidir.” (Lord Acton)

“Bütün despotizmler içerisinde demokrasi, en az dayanıklısı olmakla birlikte en kötüsüdür.” (Fisher Ames)

“Demokrasinin kötülüklerinden birisi, sevsen de sevmesen de, seçtiğin insana katlanmak zorunda olmaktır.” (Maxwell Alan Lerner)

“Politikada çoğunluk kuralının haklılaştırılması onun ahlaki açıdan doğru olduğunu göstermez.” (Walter Lipmann)

 “Çoğunluğun azınlık tarafından yönetimi tiranlıktır; azınlığın çoğunluk tarafından yönetimi de tiranlıktır. Her iki durumda da ‘senin istediğin gibi değil, bizim istediğimiz gibi yapacaksın’ kuralı geçerlidir.” (Herbert Spencer)

“Çoğunlukçu demokrasi, ‘halkın egemenliği’ olarak ifade edilen doktrin içerisinde en yetersiz ilke olarak görülmektedir.” (Bernard Crick)

 “Demokrasi konusundaki eleştirilerin nedeni, devletin çoğunluğun üzerinde anlaşmış olduğu kararlara hizmet ettiği düşüncesi değildir; asıl itiraz çoğunluğun holdinglerin ve çeşitli çıkar gruplarının isteklerine hizmet etmek zorunda kalmasıdır.” “Demokratik yöntemlerin kabul edilmesi ile birlikte devletin gücü üzerinde sınırlamalara gerek olmadığı düşüncesi trajik bir yanılgıdır.” “Demokrasi ümit edildiği gibi tiranlığa ve baskıya karşı insanların güvenliğini sağlayacak bir sistem olamadı.” (Friedrich A. von Hayek)

“Parlamentonun kapıları fakirlere kapalıdır.” (Ovid)

“Demokrasi keyfi güçten başka bir şey değildir.” “Demokrasi gizli bir aristokrasidir.” (Pierre Joseph Proudhon)

“Demokrasi iki farklı aşırılığa sahiptir; aristokrasiye dönüşen eşitsizlik ruhu, despotizme dönüşen aşırı eşitlik ruhu.” (Montesquieu)

“Demokrasi despotizmdir. Genel iradenin onaylamadığı bir yürütme oluşturur.” (Immanuel  Kant)

 “Demokrasi despotizme dönüşür.” “Demokrasinin esas prensibi, halkın hakimiyetidir. Ama milletin kendini yönetecekleri iyi seçebilmesi için, yetişkin ve iyi eğitim görmüş olması şarttır. Eğer bu sağlanamazsa demokrasi, otokrasiye geçebilir. Halk övülmeyi sever. Onun için, güzel sözlü demagoglar, kötü de olsalar, başa geçebilirler. Oy toplamasını bilen herkesin, devleti idare edebileceği zannedilir.” “Demokrasi diktatörlerin bahanesidir.” (Eflatun)

 “Demokrasi, fakir ve mülk sahibi olmayanların iktidar oldukları zamandır.” “İyi rejimler arasında demokrasi en kötüsüdür, ancak kötülerin en iyisidir.”“Demokrasi despotizmin en ileri şeklidir.” (Aristoteles)

“Demokrasi asla uzun yaşayamaz. Kısa zamanda tükenir ve kendisini öldürür. Kendisini intihara sürüklemeyen bir demokrasi yoktur.” (John Adams)

“Demokratik kurumların özgürlüğü ve medeniyeti er ya da geç mahvedeceği konusunda ikna olmuş bulunmaktayım.” (Thomas Babington Macaulay)

“Demokrasi istatistiklerin istismar edilmesidir.” (J.Luis Borges)

“Demokrasi, iki kurtla bir kuzunun öğle yemeğinde ne yeneceğini oylamasıdır. Özgürlük ise tam teçhizatlı bir kuzunun oylamaya karşı çıkmasıdır.”(Benjamin Franklin)

“Demokratik hürriyetlerin sadece zenginler için olduğunu unutmamak gerekir.” (Alexis Carrel)

 “Herkes fikrini söyler, kararı ben veririm. Burada demokrasi var.” “Demokrasi halkın, halk tarafından, halk için sopalanmasıdır.” (Oscar Wilde)

 “Demokrasi, en az nefret ettiğiniz adaya oy verme özgürlüğüdür.” (Robert Byrne)

“Demokraside, halk güvendiği bir önder seçer. Seçilen önder, ‘şimdi sesinizi kesin ve bana itaat edin’ der. Artık halk ve parti onun işine karışamazlar.”(Max Weber)

“Demokrasi, insanların yüzde elli birinin, diğer kırk dokuzun haklarını aldığı mafya kuralından başka bir şey değildir.” (Thomas Jefferson)

 “Demokratik süreç: Müstakbel diktatörleriniz, önce düşüncenizi şartlandırır. Neyin, nelerin sizin için yararlı olacağını, neler istemeniz gerektiğini size dikte ettirirler. Sonra size bunları vaad eder, oylarınızı alırlar.” (Alan Coren)

“Demokrasi, içindeki insanların oyuncu değil izleyici olduğu bir sistemdir.” (Noam Chomsky)

 “İnsanların seçimlerin yapılmış olduğunu bilmesi yeterlidir. Oy verenler hiçbir şeye karar vermezler.” (Joseph Stalin)

Evet, “demokrasi” böyle bir şey. Üstad Necip Fazıl’ın dediği gibi“Demokrasi, kendini çölde hayal edenlerin serabıdır.” Bir düşünün, seraba koşarak hangi hakikate ulaşabilirsiniz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Faruk Köse Arşivi