İmkansız Şey Şiir Yazmamak; Aylardan Nisansa
Bir Nisan gününde İstanbul’da doğan Orhan Veli’ye göre Nisan, şiir yazma ayıdır.
İmkânsız şey şiir yazmak
Âşıksan eğer
Ve yazmamak
Aylardan Nisansa
İngiliz şâir T. S. Eliot’a göreyse Nisan, en acımasız ay. Eğer romantikseniz, hele hele santimantalseniz Nisan’dan merhamet beklemeyin. Atalarımız, Nisan romantizmini ne güzel ifâde etmişler:
“Nisan Mayıs ayları, gevşer gönül yayları”
Bendenizin, şiirden, romantizmden pek nasibi yok. Bu yüzden
biraz Nisan güzellemesi yapmak
istiyorum.
Yağmurun hası Nisan
Atalarımızın, “Mart yağar, Nisan öğünür; Nisan yağar, insan öğünür.” diye methettiği Nisan yağmuru, toprak için iksir gibidir. Arap âlimi Ahmed El-Meydânî ise ”Nisan’da bir yağmur, bin sak sudan hayırlıdır.” demiş. Bugün artık, Nisan yağmurunun diğer aylardaki yağmurlara göre bol mineral, özellikle demir yüklü olduğu biliniyor. Rüzgârın büyük çöllerden getirdiği tozlarda barınan demir,
Nisan yağmuruyla yeryüzüne şifâ olarak yağar.
Mevlevî’nin su tası Nisan Konya Mevlânâ Müzesi’nde, 14. asıra âit, 34 kilo ağırlığında bir tas sergilenmektedir. Adı, Nisan Tası. Nisan yağmuru suyunu biriktirmek bir Mevlevî geleneği olduğu için İlhanlı Hükümdârı Bahadırhan tarafından dergâha hediye edilmiş. Mevlevîler bu tasta biriktikleri suyu, şifâ niyetine misâfirlere ikrâm ederlermiş. Anadolu’nun bâzı yerlerinde hâlâ bu gelenek devâm etmektedir .
Yağmur suyu ile yoğurt mayalanır. Bebeklere yağmur suyu içirilir. Yağmurda ıslanmanın ya da biriktirilen su ile baş yıkamanın kelliğe iyi geldiği kabul görür.
Bereketin ayı Nisan
Şehir insanının, Nisanda romantikleşmek için vakti çok. Geçimini topraktan sağlayan tarım insanı için Nisan ayı, elini çabuk tutma vaktidir. Yağmurun bin bereket getirdiği bu ayda yapacağı işler, elde edeceği ürünü belirler. Yâni, bütün sene rahat etmek istiyorsa çalışma zamânıdır. Zahmetsiz rahmet olmadığını; tenbellik yaparak bereket beklenmeyeceğini iyi bilir. Zîrâ, bire on veren toprak, “kazma ile döğmeyince kıt verir”.
Fırtınanın serti Nisan
Nisan, Sümerce ilk meyveler anlamına gelen nisag kelimesinden geliyor. Halk takvimindeki Abrul ise İngilizce April’den geçmiş. Latince’de açmak anlamına gelen aperir’e dayanıyor. Nisanla birlikte hem güneş açar hem ağaçlar çiçek açar. Ancak, henüz Kasım günleri bitmemiş ve Hıdırellez gelmemiştir. Nevruzda bahara yenik düşen kış, vuruşa vuruşa çekilen kahraman edâsıyla, arada bir kendini hissettirir.
Vaktiyle, Abrulun beşinde, iki öküzle tarlaya giden çiftçi, akşam
tek öküzle dönmüş. “Korkma zemherinin kışından; kork Abrulun beşinden. Öküzü ayırır eşinden.” sözü buradan geliyor.
Erguvanın bayramı Nisan
Nisan ayının sonlarına doğru çiçek açan erguvan ağacı, rengiyle görünüşüyle çok dekoratiftir. Emir Sultan zamânında, Nisan’ın sonunda, Erguvan bayramı kutlanırdı. Her taraftan dervişler Bursa’ya gelir; bahar zikrine dururdu. Yüzyıllarca devâm eden bu gelenek sonra unutulmuşsa da günümüzde Bursa’da tekrar ihyâ ediliyor. İstanbul’da ise boğaz, erguvanların açması ile zâten bayram yeri.
Çerağanın vakti Nisan
Nisan, lâlenin ayıdır. Soğanlı çiçeklerin en kıymetlisi olan ve Osmanlı târihinde bir devre adını verecek kadar ihyâ edilen lâle, tasavvufta vahdetin sembolüdür. 18. yüzyılda, Nisan ayında lâle bahçelerinde yapılan çerağan eğlenceleri pek meşhûrdu. Günümüzde de lâle, Nisan ayının en gözde çiçeği hâline geldi. Artık çerağan eğlencesi olmasa da lâlenin adına festivaller yapılıyor.
Nisanın rahmeti, bereketi üzerinize yağsın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.