Kamu Uyuşmazlıkları Tahkim’e
Türkiye'nin nüfus ve alan olarak en küçük ili Bayburt'un durumu her zaman ilgimi çekmiştir.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), nisan ayı ihracat rakamlarını açıklayacağı toplantıya davet etti. Ardından Socar Türkiye'nin CEO'su Kenan Yavuz da davet edince, gitmek şart oldu.
İyi ki gitmişim.
Daha önce iki kere gittiğim şehirdeki gelişmeleri yerinde görmek istedim.
Havaalanında TİM Başkan Yardımcısı Mustafa Arabacıoğlu ile karşılaştım. Ankara'dan geliyordu ve Tahkim Kurulu ile ilgili son çalışmalara katıldığını söyledi. Epeydir konuşulan konu önemliydi. Meğerse Prof. Dr. Cemal Şanlı da geziye katılmış. Üniversiteden hocam olan ve THY eski yönetiminden iki ay önce ayrılan Cemal Hoca ile birlikte aynı dönem görev yaptıkları Hamdi Topçu, Naci Ağbal ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'yi birlikte görmek ve değerlendirmelerini almak, faydalı oldu.
Hem THY üzerine konuştuk, hem sıra gecesinde eğlendik... Haliyle ertesi günü Türkiye ihracat rakamlarını değerlendirip, yerel ihracatçıları alkışladık. Bayburt, ihracatını 50 bin dolar gibi sembolik bir rakamdan 1 milyon dolar sınırının üstüne taşıyarak, ihracat kervanında karınca kararınca var olduğunu gösterdi.
Meğerse Tahkim Kurulu fikrinin üç sahibinden biri Cemal Şanlı olduğu gibi diğer önemli isim Naci Ağbal'dı. Naci Bey bu dönem Bayburt'tan milletvekili adayı oldu. Ağbal'ın Maliye'deki müsteşarlık döneminde konuya sahip çıkmasının, Tahkim'in yasallaşmasında önemli olduğunu düşünüyorum.
TİM ihracat rakamlarını açıklamadan önce gazeteci arkadaşlar, Naci Bey’den sohbet rica ettiler ve Tahkim'i etraflıca konuşmak istediler. İyi de oldu.
Tahkim'in oluşturulmasındaki birinci amaç, mahkemelerin dava yükünün hafifletilmesinden önce, yatırımcıyı kamuya karşı korumaktır. Bu konuda Hazine ve 3 bakanlık işbirliği yürüttü.
Tahkim ile yatırımcılarla kamu otoriteleri arasında çıkan uyumsuzlukları giderecek bir yapı kuruluyor.
Mesleki ehliyeti olan kişilerin yer alacağı bu yapı, hakkaniyet, eşitlik, öngörülebilirlik ve ayrımcılık ilkelerine göre karar verecek.
4-5 yılda karar çıkan mahkemeler yerine özel bir makama başvurmak yatırımcılar için daha sağlıklı bir seçenek olarak görülüyor.
Özel sektör kişi ve kurumları arasında Tahkim Kurulu seçeneği uzun dönemdir vardı.
Yatırım iştahında bir zayıflama olduğunu söyleyen Naci Ağbal, bunun global gidişattan ve Türkiye'nin seçim sürecinde olmasından kaynaklı olduğunu ifade etti.
Yatırımcının parası olduğunu ve 8 Haziran'ı beklediğini savunan Ağbal, "Kanunlar yatırımcıyı teşvik ediyor ama maalesef gerek merkezi bürokrasi gerekse yerel idareler yatırımcıya farklı gözle bakıyor. Yerel idareler bazen kaynak sorunlarını yatırımcının üzerinden giderme çabasına girişiyor" diyor.
Aslında Ağbal'ın üzerinde durduğu bir konu da dikkatimi çekti: "Önümüzdeki dönemde bir yatırımcı, yatırım yapma kararı aldığı anda devlet bire bir ilgilenmeli. Bir belediyeyle baş başa bırakılmamalı".
Önümüzdeki süreçte en çok konuşulacak olan Tahkim Kurulu, umarım seçim sonrası yatırımlara moral katar.
Dede Korkut ve Zihni'nin yurdu Bayburt, bizi eli boş göndermedi ve pek çok anı ve bilgiyle zenginleştirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.