Türkiye'den Bir Bilişim Milyarderi Çıkar mı?
Milyarderler, sektörlerden daha çok konuşulur. Bilişim Sektörü, beş yıl önceye kadar adını bile duymadığımız Amerikalı yeni milyarderler çıkarıyor.
Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, genç yaşına rağmen 33 milyar doları aşan serveti bir sembol haline geldi.
Bunu söylememin bir sebebi var: Türkiye'de bilişim sektörü her yıl en az 5 milyar lira değerinde büyüyor. Koşar adım koşan bu sektörden küresel bir marka çıkaramasak bile bir milyarderimiz çıkar mı?
Önce, bilişim sektörü rakamlarına bakalım.
Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), "Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2014" araştırmasına göre; bilişim sektörü yıllık yüzde 12.1 büyümeyle 69,4 milyar TL'ye ulaştı. Çift haneli büyüme ivmesiyle sektör istihdam kapasitesini de 103 bin kişiye çıkardı.
Sektörle ilgili birkaç detay daha verelim:
Toplam sektör büyüklüğü, 48,9 milyar liraya ile iletim teknolojileri ve 20.4 milyar lira ile bilgi teknolojileri oluşturdu.
20,4 milyar TL’ye ulaşan bilgi teknolojileri sektörünün alt kategorilerinde 2014 yılı hacimleri şöyle oldu:
Bilgi teknolojileri donanım-10,6 milyar TL
Bilgi teknolojileri yazılım-6,3 milyar TL
Bilgi teknolojileri hizmet-3,6 milyar TL
2013 yılına göre en yüksek büyüme yüzde 12,3 ile bilgi teknolojilerinin yazılım ve donanım kategorisinde gerçekleşti.
48,9 milyar TL büyüklüğe sahip iletişim teknolojileri sektörünün alt kategorilerindeki 2014 yılı hacimleri ise şöyle oldu:
İletişim Teknolojileri donanım-13,4 milyar TL
İletişim Teknolojileri elektronik haberleşme-35,5 milyar TL
Sektörün, toplam ihracat rakamı 1,34 milyar TL’ye ulaştı. Toplam ihracatın yarısından fazlası 800 milyon TL ile yazılımdan geldi.
Ankete katılan firmalara göre de 2015 yılında sektörde yüzde 11 ile 15 arasında bir büyüme bekleniyor.
Peki, niye bu kadar güçlü bir sektörden küresel bir marka veya bir küresel milyarderimiz çıkmıyor. Bunun için atılması gereken üç önemli adım var:
Güçlü bir siyasi sahiplenme ile sektörün stratejik önemi kabul edilmeli ve buna bağlı küresel bir vizyon oluşturulmalı.
Sektörün vergi yükü çok yüksek.
Bilişim alanında nitelikli iş gücü yetiştirilmesi öncelik olmalı.
GOOGLE NEREYE KOŞUYOR!
Google, Brillo adıyla Android versiyonu olarak oluşturduğu yeni işletim sistemi ile nesneler arası iletişim alanında yeni bir adım atmayı planlıyor.
Google için "Her hafta yeni bir şirket satın alır" tanımlaması yapılıyor.
Arama motoru ile başlayan hikayesini artık, bambaşka alanlarda sürdürüyor. Dünyanın en büyük reklam mecralarından birini yöneten grup, artık Android'de olduğu gibi bilişimin farklı dallarında sürdürme stratejisi içinde.
Geçen yılbaşında Nest‘i satın aldıktan sonra nesnelerin interneti ve akıllı ev sistemleri üzerine daha fazla eğilmeye başlayan şirket, düşük bellekli cihazlarda da bu sistemi kullanmayı hedefliyor..
Şu anda 512 MB RAM kullanan cihazlara hitap eden Android, bu yeni sürümde 32-64 MB bellekli cihazlar tarafından kullanılabilecek. Google, internete bağlanabilen ve monitörü bile olmayan herhangi bir nesneyi Android üzerinden konuşturmak istiyor.
Diğer taraftan, Google Glass'ı pazardan çeken Google, akıllı gözlüğü tekrar piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Google Glass'ın sunumu ile Brillo sistemi önümüzdeki ay birlikte sunulması bekleniyor.
Blackberry ve NokIa'yı hangi marka takip edecek?
Blackberry, akıllı telefondaki liderliğine rağmen dört beş sene önce girdiği türbülanstan bir türlü çıkamıyor. Nokia, üç dört yıl önce cep telefonu pazar liderliğine rağmen kaybolup gitti. Peki, bu liderleri yeni hangi öncü marka takip edecek?
Akıllı telefonun babası kabul edilen Ericsson'u kaç kişi hatırlıyor?
Şu anda akıllı telefon pazarını iPhone ve Samsung yönlendiriyor. iPhone, iki üç yıldır teknolojik yenilik getirememesine rağmen, tasarımındaki üstünlüğü ve Appstore avantajıyla pazardaki avantajını koruyor.
iPhone'un bir diğer avantajı ise şirketi Apple'ın diğer marka ve hizmetlerini kullanarak daha karlı bir yönetim sergiliyor.
Samsung, farklı kesimlere yönelik Galaxy ve Note gibi modelleriyle adet satışlarda iki yıldır öne geçmiş görünüyor.
2014 yılı, akıllı telefonda tüketicilerin beklentileri çok yükseldi. Ancak bütün markalar teknolojik yenilikler yerine tasarım ile yetindiler.
Öyle ki önümüzdeki sonbahara yönelik, yenilik beklentisi yok denecek kadar az.
Akıllı telefonlar için yenilik beklentisi markalardan daha çok Android gibi işletim sistemlerine, Snapdragon gibi donanım üreticilerine kalmış görünüyor.
Eğer 5G sistemleri hayata geçmekte gecikme yaşanırsa, ya ucuz telefonlara yönelerek markaların karlılıkları düşecek, ya da satışların tepetaklak olması beklenebilir.
Mesela Apple, iOS 7 tasarımı üzerinde ufak çaplı değişiklikler yaparak ve yeni özellikleri sisteme ekleyerek iOS 8 ile karşımıza çıkmıştı. Şimdi de "WWDC 15" etkinliğinde iOS 9’u görücüye çıkarması bekleniyor.
Herkesin merakla beklediği iOS 9 güncellemesinin stabilite ve performans üzerine olması bekliyordu. Ancak son gelen bilgiler iOS 9 ile sisteme yeni özellikler ekleneceği gibi bazı şeylerin de değişeceğini ortaya koyuyor.
Eğer radikal değişiklikler yapılmazsa, iPhone satışlarını etkileyecek bir türbülans oluşabilir.
Android için de benzeri şeyler söyleyebiliriz. Lollipop 5.0 ile beklentileri yükselten Android, bazı modellerde Lollipop 5.1 indirilebilse de kullanıcılar 5.2 versiyonunu merak ediyor.
Samsung Edge serilerinin kenarlarını ekranlı hale getirdi. Eğer içerik sunamıyorsanız, tasarımında radikal davranabilirsiniz.
Microsoft, Lumia'nın yeni modeli için meraklandırıcı tanıtımlara başladı bile. Lumia 888 modeli için geleneksel tarzın dışına çıkılacağını gösteriyor.
Diğer taraftan Microsoft, Windows 10 için kitlesel çalışmalarını sürdürüyor. Windows 10 ile Lumia telefonlarını entegre edecek bir yapı oluşturabilirse, orta vadede akıllı telefon pazarında alternatif olabilir.
Şu anda pazarda ve algıda liste başı olan Samsung, iPhone, HTC, LG, Sony, Lumia gibi markaların bir tehdit alanı da iki üç yıldır fırtına gibi esen Çinli markalar.
Çinli ZTE'nin Nubia markasının yeni modeli Z9, piyasaya çıkar çıkmaz 10 dakikada bütün stoklarını sattı.
Aynı şekilde Huawei, Acsent modelleri Asya'da rekor satış rakamlarına ulaşıyor.
Bir diğer Çinli marka ise Xiaomi yeni amiral gemisi olan Mi4 ile yarışta var olduğunu gösterdi. Asya'da sağlam bir temel oluşturan bu üç marka, artık Avrupa ve Amerika pazarında da etkin olacaklarını açıklıyorlar.
Bu yoğun rekabet, bazı markaları sarsacaktır. Bakalım hangisinin kaderi Blackberry ve Nokia'ya benzeyecek?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.