Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak
Kamu güvenliği ve barışının korunması gerekir. Aksi durumda, bireyin güvenli ve barış içinde yaşamak hakkı zedelenir.
Suç işlemek için örgüt kurmak, toplum düzenini tehlikeye sokar.
Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, işlenmesi amaçlanan suçlar açısından sadece bir “araç” niteliğindedir. Suç örgütü, amaçlanan suçları işlemede kolaylık sağlar. İşlenmesi amaçlanan suçlar açısından hazırlık hareketi niteliğinde olan örgüt kurma fiili, ayrı suç olarak tanımlanmıştır. Böylece, kamu düzeninin korunması amaçlanmıştır.
Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçunun faili, herkes olabilir. Bu suç çok failli bir suçtur. Örgüt, en az üç kişinin iradelerinin birleşmesiyle oluşabilir. Bu suçun mağduru, toplumu oluşturan bireylerin tamamıdır.
Örgüt, soyut bir birleşme değildir, bünyesinde hiyerarşik bir ilişki hâkimdir. Bu hiyerarşik ilişki, bazı örgüt yapılanmalarında gevşek bir nitelik taşıyabilir. Bu ilişki dolayısıyla örgüt, mensupları üzerinde hâkimiyet tesis eden bir güç kaynağı niteliğini kazanmaktadır.
Örgütün varlığı için suç işlemek amacı etrafındaki fiilî birleşme yeterlidir. En az üç veya daha fazla kişinin üyeliği gerekir.
Örgüt, niteliği itibarıyla, devamlılık arz eder. Bu itibarla, kişilerin belli bir suçu işlemek için bir araya gelmesi hâlinde, örgüt değil, iştirak ilişkisi mevcuttur. İştirak ilişkisinden bahsedebilmek için, suç ortakları nezdinde suçun, konu veya mağdur bakımından somutlaşması gerekir. Buna karşılık, örgüt yapılanmasında, işlenmesi amaçlanan suçların konu veya mağdur itibarıyla somutlaştırılması zorunlu değildir.
Bu suçun maddi unsuru, kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, bu tür örgüte üye olmak, üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek, ve örgütün veya amacının propagandasını yapmaktır.
Başlangıçta hukuk çerçevesinde kurulmuş olan dernek, vakıf, şirket, sendika, siyasi parti gibi kuruluşların fiilen amaç değiştirerek suç işleme amacına yönelmeleri veya anılan kuruluşların suç örgütleri tarafından paravan olarak kullanılması mümkündür. Bu gibi hallerde de örgüt kurma suçu oluşur.
Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçunun nitelikli hali mevcuttur. Bu da, örgütün silahlı olmasıdır. Örgütün silahlı olması halinde verilecek ceza artırılmaktadır.
Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçunda “etkin pişmanlık” kabul edilmiştir. Soruşturmaya başlanmadan ve örgütün amacı doğrultusunda suç işlenmeden önce, örgütü dağıtan veya verdiği bilgilerle örgütün dağılmasını sağlayan kurucu veya yöneticiler hakkında herhangi bir ceza verilmez.
Örgüt üyesinin, örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin, gönüllü olarak örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirmesi halinde de, ceza verilmemektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.