Feyzullah Birışık

Feyzullah Birışık

Şeytanın “Ben Bu Hadisten Bunu Anladım! Tuzağı”

Şeytanın “Ben Bu Hadisten Bunu Anladım! Tuzağı”

“Ey Muhammed, biz, senden önce de, ancak kendilerine vahy ettiğimiz erkekleri peygamber olarak gönderdik. Eğer bilmiyorsanız ilim sahip­lerine sorun.”[1]

Allah ile insan arasında birer köprü gibi olan Kur’an ve hadisler, âlimlerimizin açıklamaları ışığında okunur ve amel edilirse Allah’ın rızasına nail olmuş olunur… Ayet ve hadisler ’in sahibi Allah’u Teâlâ olduğu için hangi ayet ve hadisten ne anlamamız gerektiğini bizlerin iradesine serbest bırakılmamıştır… Yani, isteyen istediği gibi yorumlayamaz…

Hadisler, meyvesi bol olan çok ağaçlı bir bahçe gibidir… O bahçenin duvarından içeriye baktığımızda çok meyve ve sebze göremeyiz… Ama bahçenin içerisine girdiğimizde hemen hemen her şeyi görürüz… Bu bahçe misali, âlimlerimiz bahçenin içerisine girerler ve tabiri caizse hadislerin her kelimesini sallarlar ve hikmetler ve hükümler devşirirler… Kısa bir hadisten bir bakmışsınız ki onlarca hikmet ve hüküm çıkmış… Her hikmet ve hüküm bize salih amel işleme fırsatı olarak gelir…

Şimdi…

Böylesine bir derya karşısında neden âlimlere bu işi vermeyelim de kim ne anlarsa onunla amel edilsin? Yani bahçeye girmeden duvardan ne koparırsan! Vallahi zararlı çıkarız…

İnsan çok garip bir varlıktır… Anında hüküm verir ve der ki;

  • “Ben bu hadisten bunu anladım!”
  • “Bu hadisten sadece bu anlaşılır!”

Ve doğru ya da yanlış o anladığıyla da amel etmeye başlar… Oysaki Allah’u Teâlâ o hadisten onu anlamasını istememiştir! Ama o kişi şeytanın kendi aklını sevdirmesi ve hadislerin değerinin anlaşılamamasıyla birlikte o hataya düşmüştür…

Değerli kardeşim..!

Hani olur da siz de bu türden bir hastalığa kapılmışsanız bilin ki çok yanlış hükümlerle amel etmiş ve ediyorsunuz demektir… Hadis okumadan önce bilmeniz gerek önemli maddeleri size maddeler halinde yazayım;

Hadis okurken şeytandan korunma yolları

  1. Okuyacağımız hadisin kaynağına bakılmalı
  2. Kaynak gösterilmiş ve âlimlerimiz de o hadis için ‘sahihtir, hasen’dir’ gibi not düşmüşlerse o hadisle amel edilir
  3. Kaynağı gösterilmemiş hadislerle amel edilmez uydurmadır da denmez. Muallakta kalır. Ta ki kaynağı bulununcaya kadar.
  4. Anlayamadığımız bir hadis ya da hadis açıklamasıyla karşılaşırsak sesli yorum yapmadan ilmine itimat ettiğimiz kişilere sormalıyız.
  5. Hadis okuduğumuzda Allah’tan resulüne gönderilmiş sözleri okuduğumuzu düşünmeli ve değer vererek okumalıyız.
  6. Sanki resulullah aleyhisselam’dan işitiyormuşuz gibi okumalıyız.
  7. Okumak için değil amel etmek için okumalıyız

Ayet ya da hadis okurken bence, ben böyle düşünüyorum, burada bu hüküm çıkar dememeliyiz… Ama hikmet ve derslerin çıkarılmasında sakınca yoktur bu arada…


[1] Enbiya.7

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Feyzullah Birışık Arşivi